Εδώ και λίγες εβδομάδες ξεκινήσαμε ως «Ε.Π.», ένα οδοιπορικό σε συνοικίες και γειτονιές των Τρικάλων, προκειμένου να εντοπίσουμε και να αναδείξουμε -για να φτάσουν στα αυτιά κάθε αρμόδιας αρχής- προβλήματα, κακώς κείμενα που απασχολούν τη καθημερινότητα των κατοίκων αλλά και άλλα θετικά που έγιναν κατά καιρούς και που μπορεί να συμβάλουν στη βελτίωση των συνθηκών της ζωής.
Το ίδιο επιχειρήσαμε να κάνουμε και στον επόμενο προορισμό μας, που σήμερα είναι το Φλαμούλι. Ένας συνοικισμός πολύ κοντά στην πόλη των Τρικάλων, με ιδιαίτερα έντονη και μακραίωνη ιστορία, που δυστυχώς και αυτός, όπως οι περισσότεροι άλλωστε, δεν στερούνται προβλημάτων.
Μετά λύπης μας διαπιστώσαμε ότι σήμερα στο Φλαμούλι δεν υπάρχει κάποιος επίσημος φορέας που να ασχολείται με τις τοπικές υποθέσεις. Παλαιότερα υπήρχε Πολιτιστικός και Μορφωτικός Σύλλογος που σήμερα έχει αναστείλει την λειτουργία του και ο μόνος επίσημος φορέας ας πούμε που υπάρχει, είναι ο Σύλλογος γονέων και κηδεμόνων του Νηπιαγωγείου και του Δημοτικού Σχολείου που εδρεύουν στην περιοχή.
Στο κεντρικό καφενείο του Φλαμουλίου οι κάτοικοι μας υποδέχθηκαν με ξεχωριστή εγκαρδιότητα και πολύ πρόθυμα μας μίλησαν και μας παρουσίασαν τα θέματα που απασχολούν την περιοχή τους αλλά και τους ίδιους.
Οι περισσότεροι αγροτικοί δρόμοι που διέρχονται μέσα από τον οικισμό είναι σε κακή κατάσταση, όπως επίσης και η κεντρική οδική αρτηρία που οδηγεί προς τις Καρυές και τα ΤΕΦΑΑ. Υποστηρίζουν ότι είναι μια πολύ άσχημη εικόνα που δεν κάνει κανένα περήφανο και που δυστυχώς την βλέπουν και άνθρωποι από άλλα μέρη (όπως οι φοιτητές και οι γονείς τους). Ζητούν την άμεση επισκευή του δρόμου.
Ένα άλλο ζήτημα που έπεσε στο τραπέζι είναι ότι δεν υπάρχει στις οδούς αρίθμηση, με αποτέλεσμα κανείς να μην ξέρει τον αριθμό της οικίας του. Η αλληλογραφία μέσω ταχυδρομείου δεν μοιράζεται στα σπίτια αλλά έρχεται στο καφενείο και από κει προμηθεύεται ο καθένας ότι τον αφορά. Μια εικόνα που μας γυρνά πολλές δεκαετίες πίσω, αν αναλογιστούμε ότι ζούμε στην Ελλάδα του 2015.
Οι κάτοικοι ζητούν από τη Δημοτική Αρχή να μεριμνήσει να κοπούν τα κλαδιά των πλατανιών που υπάρχουν κατά μήκος του κεντρικού δρόμου. Ειδικά τώρα το χειμώνα με τις άσχημες καιρικές συνθήκες και τους ανέμους, σπάζουν μεγάλα κομμάτια κλαδιών και αλίμονο σ’ αυτόν που περνάει από κάτω, υπάρχει σοβαρός κίνδυνος ατυχήματος. Ιδιαίτερο θέμα θεωρούν επίσης, την περιποίηση και την καθαριότητα των πλατειών της συνοικίας και την συντήρηση των παιδικών χαρών.
