Δευτέρα 06.02.2023 ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ

Oι γερμανικές αποζημιώσεις στη Βουλή

03.11.2018

Με δηλώσεις του στα ΜΜΕ ο Πρόεδρος της Βουλής κος Βούτσης έκανε γνωστό ότι πολύ σύντομα θα έλθει στην ΟΛΟΜΕΛΕΙΑ της Βουλής η έκθεση της διακομματικής επιτροπής για τις γερμανικές αποζημιώσεις.

Η ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΕΝΩΣΗ ΔΙΚΗΓΟΡΩΝ (Π.Ε.Δ) για τις γερμανικές αποζημιώσεις, μέλη της οποίας είναι και οι υπογράφοντες την παρούσα, έχει πολλές και σοβαρές αντιρρήσεις και διαφωνίες για το περιεχόμενο της ΕΚΘΕΣΗΣ και γι’ αυτό εξεδήλωσε ΕΝΤΟΝΑ και δικαιολογημένα την αντίθεση και δυσαρέσκειά της.

Από τη διακομματική επιτροπή της Βουλής ζήτησε να μην κατατεθεί η ΕΚΘΕΣΗ προς συζήτηση και έγκριση απο την ολομέλεια, πριν συμπληρωθεί αυτή με όλα τα απαραίτητα στοιχεία και ποσά που αφορούν τις απαιτήσεις όλων των ΙΔΙΩΤΩΝ θυμάτων και των οικογενειών τους, που έχουν καταθέσει ή θα καταθέσουν αγωγές στα Ελληνικά Δικαστήρια.

Για να γίνει το θέμα αυτό πιο κατανοητό από όλους παραθέτουμε συνοπτικά μικρό ιστορικό της όλης υπόθεσης.

Με την υπ’ αριθμ. 6/2012 απόφαση του Διεθνούς Δικαστηρίου της Χάγης όρίστηκαν, πέραν των άλλων, και τα παρακάτω:

Α) Τα εγκλήματα πολέμου και τα εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας είναι ΑΠΑΡΑΓΡΑΠΤΑ. Συνεπώς ο ισχυρισμός της γερμανικής πλευράς ότι πέρασαν δήθεν πολλά χρονιά και παραγράφηκαν όλες οι ελληνικές απαιτήσεις είναι μη νόμιμος και γι’ αυτό απορρίφθηκε. Επομένως εφόσον τα εγκλήματα αυτά δεν παραγράφονται ποτέ, θα έρθει η στιγμή που η Γερμανία θα πληρώσει!

Β) Έκρινε ότι η Γερμανία απολαμβάνει του προνομίου της ετεροδικίας. Αυτό σημαίνει ότι οι αγωγές των Ελλήνων (στρεφόμενες κατά της Γερμανίας) για αποζημίωση δεν μπορούν να δικαστούν στην Ελλάδα, αλλά μόνο στη Γερμανία.

Γ) Αναγνωρίζοντας εμμέσως πλην σαφώς ότι το δίκαιο είναι με την Ελλάδα συνέστησε στα διάδικα μέρη (Ελλάδα-Γερμανία) να λύσουν το θέμα των αποζημιώσεων με διακρατικές μεταξύ τους διαπραγματεύσεις.

Την πρόταση αυτή του Δικαστηρίου της Χάγης υιοθέτησαν πολλοί στην Ελλάδα, γι’ αυτό και ήταν επίμονη η πίεση προς τα κόμματα να πείσουν την Κυβέρνηση και το Κοινοβούλιο να πάρει θέση. Από την τότε κυβέρνηση (2012) αποφασίστηκε να γίνουν οι απαραίτητες ενέργειες για να συζητηθεί και να κλείσει με τον πρέποντα τρόπο (με διακρατικές διαπραγματεύσεις) το ζήτημα

α) των επανορθώσεων,

β) των αποζημιώσεων προς τα θύματα και τις οικογένειές τους-αποζημιώσεις ιδιωτών,

γ) του καταχικού δανείου και

δ) των κλεμμένων θησαυρών. Το ίδιο έτος (2012) συνεστήθησαν και δύο επιτροπές, ήτοι

α) η διακομματική επιτροπή της Βουλής για τις Γερμανικές αποζημιώσεις και

β) η επιτροπή στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους, για να συγκεντρώσει το απαραίτητο υλικό για τα 4 παραπάνω θέματα. Η έκθεση του Γ.Λ.Κ δημοσιεύτηκε στα τέλη Δεκεμβρίου 2014, η δε έκθεση (πόρισμα) της διακομματικής επιτροπής της Βουλής δημοσιεύτηκε την 27-7-2016. Αυτή η έκθεση της διακομματικής επιτροπής της Βουλής, που βασίστηκε στην έκθεση της Επιτροπής του Γ.Λ.Κ, πρόκειται να κατατεθεί και να συζητηθεί στην Ολομέλεια της Βουλής για συζήτηση και έγκριση.

