Τρίτη 07.12.2021 ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ

Προσοχή στους ασθενείς συνιστά η κοινότητα των φαρμακοποιων

24.10.2017 /

Σύμφωνα με ανάρτηση του Φαρμακευτικού Συλλόγου Τρικάλων: Προσοχή συνιστά η κοινότητα των φαρμακοποιών στα διάφορα δημοσιεύματα που δημοσιεύονται (είτε αναδημοσιεύονται κ μάλιστα τμηματικής αρκετές φορές) σε μη επίσημες ιατρικές σελίδες, κυρίως όσον αφορά τα συμπληρώματα διατροφής. Δεδομένου ότι η χρήση αυτών , μπορεί είτε να παραπλανει είτε να μην είναι έγκυρη, συμβουλευει τους ασθενεις να αναζητουν έγκυρες πηγές (evidence based) τόσο για τη χρήση συμπληρωμάτων όσο κ των ΜΥΣΥΦΑ.
Παραθέτουμε το παράδειγμα της κουρκουμινης κ την ανάλυση του  factchecker.
Για παράδειγμα, στο voicenews.gr, βλέπουμε το παρακάτω ισχυρισμό σε παλιό του άρθρο:
Η κουρκουμίνη βοηθά στο μέγιστο κατά της ρευματοειδούς αρθρίτιδας. Είναι τόσο αποτελεσματική όσο είτε η κορτιζόνη είτε το ισχυρό αντιφλεγμονώδες φάρμακο phenylbutazone σε μοντέλο οξείας φλεγμονής. Ενώ όμως η phenybutazone και η κορτιζόνη έχουν ισχυρή τοξικότητα…

Παρατίθεται το άρθρο με όλες τις επίσημες δημοσιεύσεις σε έγκυρα επιστημονικά περιοδικά που καταλήγει τόσο στην επικινδυνότητα των συμπληρωμάτων αυτών χωρίς τις κατάλληλες γνώσεις , όσο και στα ελλιπέστατα δεδομένα που υπάρχουν και που δυστυχώς έχει οδηγήσει σε πολλές αναδημοσιεύσεις..

http://fstrikalon.blogspot.gr/2017/10/blog-post_55.html#more