Δευτέρα 09.12.2019 ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ

Γεφύρι της Άρτας… η γέφυρα «Καλατράβα»

05.04.2016

Να δώσει μια οριστική λύση στην … “στοιχειωμένη” γέφυρα που βρίσκεται στη συνοικία των Κουτσομυλίων, γνωστή και ως γέφυρα “Καλατράβα” είναι αποφασισμένη η δημοτική Αρχή του δήμου Τρικκαίων.

Ως γνωστόν, πρόκειται για ένα έργο το οποίο έχει μείνει ημιτελές, τα τελευταία έξι χρόνια, ενώ υπήρξαν προσφυγές και στη Δικαιοσύνη, προς αναζήτηση ευθυνών και κυρίως για τους λόγους που δεν ολοκληρώθηκε.

Όπως προαναφέρθηκε, στόχος της δημοτικής Αρχής είναι δοθεί μια οριστική λύση, ενώ η Οικονομική Επιτροπή έχει εγκρίνει το ποσό των 29.000 ευρώ, προκειμένου να γίνει τώρα νέα μελέτη αποκατάστασης της γέφυρας.

Στο πλαίσιο αυτό, στην ερχόμενη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου του δήμου Τρικκαίων αναμένεται να τεθεί προς έγκριση ο ισοσκελισμένος προϋπολογισμός, δεδομένου ότι εγκρίθηκε το δάνειο που ζήτησε ο Δήμος από το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων, ενώ στο τροποποιημένο Τεχνικό Πρόγραμμα έχει ενταχθεί το ποσό των 100.000 ευρώ για την γέφυρα “Καλατράβα”

Σύμφωνα με τον δήμαρχο Τρικκαίων κ. Δημήτρη Παπαστεργίου με την έγκριση του τεχνικού προγράμματος θα δοθεί το “πράσινο φως” για να ξεμπλοκάρει η όλη διαδικασία.

Αυτό σημαίνει ότι εκπονηθεί μια μελέτη από τους αρμόδιους, όπου θα προτείνονται λύσεις για τον τρόπο με τον οποίο θα αξιοποιηθεί η γέφυρα, εάν μπορεί να αξιοποιηθεί, εάν θα παραμείνει ως έχει, εάν θα ανακατασκευαστεί και πως ή άλλοι τρόποι.

“Στόχος μας είναι να έχουμε τελειώσει με τις όποιες εργασίες, φέτος, εκτός εάν “κολλήσει” κάπου η όλη προσπάθεια, κατά τη διάρκεια της διαδικασίας του διαγωνισμού” πρόσθεσε ο κ. Παπαστεργίου και υπογράμμισε ότι μια πολύ καλή λύση θα ήταν η ανακατασκευή της γέφυρας.

Γέφυρα με … παρελθόν

Η περίφημη γέφυρα “Καλατράβα” αποφασίστηκε να κατασκευαστεί, σε μια προσπάθεια εξυπηρέτησης των κατοίκων της συνοικίας στα Κουτσομύλια, αφού θα ένωνε τη συνοικία με την περιοχή του πρώην εργοστασίου Κλωτσοτήρα. Βαπτίστηκε γέφυρα “Καλατράβα” λόγω του αρχιτεκτονικού, με τις εργασίες κατασκευής να έχουν ξεκινήσει επί δημαρχιακής θητείας του κ. Μιχάλη Ταμήλου και αρμόδιο αντιδήμαρχο τον κ. Βασίλη Παπαϊωάννου.

Οι εργασίες τις γέφυρας σταμάτησαν καθώς εντοπίστηκε αστοχία υλικού έχοντας ως αποτέλεσμα να μείνει στη μέση λόγω του σοβαρού κατασκευαστικού προβλήματος που παρουσίασε.

Συγκεκριμένα, πρόβλημα είχε εντοπιστεί σε έναν από τους βραχίονες της γέφυρας εμφανίστηκε ρωγμή και μικρή μετατόπιση. Σύμφωνα με τα αποτελέσματα του εργαστηριακού ελέγχου της ποιότητας του σκυροδέματος, η κατασκευαστική αστοχία οφείλεται στη χαμηλή αντοχή του μπετόν. Το έργο ήταν να παραδοθεί τον Δεκέμβριο του 2008, είχε πάρει παράταση για το Μάιο του 2009, ούτε όμως και τότε είχε ολοκληρωθεί, και τον Αύγουστο του 2009 παρουσίασε την κατασκευαστική αστοχία υλικού. Ο προϋπολογισμός του έργου ανέρχονταν σε 750.000 ευρώ.

Καταλήγοντας, να σημειωθεί ότι για το έργο υπήρξε αυτεπάγγελτη δίωξη, ύστερα από την προσφυγή ενός δημότη στη Δικαιοσύνη, όπου ζητούσε να διερευνηθεί τι ακριβώς συνέβη και εάν υπάρχουν ευθύνες για το πρόβλημα που παρουσιάστηκε στα θεμέλια της γέφυρας.

Τελικά, το Τριμελές Πλημμελειοδικείο Τρικάλων έκρινε αθώο τον πρώην αντιδήμαρχο Τρικκαίων Βασίλης Παπαϊωάννου, που κατηγορούνταν για παράβαση καθήκοντος, για το σοβαρό κατασκευαστικό πρόβλημα που είχε προκύψει στην ολοκλήρωση του έργου.

Ευαγγελία Κάκια