Στην έκθεση όμως της διακομματικής Επιτροπής της Βουλής δε συμπεριλαμβάνεται και το θέμα των αποζημίωσεων προς τα θύματα και τις οικογένειές τους. Η Π.Ε.Δ για τις γερμανικές αποζημιώσεις επεσήμανε το γεγονός αυτό προς τη διακομματική επιτροπή της Βουλής και ζήτησε όπως, πριν επικυρωθεί από την Ολομέλεια της Βουλής η ΕΚΘΕΣΗ, να συμπληρωθεί με το θέμα των αποζημίωσεων που αφορά τα θύματα και τις οικογένειές τους. Διαφορετικά θα βρεθούμε προ τετελεσμένων γεγονότων με ανεπανόρθωτες συνέπειες.

Ο κίνδυνος είναι ότι όταν η ελληνική κυβέρνηση προσέλθει σε διακρατικές διαβουλεύσεις (όπως το Δικαστήριο της Χάγης επιτάσσει) με τη Γερμανία για τις Γερμανικές οφειλές, όπως είναι τώρα διατυπωμένο το κείμενο της ΕΚΘΕΣΗΣ, το περιεχόμενο των διαβουλεύσεων δε θα περιλαμβάνει στην «ατζέντα» και τα κρίσιμα και απαραίτητα στοιχεία, που αφορούν στην αποζημίωση των ιδιωτών θυμάτων και των οικογενειών τους και όσων έχουν καταθέσει ήδη αγωγές στα Ελληνικά Δικαστήρια, όπως επίσης και το κυριότερο για το ύψος του συνολικού ποσού των ιδιωτικών αποζημιώσεων και όλων των θυμάτων.

Σαν κύριος λόγος για τη μη αναφορά και των ως άνω αποζημιώσεων στην ΕΚΘΕΣΗ που θα κατατεθεί προς επικύρωση στην Ολομέλεια της Βουλής αναφέρεται η αδυναμία υπολογισμού του συνολικού ποσού των αποζημιώσεων για τα θύματα και τις οικογένειές τους και η αδυναμία ανεύρεσης των απαραίτητων εκείνων στοιχείων που καθορίζουν αναλυτικά τις δαπάνες κάθε ενέργειας, τα εργατικά κλπ.

Στην αρμόδια Επιτροπή επισημάνθηκε ότι η αδυναμία αυτή υπάρχει τρόπος να παρακαμφθεί και να δοθεί λύση. Στα Ελληνικά Δικαστήρια έχουν κατατεθεί μέχρι σήμερα δεκάδες χιλιάδες αγωγές θυμάτων και των οικογένειών τους. Στις αγωγές αυτές αναγράφονται αναλυτικά όλα τα στοιχεία, ξεχωριστά για την κάθε περίπτωση και το ζητούμενο ολικό ποσό από καθε αγωγή χωριστά.

Το γεγονός αυτό εύκολα θα πρέπει να το επικαλεστεί η Ελληνική Κυβέρνηση κατά τις διαπραγματεύσεις με τη Γερμανία, το συνολικό δε ποσό όλων των αγωγών μπορεί να το έχει στη δάθεσή της ανά πάσα στιγμή. Αρκεί η πρόσθεση των ποσών κάθε αγωγής και το άθροισμα αυτής της πρόσθεσης αποτελεί το σύνολο των αξιώσεων των θυμάτων και των οικογενειών τους.

Κατόπιν αυτού πρέπει ΟΠΩΣΔΗΠΟΤΕ να συμπληρωθεί η ΕΚΘΕΣΗ της Διακομματικής Επτροπής της Βουλής για τις Γερμανικές αποζημιώσεις. Από την Διακομματική Επιτροπή της Βουλής ζητήθηκε, όπως ενεργήσει τα δέονα, για να τροποποιηθεί το άρθρο 973 Κ.Πολ.Δικ, το οποίο απαγορεύει την αναγκαστική εκτέλεση κατά αλλοδαπού Δημοσίου, χωρίς προηγούμενη άδεια του Υπουργού Δικαιοσύνης.

Μέχρι τώρα έχουν περάσει δεκάδες Υπουργοί από το Υπουργείο Δικαιοσύνης, κανείς όμως δε φιλοτιμήθηκε να δώσει μέχρι τώρα τη σχετική άδεια.

Η Π.Ε.Δ σε κάθε περίπτωση θα συνεχίσει την προσπάθεια για τη συμπλήρωση της από 27-7-23016 ΕΚΘΕΣΗΣ της διακομματικής Επιτροπής της Βουλής για τις Γερμανικές αποζημιώσεις, ώστε να περιληφθούν στην ΕΚΘΕΣΗ αυτής και οι απαιτήσεις αποζημίωσης προς τα θύματα και τις οικογένειές τους.

Οι Δικηγόροι-Μέλη της Π.Ε.Δ. για τις Γερμανικές αποζημιώσεις στο Νομό Τρικάλων
Γεώργιος Μαγκούρας
Χαράλαμπος Τσιρογιάννης
Ελίζα Ι. Καμπαγιάννη

[fbcomments]