Πέμπτη 27.01.2022 ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ

Μόλις 82.500 φορολογικές δηλώσεις έχουν υποβληθεί στο Taxis

21.05.2015

Στις 82.500 ανέρχονται οι δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος φυσικών προσώπων που έχουν υποβληθεί μέσω του Taxis από το βράδυ της 14ης Μαΐου έως και σήμερα Πέμπτη 21 Μαΐου. Πρόκειται για το 1,4% εκ των 5,8 εκατομμυρίων φορολογικών δηλώσεων που θα πρέπει να υποβληθούν μέχρι τις 30 Ιουνίου, οπότε εκπνέει και η καταληκτική προθεσμία.

 

Η υποβολή των δηλώσεων κινείται με αργούς ρυθμούς, αφενός διότι οι πολίτες και οι λογιστές αναμένουν τις σχετικές οδηγίες από τη Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων, αφετέρου διότι ανακύπτουν τεχνικά προβλήματα στο Taxis, αλλά και ζητήματα με εγκυκλίους που δεν έχουν εκδοθεί ακόμη.

Σύμφωνα με πληροφορίες του in.gr καταβάλλεται προσπάθεια από την ΓΓΔΕ ώστε ο σχετικός οδηγός για τη συμπλήρωση της φορολογικής δήλωσης να είναι έτοιμος έως την προσεχή Δευτέρα.

Παραλλήλως, οι υπηρεσίες της ΓΓΔΕ καταβάλουν προσπάθειες ώστε να αντιμετωπισθούν προβλήματα που ανέκυψαν με τους τόκους καταθέσεων. Φέτος διαπιστώθηκε πως σε περιπτώσεις συνδικαιούχων τραπεζικών λογαριασμών το ποσό των τόκων εμφανίζεται ολόκληρο και στη δήλωση του ενός και στη δήλωση του άλλου. Πέρυσι, οι τόκοι εμφανίζονταν συνολικά, μόνο στη δήλωση του πρώτου δικαιούχου του τραπεζικού λογαριασμού, κάτι το οποίο η Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων προσπαθεί να επαναφέρει και στις εφετινές δηλώσεις.

Θέμα 24ωρων είναι άλλωστε και η εμφάνιση στο Ε1 προσυμπληρωμένου του ποσού των τοκοχρεωλυτικών δόσεων των φορολογουμένων, με την ΓΓΔΕ να τεστάρει την αρτιότητα των δεδομένων που έχουν στείλει οι τράπεζες.

Τέλος, η ΓΓΔΕ αναμένεται να εκδώσει σύντομα και τις σχετικές εγκυκλίους για τις εκπιπτόμενες δαπάνες και για τη διαδικασία που θα ακολουθείται για την εκχώρηση ενοικίων.

Δεδομένης της μεγάλης καθυστέρησης στην υποβολή των δηλώσεων λογιστές και φοροτέχνες προεξοφλούν παράταση της διαδικασίας έως τις 31 Ιουλίου 2015, ήτοι μέχρι την καταληκτική προθεσμία υποβολής της πρώτης δόσης του φόρου εισοδήματος.

Θανάσης Κουκάκης

 

Πηγή : in.gr