Τετάρτη 11.12.2019 ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ

Πονοκέφαλος… από την τιμή στο… depon και άλλα φάρμακα

04.01.2018

Αυξήσεις στις λιανικές τιμές μίας σειράς μη συνταγογραφούμενων φαρμάκων (ΜΗΣΥΦΑ), ανακοινώνονται από τις εταιρείες στους φαρμακοποιούς. Μεταξύ αυτών, περιλαμβάνονται γνωστά αναλγητικά, όπως το depon, το οποίο θα πωλείται 0,99 ευρώ έναντι σημερινής τιμής 0,75 ευρώ. Αυξημένη θα είναι και η τιμή του σιροπιού depon (από 2,25 σε 2,33 ευρώ) και του depon odis 16 (από 2,19 σε 3,10 ευρώ).
Η ίδια εταιρεία ανακοίνωσε αύξηση και σε μία σειρά άλλων προϊόντων που διακινεί, μεταξύ των οποίων περιλαμβάνεται το algon των 650 mg από 4 σε 4,25 ευρώ και του salonpas (10 plasters) από 4,63 σε 5,45 ευρώ.
Σε πολλές περιπτώσεις, τα ΜΗΣΥΦΑ είναι φάρμακα που συνταγογραφούνται από τον γιατρό. Δεν αποζημιώνονται, ωστόσο, από τον ΕΟΠΥΥ και ολόκληρο το κόστος καταβάλλει ο ασθενής.
Οι τιμές των εν λόγω προϊόντων είχαν απελευθερωθεί με νόμο που είχε ψηφιστεί το 2014 και τέθηκε σε ισχύ από τις αρχές του 2017.

Το επιχείρημα της τότε κυβέρνησης ήταν πως η απελευθέρωση θα έφερνε και μείωση στις τιμές, χάρη στη λειτουργία του ανταγωνισμού.

Οι φαρμακοποιοί είχαν προειδοποιήσει από την πρώτη στιγμή πως θα συνέβαινε το αντίθετο, εκτίμηση που φαίνεται πως δικαιώνεται έπειτα από ένα έτος εφαρμογής του νέου θεσμικού πλαισίου.

Είχαν, μάλιστα, επισημάνει πως φαρμακευτική εταιρεία είχε εξαγγείλει την αύξηση κατά 20% στις χονδρικές τιμές των ΜΗΣΥΦΑ που διακινούσε στην αγορά από τον πρώτο κιόλας μήνα εφαρμογής του μέτρου.
ΓΕΔΙΦΑ

Στη λογική της απελευθέρωσης, που προέβαλαν συχνά – πυκνά οι δανειστές, δεν αντιστάθηκε ούτε η σημερινή κυβέρνηση, η οποία προχώρησε ένα βήμα πιο πέρα.
Τον Νοέμβριο του 2016, ανακοίνωσε μία λίστα με 40 δραστικές ουσίες, οι οποίες θα μπορούσαν στο εξής να διακινούνται από τα σούπερ μάρκετ.
Πρόκειται για τα Φάρμακα Γενικής Διάθεσης (ΓΕΔΙΦΑ), για τα οποία δόθηκε η δυνατότητα να μετονομαστούν από “φάρμακα για οποία δεν απαιτείται ιατρική συνταγή” σε “φάρμακα για τα οποία δεν απαιτείται ιατρική συνταγή – Γενική Διάθεση”.