Τρίτη 07.07.2020 ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ

Φωτιές στο ψηφοδέλτιο της Ν.Δ. από την ομιλία Κυριάκου

17.12.2018

Φωτιές σε τοπικό επίπεδο έρχεται να βάλει η χθεσινή ομιλία του προέδρου της Ν.Δ. Κυριάκου Μητσοτάκη στο συνέδριο του κόμματος, λέγοντας πως στις «10 Ιανουαρίου θα ανακοινωθούν δεκάδες καινούρια στελέχη που θα πολιτευθούν για πρώτη φορά με την παράταξή μας».

Αυτό πρακτικά σημαίνει πως σε μεγάλο βαθμό θα υπάρξει ανανέωση των ψηφοδελτίων όλης της χώρας και φυσικά του νομού Τρικάλων. Ετσι δεν είναι καθόλου απίθανο να δούμε σημαντικές εκπλήξεις, μιας και ο πρόεδρος της Ν.Δ. έκανε λόγο για άνοιγμα του κόμματος στην κοινωνία.

Ποιο συγκεκριμένα ο πρόεδρος της ΝΔ γνωστοποίησε ότι στις αρχές του επόμενου έτους θα αρχίσει η ανακοίνωση των ψηφοδελτίων με τα οποία θα δοθεί η μάχη των επόμενων εθνικών εκλογών και των ευρωεκλογών. «Θα αποτελούνται από ένα συνδυασμό έμπειρων και νέων στελεχών. Και θα δείχνουν προς το μέλλον», είπε. Θα ξεκινήσουμε, συνέχισε, από τις 10 Ιανουαρίου, οπότε συμπληρώνονται τρία χρόνια από την εκλογή μου στην προεδρία της Νέας Δημοκρατίας.

Ανακοινώνοντας δεκάδες καινούρια στελέχη που θα πολιτευθούν για πρώτη φορά με την παράταξή μας. Στη συντριπτική τους πλειονότητα είναι νεο-εισερχόμενοι στην πολιτική. Συμβολίζουν ατομικά ο καθένας και η καθεμία, αλλά και συλλογικά όλοι μαζί, όχι μόνο την ανανέωση αλλά και το άνοιγμα της Νέας Δημοκρατίας στην κοινωνία. Γιατί η Νέα Δημοκρατία αλλάζει και μεγαλώνει. Είναι ένα μεγάλο δέντρο με βαθιές ρίζες και με νέα κλαδιά που διαρκώς απλώνονται.

Φρένο στους.. αντάρτες

Μπορεί μέχρι τώρα να μην επέβαλε κομματική πειθαρχία και να μην έδωσε χρίσματα στους δήμους, φαίνεται όμως πως ο κ. Μητσοτάκης δεν θα δεχθεί αντάρτες στον 2ο γύρο των δημοτικών εκλογών.

Ο Κ. Μητσοτάκης ζήτησε η φράση «φύγετε» που λένε τόσοι και τόσοι στην κυβέρνηση, «να εκφραστεί σε κάθε ευκαιρία, σε κάθε ψηφοδέλτιο και σε κάθε κάλπη όποτε και όπου και αν αυτή στηθεί: στις τοπικές εκλογές, στις ευρωεκλογές και -πάνω από όλα- στις εθνικές.

Αναφερόμενος σε δήμους όπου υπάρχουν περισσότερα στελέχη που διεκδικούν το δημαρχιακό αξίωμα είπε ότι «θα πρέπει να υπάρξει σεβασμός στους κανόνες και στο ήθος της παράταξης και αίσθηση ευθύνης και αλληλεγγύης στο 2ο γύρο».

Διαφοροποιώντας τη θέση αυτή στις περιφερειακές εκλογές, επεσήμανε ότι εκεί η μάχη είναι σαφώς πολιτική, καθώς η πορεία των μεγάλων περιοχών της επικράτειας συναρτάται με το συνολικότερο σχέδιο για την ανάπτυξη της χώρας. «Κι αυτό, προφανώς, συνδέεται με κυβερνητικές επιλογές», είπε, λέγοντας ότι «οι αποφάσεις είναι παραταξιακές» και ο στόχος της ΝΔ διπλός: «καμία από τις 13 να μην πέσει στον έλεγχο του ΣΥΡΙΖΑ και οι περισσότερες να βαφτούν γαλάζιες».

Στην ευρωκάλπη, είπε, επιλέγουμε εκπροσώπους, που θα παλέψουν για μια Ένωση πιο ανοιχτή και δημοκρατική. Μακριά από την απομόνωση και τη συντήρηση. Στέλνουμε όμως, και στελέχη με φωνή ελληνική. Που θα συνδιαμορφώνουν -σε θέματα όπως το Μεταναστευτικό ή την κατανομή των κονδυλίων- τα εθνικά προτάγματα με τους στόχους της Ευρώπης.

Όσο για την μεγάλη μάχη των εθνικών εκλογών, είπε ότι αυτή θα «είναι λυτρωτική για την Ελλάδα και νικηφόρα για τη Νέα Δημοκρατία». Αλλά το μέγεθος αυτής της νίκης, είπε προς τους συνέδρους «βρίσκεται στα δικά σας χέρια. Κάντε την όσο το δυνατόν μεγαλύτερη. Και μετατρέψτε την τωρινή απογοήτευση της κοινωνίας σε κύμα ελπίδας, αισιοδοξίας, δουλειάς και προόδου. Ελλάδα, μαζί μπορούμε».