Τους καλοκαιρινούς μήνες πάλι δημιουργούνται, σύμφωνα με τις μαρτυρίες των κατοίκων, άλλου είδους προβλήματα. Επειδή η περιοχή είναι ζωσμένη από νερά (την διατρέχουν ο Αγιαμονιώτης, ο Ληθαίος και ο Κουμέρκης ποταμός), υπάρχει έντονα άσχημη μυρωδιά και γίνεται επέλαση κουνουπιών και προτείνουν ως λύση τον συχνό ψεκασμό. Σε πολλά σημεία των όχθεων των ποταμών υπάρχει έντονη ρίψη μπαζών με πολλές άσχημες συνέπειες για το περιβάλλον. Οι αρμόδιες υπηρεσίες του Δήμου να επιληφθούν και να φροντίσουν για τον καλλωπισμό τους και για το κόψιμο των χορταριών, που ειδικά το καλοκαίρι θεριεύουν. Επίσης, με τις υψηλές θερμοκρασίες υπάρχει πρόβλημα με τις οσμές των σκουπιδιών και ζητούν συχνότερη αποκομιδή τους.
Παράπονα ακούσαμε και για το ποδηλατοδρόμιο αλλά και το κλειστό γυμναστήριο που βρίσκονται σχετικά κοντά και είναι εντελώς παρατημένα και αφημένα στην τύχη τους. Μήπως θα έπρεπε οι αρμόδιοι, όποιοι κι αν είναι αυτοί, να δουν με άλλο μάτι και με περισσότερη ευαισθησία κάποια θέματα και να φροντίζουν κάποια έργα που έγιναν με τον ιδρώτα του λαού;
Στο Φλαμούλι υπάρχει μια από τις ιστορικότερες εκκλησίες της περιοχής, η παλιά εκκλησία της Αγ. Παρασκευής. Πρόκειται για ένα διατηρητέο βυζαντινό μουσείο που αντιμετωπίζει πρόβλημα στατικότητας και έχει γίνει πρόχειρη υποστύλωση. Λίγα μέτρα παραπέρα, για να ικανοποιηθούν οι ανάγκες των ντόπιων αλλά και των ξένων επισκεπτών, εδώ και αρκετά χρόνια έχει κατασκευαστεί ο νέος μεγαλόπρεπος ναός της Αγ. Παρασκευής, αφού ο χώρος στον παλιό δεν επαρκούσε.
Από τη συγκεκριμένη εκκλησία μάλιστα, υπάρχει οικονομική ενίσχυση σε άπορους και σε ανθρώπους που έχουν ανάγκη στήριξης, ένα έργο που αναγνωρίζουν και εκτιμούν όλοι οι ενορίτες.
Κάποια θέματα, κυρίως λειτουργικά και συντήρησης των εγκαταστάσεων, υπάρχουν και με το Δημοτικό σχολείο, το οποίο είναι χρηματοδοτούμενο από το ίδρυμα Νιάρχου, όπως μας τόνισαν καλά γνωρίζοντες.
Να αναφέρουμε και κάτι ξεχωριστό ομολογουμένως. Πολλές οικογένειες που ζουν στο Φλαμούλι εδώ και χρόνια, έλκουν την καταγωγή τους από την Ανατολική Ρωμυλία και άλλα μέρη της Ανατολής. Ήρθαν πρόσφυγες εδώ με τις οικογένειές τους το 1917 και τους παραχωρήθηκε κλήρος από τις τότε αρχές στην περιοχή του Φλαμουλίου.
Κλείνοντας το ρεπορτάζ, αφήσαμε για το τέλος το γήπεδο του Φλαμουλίου. Ένα πραγματικό στολίδι για την περιοχή και όχι μόνο. Σήμερα προπονούνται εκεί παιδιά της τοπικής ακαδημίας ποδοσφαίρου και οι γονείς αιτούνται από τον Δήμο την τοποθέτηση καθισμάτων στο χώρο, για να μπορούν να κάθονται όση ώρα περιμένουν να πάρουν τα παιδιά τους.
Ελπίζοντας πως θα προσφέρουμε έστω και την παραμικρή βοήθεια στο κοινωνικό σύνολο και στους συμπολίτες μας, γνωστοποιώντας τα αιτήματά τους, κλείνουμε εδώ κι αυτό το επιτόπιο ρεπορτάζ στο Φλαμούλι, με την ευχή αυτοί που παίρνουν τις αποφάσεις, να σκύψουν πάνω στα προβλήματα και να δώσουν τις δέουσες λύσεις.
Δημήτρης Παδιός