Σάββατο 18.09.2021 ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ

Εξαίρετο φιλμ νουάρ μαγεύει και καθηλώνει

24.01.2020 /

Με μια από τις καλύτερες ταινίες νουάρ, το Ριφιφί του Ζιλ Ντασέν, η Κινηματογραφική Λέσχη Τρικάλων συνεχίζει τις φετινές προβολές της . Τη Δευτέρα 27 Ιανουαρίου 2020 η ταινία θυμίζει, τους λόγους για τους οποίους τα φιλμ νουάρ έχουν τη δική τους θέση στην κινηματογραφική ιστορία, αλλά και το πόσο σημαντικός σκηνοθέτης ήταν ο «σικός μας» Ζιλ Ντασέν.

ΥΠΟΘΕΣΗ
Ύστερα από πέντε χρόνια κάθειρξης ο Τόνι Στεφανουά θα ξαναβρεθεί με τους πρώην συνεργάτες του. Στην αρχή αρνείται να συμμετάσχει στη ληστεία ενός μεγάλου κοσμηματοπωλείου που του προτείνεται, αλλά στη συνέχεια μπαίνει στο κόλπο εφαρμόζοντας το μεγαλοφυές σχέδιό του: Να εισέλθουν στο πολυτελές μαγαζί από μια τρύπα που θα ανοίξουν στο ταβάνι του

ΚΡΙΤΙΚΗ
Οντας στη μαύρη λίστα του Χόλιγουντ, ο Ζιλ Ντασέν, όταν του ζητήθηκε, δέχτηκε να σκηνοθετήσει με χαμηλό προϋπολογισμό μία από τις μετέπειτα κλασικές ταινίες του γαλλικού, αλλά και διεθνούς κινηματογράφου. Ξεχωρίζει η σκηνή της διάρρηξης, τριάντα περίπου λεπτών, στη διάρκεια της οποίας οι τέσσερις άνδρες δεν μιλούν καθόλου και η οποία έχει γυριστεί χωρίς καθόλου μουσική. Με αυτή την ταινία απέσπασε και το βραβείο σκηνοθεσίας την ίδια χρονιά στις Κάννες. Ταινία βασισμένη στο ομώνυμο μυθιστόρημα του Ογκούστ Λε Μπρετόν, αποτελεί σημείο αναφοράς στην ιστορία των φιλμ νουάρ.
Πηγή: athniorama.gr, flix.gr

ΒΡΑΒΕΙΑ
– Βραβείο Σκηνοθεσίας Φεστιβάλ Καννών

Info
 Τίτλος: Ριφιρί (Du rififi chez les homes)
 Σκηνοθεσία: Ζυλ Ντασέν
 Σενάριο: Ζυλ Ντασέν, Auguste Le Breton και René Wheeler
 Πρωταγωνιστούν: Ζαν Σερβέ, Καρλ Μένερ, Ρόμπερτ Μάνουελ, Ζανίν Νταρσέ
 Χώρα: Γαλλία
 Γλώσσα: Γαλλικά, Ιταλικά
 Ετος: 1954
 Διάρκεια: 115΄

ΠΟΥ, ΠΟΤΕ, ΠΟΣΟ
Δευτέρα 27 Ιανουαρίου 2020, στον δημοτικό κινηματογράφο, μύλος Ματσόπουλου.
Ωρα έναρξης 21.45
Εισιτήρια: Κάρτα μέλους 20 ευρώ (10 ευρώ για άνεργους/φοιτητές) συν 2 ευρώ ανά ταινία. Μη μέλη 5 ευρώ.

Δείτε το τρέιλερ στον σύνδεσμο

https://www.youtube.com/watch?time_continue=2&v=PVRiC5ysSLk&feature=emb_logo