Παρασκευή 12.08.2022 ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ

Δύο Γερμανίδες μετέφεραν παράνομα σκυλιά από το Πήλιο στο εξωτερικό

09.01.2020

Ένοχες κρίθηκαν από το Τριμελές Πλημμελειοδικείο Βόλου για εμπορία ζώωνσυντροφιάς οι δύο Γερμανίδεςπου ζουν στην Αργαλαστή Βόλου.

Σύμφωνα με το magnesianews.gr, oι δύο γυναίκες καταδικάστηκαν χθες σε φυλάκιση 10 μηνών η καθεμιά με τριετή αναστολή. Είχαν συλληφθεί μετά από παρακολούθηση των αστυνομικών του Α.Τ. Βορείου Πηλίου στην εθνική οδό, στο ύψος του Βελεστίνου, τον Φεβρουάριο του 2019 να μεταφέρουν σε Γερμανία και Ολλανδία 43 σκύλους και 4 γάτες χωρίς να έχουν τα απαιτούμενα έγγραφα.

Ο εισαγγελέας έδρας ζήτησε να κηρυχθούν ένοχες αμφότερες οι κατηγορούμενες, λέγοντας ότι η διαδικασία που ακολουθήθηκε δεν ήταν νόμιμη, με αποτέλεσμα πίσω από τις ενέργειες τους να υποκρύπτεται εμπορία. Ο ισχυρισμός της υπεράσπισης ότι οι δύο γυναίκες δεν είχαν δόλο και ότι εθελοντικά έκαναν τη μεταφορά δεν έγινε δεκτός.

Οι δύο αλλοδαπές, ηλικίας 44 και 20 χρονών, παραπέμφθηκαν σε δίκη μετά την ολοκλήρωση της προκαταρκτικής εξέτασης για την «περίεργη» υπόθεση μεταφοράς δεκάδων ζώων, που οδήγησε την Εισαγγελία Βόλου να ασκήσει ποινική δίωξη. Σύμφωνα με το κατηγορητήριο, οι δύο Γερμανίδες, μετέφεραν τα ζώα συντροφιάς με διαβατήρια που ανέγραφαν τα στοιχεία των κατόχων τους κατοίκων του εξωτερικού, ενώ αυτό δεν συνάδει με την κείμενη νομοθεσία όσον αφορά τον τρόπο απόκτησης του ζώου συντροφιάς.

Επιπλέον, οι κατηγορούμενες δεν είχαν καταχωρίσει στη βάση δεδομένων του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης τα στοιχεία των ζώων ως αδέσποτα, ούτε είχαν καταχωρίσει τις υιοθεσίες τους, την απευθείας σήμανσή τους και την καταγραφή τους. Επίσης, φέρονται να παρουσίασαν στις αστυνομικές αρχές, τη μεταφορά των ζώων ως μη εμπορικού χαρακτήρα για να παρακάμψουν τη διαδικασία έκδοσης των απαραίτητων υγειονομικών πιστοποιητικών, μέσω του συστήματος Traces, που περιλαμβάνει τον απαιτούμενο έλεγχο από την Υπηρεσία Κτηνιατρικής.

Οι εξουσιοδοτήσεις που είχαν οι κατηγορούμενες για τη μεταφορά των ζώων δεν πληρούσαν τις απαιτούμενες προδιαγραφές της νομοθεσίας, ενώ οι δύο Γερμανίδες δεν είχαν στην κατοχή τους κανένα έγγραφο που να διασφαλίζει ότι η μεταφορά ήταν μη εμπορικού χαρακτήρα.

Τι δήλωσαν οι κατηγορούμενες 

Οι κατηγορούμενες, από την πλευρά τους ισχυρίστηκαν ότι είναι αθώες. Η 44χρονη ισχυρίστηκε ότι ανέλαβε να κάνει την μεταφορά εθελοντικά και ότι δεν είχε σκεφθεί ποτέ να πάρει χρήματα και δεν γνώριζε για τις λεπτομέρειες της διαδικασίας. Η συνήγορος υπεράσπισής της τόνισε ότι υπήρξαν παρατυπίες στις διαδικασίες αλλά όχι δόλος και επικαλούμενη τη γερμανική υπηκοότητα της κατηγορούμενης υποστήριξε ότι θα μπορούσε να ισχυριστεί κανείς ότι έπεσε θύμα νομικής πλάνης με όλη αυτή τη δαιδαλώδη διαδικασία που απαιτείται για τις υιοθεσίες. «Δεν ήταν σε θέση να γνωρίζει ότι προέβαινε σε αξιόποινη πράξη», συμπλήρωσε χαρακτηριστικά.

 

Η δεύτερη κατηγορούμενη δεν ήταν παρούσα στη δίκη και εκπροσωπήθηκε από δικηγόρο. Η συνήγορος υπεράσπισής της είπε ότι ήταν φίλη με τη συγκατηγορούμενή της και ότι γι’ αυτό το λόγο βρισκόταν στο βαν, καθώς θα ταξίδευε για Γερμανία.

Στο δικαστήριο παραστάθηκαν σαν πολιτική αγωγή εκπρόσωποι από τη Συνομοσπονδία Ζωοφιλικών Σωματείων Ελλάδος και από φιλοζωϊκό Σωματείο Ηρακλείου, οι οποίοι δήλωσαν ότι έχουν μηνύσεις για παρόμοιες υποθέσεις και σε άλλη μέρη της Ελλάδας