Δευτέρα 15.07.2024 ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ

Φίλης: Χιλιάδες προσλήψεις αναπληρωτών και για το 2016

05.12.2015
Αθήνα
Τις προβλέψεις για την χρηματοδοτήση στην Παιδεία υπερασπίστηκε ο υπουργός Παιδείας Νίκος Φίλης κατά τη συζήτηση του προϋπολογισμού, λέγοντας πως «για πρώτη φορά μετά από χρόνια οι δαπάνες για την Παιδεία σταθεροποιούνται στο 2,8% του ΑΕΠ». Ο υπουργός τόνισε πως φέτος προσελήφθησαν 22% περισσότεροι αναπληρωτές από ό,τι πέρυσι, λέγοντας πως «αναλόγως της πορείας των δημόσιων οικονομικών, σχεδιάζουμε το ενδεχόμενο χιλιάδων προσλήψεων φέτος».

«Για πρώτη φορά μετά από πολλά χρόνια, οι δαπάνες του προϋπολογισμού για την Παιδεία σταθεροποιούνται στο 2,8% του ΑΕΠ. Στο πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων διατίθενται για το 2016 ποσά ύψους 590 εκατομμυρίων ευρώ, περισσότερα από εκείνα του 2015. Παράλληλα δεν θίγονται τα κονδύλια για τη φοιτητική μέριμνα». Αυτό υπογράμμισε ο υπουργός Παιδείας Νίκος Φίλης στη Βουλή κατά τη συζήτηση του νέου κρατικού προϋπολογισμού, ενώ επισήμανε ότι «κεντρική επιδίωξη είναι να γίνουν φέτος, μετά από πολλά χρόνια αδιοριστίας, διορισμοί μόνιμων εκπαιδευτικών».

«Αναλόγως της πορείας των δημοσίων οικονομικών, σχεδιάζουμε το ενδεχόμενο χιλιάδων προσλήψεων φέτος, προκειμένου να σταματήσει το φαινόμενο της κάλυψης των μόνιμων κενών από αναπληρωτές με χρήματα του ΕΣΠΑ», τόνισε ο κ. Φίλης και προσέθεσε: «Παρά τον δημοσιονομικό καταναγκασμό, εμείς προχωρήσαμε φέτος σε προσλήψεις 22.616 αναπληρωτών εκπαιδευτικών στην πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια εκπαίδευση, έναντι 18.469 πέρυσι, δηλαδή 4.147 περισσότερους, ποσοστό αύξησης 22,45%».

Παράλληλα, ο κ. Φίλης επιτέθηκε στις προηγούμενες κυβερνήσεις ΝΔ-ΠΑΣΟΚ, κατηγορώντας τις «για ακραία νεοφιλελεύθερη αντίληψη που δημιούργησε οξυμένα προβλήματα στην Παιδεία τα χρόνια των μνημονίων τα οποία καλείται να αντιμετωπίσει η σημερινή κυβέρνηση».

«Το σχολείο της κρίσης πρέπει να γίνει σχολείο της ανάπτυξης χωρίς βιασύνες, αλλά με αποφασιστικότητα, χωρίς μονομέρειες, αλλά με επιδίωξη συναίνεσης χωρίς να παραβλέπουμε αξιακές προσεγγίσεις», τόνισε και σημείωσε ότι «προχωρούμε σε εθνικό και κοινωνικό διάλογο μέσα από παράλληλες διαδικασίες, χωρίς να οργανώνουμε μια διαδικασία νομιμοποίησης προειλημμένων αποφάσεων».

«Υποσχόμαστε να ανοίξει το Σεπτέμβριο το δημόσιο σχολείο από την πρώτη μέρα, χωρίς τα γνωστά προβλήματα των τελευταίων χρόνων. Γι’ αυτή την αυτονόητη υποχρέωση, εργαζόμαστε ήδη στο υπουργείο Παιδείας προχωρώντας στις αναγκαίες διοικητικές και υπηρεσιακές μεταβολές», κατέληξε ο κ. Φίλης.

Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

[fbcomments]