Πέμπτη 01.10.2020 ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ

Στα κάγκελα οι φαρμακοποιοί – Με την πλάτη στον τοίχο ο Σιμορέλης

22.10.2015

Με την πλάτη στον τοίχο, θα βρεθεί για άλλη μια φορά ο Τρικαλινός βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ και συγχρόνως φαρμακοποιός, Χρήστος Σιμορέλης, αφού ο κλάδος του βρίσκεται επί ποδός πολέμου για τα νέα μέτρα σχετικά με το ιδιοκτησιακό καθεστώς των φαρμακείων. Να σημειώσουμε πως στις τελευταίες κινητοποιήσεις ο Χρ. Σιμορέλης τάχθηκε στο πλευρό των συναδέλφων του (φωτο), από τότε όμως πολύ νερό κύλισε… στο αυλάκι της πολιτικής

Έτοιμοι να αντιδράσουν για «τη διάλυση του κλάδου αλλά και της δημόσιας υγείας» εμφανίζονται οι φαρμακοποιοί της χώρας κι ενώ αναμένεται η έκδοση κοινής υπουργικής απόφασης που θα ρυθμίζει το καθεστώς ιδιοκτησίας των φαρμακείων.

Το νέο καθεστώς υπαγορεύεται από τις μνημονιακές δεσμεύσεις της χώρας και προβλέπει ότι άδεια ίδρυσης φαρμακείου μπορεί να λαμβάνει και μη φαρμακοποιός -σήμερα άδεια ίδρυσης αποκτούν αποκλειστικά οι φαρμακοποιοί.
«Η άλωση του ιδιοκτησιακού των φαρμακείων αποτελεί τον πρόδρομο για την άνευ όρων παράδοση της φαρμακευτικής περίθαλψης στα μεγάλα επιχειρηματικά συμφέροντα», δήλωσε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου (ΠΦΣ) κ. Κώστας Λουράντος.
Ο κ. Λουράντος υπενθύμισε στον υπουργό Υγείας, κ. Ανδρέα Ξανθό τη δέσμευσή του ότι δε θα αιφνιδιάσει τον κλάδο με μονομερείς ενέργειες και ζήτησε συνάντηση και διάλογο για το θέμα των φαρμακείων. «Αν δεν μας ακούσουν θα βρούμε τρόπο να μας ακούσουν. Είμαστε έτοιμοι για κινητοποιήσεις» είπε ο πρόεδρος του ΠΦΣ.
«Οι αλλαγές που προωθούνται σ την ιδιοκτησία, το ωράριο λειτουργίας και το ποσοστό κέρδους, δεν ισχύουν πουθενά αλλού στην Ευρώπη. Αντίθετα σε χώρες, όπως η Ουγγαρία και η Ιταλία, επιβάλλεται η ίδρυση και λειτουργία των φαρμακείων αποκλειστικά από φαρμακοποιό. Και όπου τα καρτέλ των χονδρέμπορων επικράτησαν, όπως στη Ρουμανία, το 80% του κέρδους συγκεντρώνεται σε λίγους και η φαρμακευτική δαπάνη εκτοξεύθηκε» επισήμανε ο κ. Λουράντος, εκτιμώντας πως «οι Έλληνες φαρμακοποιοί θα αντιδράσουν σε αυτή την μεθόδευση κατά των φαρμακείων που αντίκειται στο ευρωπαϊκό και κοινοτικό δίκαιο».
Ο πρόεδρος των φαρμακοποιών κατηγόρησε την κυβέρνηση Τσίπρα ότι υλοποιεί σχέδιο αποσταθεροποίησης της ελληνικής αγοράς φαρμάκου και μυστικής συμφωνίας με τις πολυεθνικές εταιρείες, ώστε να εξαφανιστούν τα μικρά φαρμακεία και να καταρρεύσει η ελληνική φαρμακοβιομηχανία. Επικαλέστηκε,  μάλιστα,  έκθεση της Ευρωπαϊκής Ένωσης Φαρμακοποιών σύμφωνα με την οποία, η απελευθέρωση της αγοράς των φαρμακείων, όπου συνέβη, συνοδεύτηκε από πτώση στην ποιότητα των υπηρεσιών, αύξηση της χρήσης των Μη Συνταγογραφούμενων Φαρμάκων (ΜΗΣΥΦΑ)  και της πώλησης ψευδεπίγραφων φαρμάκων.
«Η φαρμακευτική αγορά βρίσκεται σε φάση μετάλλαξης Οι πρόσφατες επισκέψεις μας σε διάφορες ευρωπαϊκές χώρες μας έδειξαν πως η μοναδική αξία που διασφαλίζει την εύρυθμη λειτουργίας του συστήματος, είναι ο Επιστήμονας Φαρμακοποιός. Αυτή την αξία ζητάμε από την ελληνική κυβέρνηση να σεβασθεί, όπως άλλωστε αναγνωρίζεται πανευρωπαϊκά» κατέληξε ο κ. Λουράντος.