Σάββατο 26.09.2020 ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ

Φυτοφάρμακα και Τσέρνομπιλ βασικές αιτίες των αυξημένων κρουσμάτων καρκίνου στο ν. Καρδίτσας

20.03.2016

Συγκλονιστικά στοιχεία παρουσιάστηκαν για τον καρκίνο τόσο σε ότι αφορά στο νομό Καρδίτσας όσο και για τις καθημερινές μας συνήθειες που μπορούν να τον προκαλέσουν.
Όλα αυτά στην εκδήλωση που οργάνωσαν στην Καρδίτσα και συγκεκριμένα στο ξενοδοχείο «ΚΙΕΡΙΟΝ», ο ιατρικός Σύλλογος του νομού, το τοπικό παράρτημα του Ερυθρού Σταυρού και ο Σύλλογος φίλων του νοσοκομείου με θέμα«Διατροφή, τρόπος ζωής και περιβάλλον στους μηχανισμούς που δημιουργούν καρκίνο. Τι πρέπει να προσέχουμε!» και ομιλητή τον Ιωάννη Σπηλιώτη MD, PhD Χειρουργό- Ογκολόγο, Συντονιστή Δ/ντη A’ Χειρουργικού τμήματος ΕΑΝΠ ΜΕΤΑΞΑ.
Μέσα στους τέσσερις πρώτους σε εμφάνιση κρουσμάτων ο ν. Καρδίτσας
Ο κ. Σπηλιώτης τόσο στην ομιλία του όσο και στις δηλώσεις του στην κάμερα τουKarditsaLive.Net τόνισε ότι ο νομός Καρδίτσας είναι μέσα στις τέσσερις πρώτους από πλευράς κρουσμάτων με ποσοστό σχεδόν διπλάσιο κατά μέσο όρο απ’ ότι οι υπόλοιποι νομοί της Ελλάδας. Και ανέφερε ότι ο νομός Δράμας έχει 26%, ο νομός Καρδίτσας 23%, και οι νομοί Γρεβενών και Γιαννιτσών 21%, όταν οι άλλοι νομοί της χώρας κινούνται μεταξύ 12-14%.

