Δευτέρα 02.10.2023 ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ

Γιατί θεωρείται νηστίσιμη η ελιά αλλά όχι και το λάδι της;

12.04.2023 /

Το λάδι είναι ένα από τα θαύματα της μεσογειακής διατροφής και χωρίς αυτό πολλά πράγματα θα ήταν πολύ διαφορετικά στην καθημερινότητα μας. Από πού όμως βγαίνει το λάδι; Αυτό φυσικά όλοι μας το γνωρίζουμε, βγαίνει από την ελιά.

Οι περιορισμοί και οι «διευκολύνσεις» κατά την περίοδο της νηστείας, ανέκαθεν αποτελούσαν πεδίο διενέξεων και συζητήσεων ανάμεσα στους πιστούς, κυρίως λόγω των τροφών που επιτρέπονται ή απαγορεύονται την επίμαχη περίοδο.

Γιατί λοιπόν το λάδι είναι απαγορευτικό στη νηστεία αλλά όχι και η ελιά;

Σύμφωνα με την Εκκλησία, η πλήρης και αληθινή νηστεία συνίσταται στην πλήρη αποχή τροφής ή στην ξηροφαγία. Για λόγους όμως ανθρωπιστικούς, πλέον επιτρέπεται η κατανάλωση τροφών χωρίς αίμα, γι αυτό στα νηστίσιμα περιλαμβάνονται οι καρποί της γης, τα όσπρια, τα μαλάκια και τα οστρακοειδή, προκειμένου να είναι δυνατή η εφαρμογή της νηστείας από όλους όσους θέλουν.

Με βάση τον ίδιο κανόνα οι ελιές, θεωρούνται νηστίσιμη τροφή καθώς αποτελούν καρπό της γης, ενώ η απαγόρευση στο λάδι, υφίσταται κυρίως στο γεγονός ότι είναι προϊόν επεξεργασίας και αφορά κυρίως τα φαγητά τα οποία μαγειρεύονται με λάδι.

Πηγή: ratpack.gr

[fbcomments]