Τρίτη 05.07.2022 ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ

Σκληρή η Γερμανία προς τους ανεμβολίαστους – Σκληρά Lockdown ακολουθούν Ουγγαρία και Σλοβακία

19.11.2021

Η Γερμανία απαγορεύει τα μη εμβολιασμένα να κυκλοφορούν στα μέσα μαζικής μεταφοράς και προειδοποιεί για «ζοφερά» Χριστούγεννα.

Η Γερμανία συμφώνησε μια σειρά αυστηρότερων μέτρων για τον Covid- 19, τα οποία ορίζουν ότι μόνο όσοι έχουν εμβολιαστεί, αρνητικά τεστ ή έχουν αναρρώσει από τον ιό μπορούν να χρησιμοποιούν τα μέσα μαζικής μεταφοράς ή να πάνε στη δουλειά από την επόμενη εβδομάδα.

Αν και δεν είναι τόσο αυστηροί όσο οι κανόνες lockdown που επιβλήθηκαν αυτή την εβδομάδα από τις γειτονικές χώρες της χώρας Αυστρία και Τσεχία , οι τελευταίοι περιορισμοί έρχονται μετά από ανησυχητικές προειδοποιήσεις ότι η Γερμανία αντιμετωπίζει «φρικτά Χριστούγεννα» καθώς τα ποσοστά μόλυνσης αυξάνονται.

Το γερμανικό κοινοβούλιο ψήφισε τα νέα μέτρα την Πέμπτη. Υπάρχει αυξανόμενη αγανάκτηση από τους αξιωματούχους ότι το ένα τρίτο του ενήλικου πληθυσμού παραμένει μη εμβολιασμένο.

Η καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ θα συμμετάσχει σε τηλεδιάσκεψη το απόγευμα της Πέμπτης με τους 16 Γερμανούς πρωθυπουργούς για να συζητήσουν πώς αλλιώς θα καταπολεμηθεί η απότομη αύξηση των μολύνσεων από κορωνοϊό τις τελευταίες δύο εβδομάδες που απειλεί να κατακλύσει τα νοσοκομεία, με περισσότερες από 50.000 νέες μολύνσεις να αναφέρονται. κάθε μέρα – δεκαπλάσια αύξηση σε σχέση με πριν από μερικές εβδομάδες.

«Αντιμετωπίζουμε μια σοβαρή κατάσταση έκτακτης ανάγκης», δήλωσε ο Lothar Wieler, επικεφαλής του Ινστιτούτου Robert Koch, το οποίο παρακολουθεί τη δημόσια υγεία στη Γερμανία.

«Περιμένουμε ένα φρικτό Lockdown Χριστουγέννων αν δεν ενεργήσουμε τώρα. Ποτέ δεν ανησυχήσαμε τόσο πολύ όσο τώρα. Η προοπτική είναι ζοφερή, εξαιρετικά ζοφερή. Όποιος δεν μπορεί να δει πόσο σοβαρό είναι, κάνει μεγάλο λάθος».

Ο συνήθως επιφυλακτικός και ήπιος κ. Wieler είπε ότι η κυβέρνηση είχε κάνει λάθη ανοίγοντας ξανά μεγάλο μέρος της οικονομίας πολύ σύντομα μετά από ένα προηγούμενο lockdown την άνοιξη και ότι το ποσοστό εμβολιασμού της χώρας γύρω στο 67% ήταν απλώς πολύ χαμηλό για να επιβραδυνθεί. την εξάπλωση του ιού.

«Πρέπει να σταματήσουμε να δίνουμε ευκαιρίες σε όσους δεν είναι εμβολιασμένοι να αποφεύγουν να το κάνουν με τεστ», είπε, προσθέτοντας ότι θέλει να δει τα φαρμακεία να εντάσσονται στις τάξεις εκείνων που εμβολιάζουν τους ανθρώπους.

Ο πρωθυπουργός της πολιτείας της Σαξονίας, Michael Kretschmer, απέφυγε τη λέξη «lockdown» σε μια ομιλία του στην πολιτειακή συνέλευση το πρωί της Πέμπτης, αλλά ζήτησε «σκληρούς και ξεκάθαρους περιοριστικούς περιορισμούς» στην πολιτεία του για τις επόμενες δύο έως τρεις εβδομάδες καθώς το τελευταίο επταήμερο το επίπεδο κρουσμάτων αυξήθηκε στα 761 – το υψηλότερο επίπεδο στη Γερμανία και διπλάσιο από τον εθνικό μέσο όρο των 336.

«Αν θέλουμε να σπάσουμε αυτό το κύμα, δεν πρόκειται να το πετύχουμε μιλώντας μόνο με όσους δεν έχουν εμβολιαστεί», είπε ο Kretschmer. «Θα πρέπει να κάνουμε ένα μεγάλο άλμα. Είναι μια πικρή εμπειρία αλλά είναι ίσως η μόνη μας ελπίδα».

Ο Michael Albrecht, συντονιστής του νοσοκομείου στη Σαξονία, η οποία έχει το χαμηλότερο ποσοστό εμβολιασμού στη Γερμανία (κάτω από 60%), δήλωσε: «Χρειαζόμαστε ένα πλήρες lockdown για τις επόμενες 14 ημέρες».

Εν τω μεταξύ, στην Ουγγαρία, ο Gergely Gulyas, ο επικεφαλής του επιτελείου του πρωθυπουργού Βίκτορ Όρμπαν, ανακοίνωσε την Πέμπτη ότι θα εισαχθούν νέα μέτρα σε ολόκληρη τη χώρα. Τα ενισχυτικά εμβόλια κατά του Covid-19 θα γίνουν υποχρεωτικά για όλους τους εργαζόμενους στον τομέα της υγείας και η χρήση μάσκας στους περισσότερους εσωτερικούς χώρους θα είναι υποχρεωτική από το Σάββατο.

Ο κ. Gulyas είπε σε μια κυβερνητική ενημέρωση ότι μόνο τα εμβόλια θα μπορούσαν να παρέχουν προστασία έναντι του κορωνοϊού. Η Ουγγαρία ανέφερε 10.767 νέα κρούσματα Covid-19 την Πέμπτη, το υψηλότερο ημερήσιο σύνολο από τα τέλη Μαρτίου.

Στη Σλοβακία, τα άτομα που δεν έχουν εμβολιαστεί θα αποκλείονται από τη Δευτέρα τα καταστήματα και τα εμπορικά κέντρα και δεν θα επιτρέπεται να παρευρίσκονται σε δημόσιες συγκεντρώσεις. Επιπλέον, θα πρέπει να υποβάλλουν τεστ δύο φορές την εβδομάδα για να παρευρίσκονται στον χώρο εργασίας. Στις περιοχές της χώρας που έχουν πληγεί περισσότερο, τα εστιατόρια και τα γυμναστήρια θα παραμείνουν κλειστά.

Ο πρωθυπουργός της χώρας, Έντουαρντ Χέγκερ, χαρακτήρισε τα μέτρα «Lockdown για τους μη εμβολιασμένους», λέγοντας ότι είναι πιθανό να συνεχιστούν για τρεις εβδομάδες, αλλά ότι η κυβέρνηση θα «αντιδρούσε άμεσα» εάν γινόταν σαφές ότι οι περιορισμοί δεν είχαν τον επιθυμητό αποτέλεσμα.

πληροφορίες: independent.co.uk