Κυριακή 15.12.2019 ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ

Δέσμευση Φάμελλου σε Μπαργιώτα ότι θα «ξεκολλήσει» η Μεσοχώρα

27.01.2017

ατά τη συζήτηση επίκαιρης ερώτησης προς τον αρμόδιο Αναπληρωτή Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας, κ. Σωκράτη Φάμελλο, ο κ. Κώστας Μπαργιώτας τόνισε ότι είναι επιτακτική ανάγκη να προχωρήσει το έργο και να υπογραφεί η ΑΕΠΟ (Απόφαση Έγκρισης Περιβαλλοντικών Όρων) στη Μεσοχώρα. «Η ΔΕΗ αυτή τη στιγμή χάνει γύρω στα 30 με 35 εκατομμύρια τον χρόνο από το γεγονός ότι δεν δουλεύει ο υδροηλεκτρικός σταθμός. Κατά τη γνώμη μου, έχει βαρύνουσα σημασία για τη λειτουργία του ελληνικού κράτους το γεγονός ότι αυτό το πράγμα εκθέτει τις ελληνικές κυβερνήσεις και την ελληνική διοίκηση, καθώς έχει επενδυθεί πάνω από μισό δισεκατομμύριο ευρώ μόνο για το φράγμα και τον υδροηλεκτρικό σταθμό της Μεσοχώρας, ο οποίος ακόμα και σήμερα δεν λειτουργεί παρότι είναι ολοκληρωμένος. Τίποτα δεν μπορεί να προχωρήσει, ακόμα και οι ενστάσεις και τα μικρά προβλήματα που υπάρχουν σε σχέση με τον οικισμό της Μεσοχώρας στην ολοκλήρωση του πολεοδομικού της σχεδιασμού, αν δεν εγκριθεί η ΑΕΠΟ» είπε χαρακτηριστικά.

Ο Υπουργός δεσμεύτηκε ότι θα «ξεκολλήσει» η Μεσοχώρα, λέγοντας «Και το ερώτημα, βέβαια, που προκύπτει είναι πότε εκδίδεται η ΑΕΠΟ; Μετά την ολοκλήρωση της πράξης χαρακτηρισμού θα γίνει αυτό. Έχουμε ήδη σχέδιο έγκρισης περιβαλλοντικών όρων από τη Διεύθυνση Περιβαλλοντικής Αδειοδότησης του Υπουργείου και είμαστε και πολιτικά τοποθετημένοι υπέρ της αδειοδότησης ενός έργου, το οποίο δεν συνδέεται με το έργο της εκτροπής του Αχελώου, αλλά συνδέεται με την υδροηλεκτρική παραγωγή και με τα συνεπακόλουθα στοιχεία προστασίας του περιβάλλοντος».

Κλείνοντας, ο βουλευτής ανέφερε ότι οι ευθύνες ανήκουν σε ολόκληρο το φάσμα των πολιτικών κομμάτων της εποχής κατασκευής του έργου «Υπάρχουν ευθύνες και της Αριστεράς. Μπορώ να σας φέρω και να καταθέσω εδώ μία σελίδα-άρθρο διακεκριμένου στελέχους του κόμματός σας και Βουλευτού εκείνης της εποχής η οποία ζητούσε, μεταξύ άλλων, και την τιμωρία των υπευθύνων, το γκρέμισμα του φράγματος και διάφορα άλλα απίθανα πράγματα. Πολλές και μεγάλες ευθύνες έχει η ανικανότητα του πολιτικού συστήματος στον Αχελώο και στη Μεσοχώρα και, αν θέλετε, και οι φαραωνικές αντιλήψεις για την άρδευση και την εκτροπή. Εξίσου μεγάλες ευθύνες, όμως, έχουν και οι λεγόμενοι «οικοτρομοκράτες» με τις υπερβολές τους».