Φυτοφάρμακα και Τσέρνομπιλ
Αναφερόμενος στις αιτίες αυτού του φαινομένου ο κ. Σπηλιώτης είπε ότι κύριο λόγο έχει παίξει ηαλόγιστη χρήση φυτοφαρμάκων και λιπασμάτων που ξεκίνησε στα μέσα της δεκαετίας του 50 και ρύπανε τον υδροφόρο ορίζοντα. Και ο δεύτερος κύριος λόγο συνέχισε είναι το ατύχημα στο Τσέρνομπιλ το 1986. Το νέφος έξι μέρες μετά, τόνισε, έφθασε πάνω από τη χώρα μας και στην Καρδίτσα εκείνη την Μ. Παρασκευή έβρεχε 23 ώρες.
Αυτό είχε ως αποτέλεσμα να μολυνθεί όλη η φυτική παραγωγή από ραδιενεργά κατάλοιπα που έπεσαν και η οποία παραγωγή καταναλώθηκε δύο μέρες μετά, ανήμερα του Πάσχα.
Αυτός ήταν πρόσθεσε ένας ιδιαίτερα επιβαρυντικός παράγοντας που ακόμα τον βλέπουμε.
Μια χιλιετία για να καθαρίσει το έδαφος
Σε ερώτηση για το πότε θα εξαλειφθούν οι επιπτώσεις από τη ραδιενέργεια η απάντηση του κ. Σπηλιώτη ήταν αποκαλυπτική: Το 3.024.
Όπως μας είπε ο χρόνος ημιζωής αυτών των ραδιενεργών καταλοίπων είναι 80 έως 250 χρόνια. Κι όταν λέμε ημιζωής συνέχισε εννοούμε ότι σε 200 χρόνια, το κατάλοιπο που έπεσε το 1986 θα έχει μείνει μισό. Το μισό του μισού μετά από 400 χρόνια, το μισό του υπόλοιπου μισού μετά από 800 χρόνια. Αυτό, συνέχισε θα υπάρχει, το ξέρουμε και θα πρέπει να προσέχουμε πλένοντας τα λαχανικά μας, αν προσέχουμε αυτό που τρώμε αλλά κυρίως να ελαχιστοποιήσουμε όλους τους άλλους συνεργαστικούς παράγοντες.
Άλλοι παράγοντες
Αναφερόμενος σε άλλους παράγοντες που επηρεάζουν μίλησε για την αλλαγή στον τρόπο ζωής, οι συνήθειες που αποκτήσαμε και οι κακές διατροφικές προσεγγίσεις αυξάνουν τα ποσοστά. Και τόνισε ότι η ελπίδα έρχεται μέσω της αλλαγής του τρόπου ζωής με καλές για τον οργανισμό συνήθειες τόσο σε σωματική άσκηση όσο και διατροφή. Επίσης έκανε ιδιαίτερη αναφορά σε δύο προσπάθειες που γίνονται στο νομό Καρδίτσας και συγκεκριμένα το εργοστάσιο που καταναλώνει βιομάζα για παραγωγή ενέργειας και έτσι βοηθά στον καθαρισμό της περιοχής και το εργοστάσιο παραγωγής στέβιας που είναι αντιοξειδωτική και η καλλιέργεια της βοηθά στον καθαρισμό του εδάφους και του υδροφόρου ορίζοντα.
Σε άλλα σημεία της ομιλίας του ο κ. Σπηλιώτης είπε ότι ο καρκίνος έχει σχέση με το ποιος είσαι (γενετικό υλικό), που ζεις (διαφέρει ο επηρεασμός από περιοχή σε περιοχή ανάλογα με το τι συνθήκες επικρατούν, και το πώς ζεις (συνήθειες και τρόπος ζωής).
Μίλησε για τη μάχη που γίνεται και τα νέα όπλα κατά της ασθένειας εκφράζοντας την άποψη ότιμέχρι το 2020 θα είναι μία χρόνια νόσος όπως ο σακχαρώδης διαβήτης, που θα διαγνώσκεται, θα θεραπεύεται και ο ασθενής θα παίρνει συνέχεια θεραπεία για 20-30 χρόνια και ενδέχεται κάποια στιγμή από επιπλοκές αυτής της νόσου αλλά μετά από πολύ καιρό.
Τέλος μίλησε και για την συμπεριφορά που πρέπει να υπάρχει απέναντι στον ασθενή και τα πόσα θα πρέπει να γνωρίζει, λέγοντας πως στην πραγματικότητα σήμερα ο ασθενής πρέπει να ξέρει όση αλήθεια θέλει να μάθει.
Χαιρετισμοί
Πριν την έναρξη της ομιλίας του κ. Σπηλιώτη απεύθυναν χαιρετισμό και μίλησαν με θερμά λόγια για την επιστημονική κατάρτιση και πορεία του, αλλά και για την ανθρώπινη πλευρά του σε σχέση με τους ασθενείς, ο πρόεδρος του Συλλόγου Φίλων νοσοκομείου κ. Β. Νίκου, ο πρόεδρος του τοπικού τμήματος του Ερυθρού Σταυρού, κ. Κώστας Αντωνόπουλος και ο πρόεδρος του ιατρικού Συλλόγου Καρδίτσας κ. Σ. Κουλοκτσής.
Ανάλογος ήταν και ο χαιρετισμός του προέδρου του πανελληνίου ιατρικού Συλλόγου κ. Μιχ. Βλασταράκου που ήρθε στην Καρδίτσα και παρευρέθηκε στην εκδήλωση.
Στην κατάμεστη αίθουσα εκδηλώσεων του ξενοδοχείου πέραν των εκατοντάδων Καρδιτσιωτών, παρέστησαν εκπρόσωπος της Ιεράς Μητρόπολης, ο πρόεδρος της ΠΕΔ Θεσσαλίας κ. Γιώργος Κωτσός, η αντιδήμαρχος Καρδίτσας κ. Ελένη Αντωνίου, η εκτελούσα χρέη προέδρου στο νοσοκομείο Καρδίτσας κ. Αικ. Γραββάνη, οι πρώην βουλευτές κυρία Ασημ. Σκόνδρα και κ. Παύλος Σιούφας, πολλοί εκπρόσωποι της Αυτοδιοίκησης και φορέων.
Πηγή:Karditsalive.net