Παρασκευή 22.10.2021 ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ

Οικισμός Ομογενών: Η μεγάλη ντροπή της Φαρκαδόνας!!!

14.04.2021

Κοντεύουν 30 χρόνια (1992) από τη στιγμή που ήρθαν και εγκαταστάθηκαν στην γειτονική όταν τότε το Ελληνικό κράτος τους υποσχέθηκε σπίτια να επαναπατριστούν, ερχόμενη από την πρώην ΕΣΣΔ. Από τότε όχι μόνο σπίτια δεν είδαν αλλά μεγάλωσε μια ολόκληρη γενιά μέσα στα κοντέινερ που τους έφερε η τότε κυβέρνηση από τους σεισμοπαθείς της Καλαμάτας.

Οι εικόνες ντροπής που μάλιστα έχουν ονοματεπώνυμο όλους τους δημάρχους υπουργούς και βουλευτές του νομού… είναι εκεί: Στην είσοδο της πόλης, δίπλα από τα σχολεία… Σπίτια καινούργια που ποτέ δεν παραδόθηκαν, αλλά έχουν λεηλατηθεί και θέλουν ένα σωρό χρήματα να γίνουν… Σπίτια χωρίς βεράντες, χωρίς σκαλιά για να μπει κανείς μέσα. Υποδομές που έχουν χορταριάσει και θέλουν κι άλλα χρήματα να συντηρηθούν και φυσικά 93 οικογένειες που ζούνε δεκαετίες τώρα με τις μεγάλες υποσχέσεις και τα ψεύτικα τα λόγια τα μεγάλα.

Φυσικά εδώ πλέον εγείρονται και ζητήματα νομιμότητας. Ποιος είναι υπεύθυνος για την προστασία αυτών των οικίσκων από τον κάθε επιτήδειο; Ποιος θα πληρώσει τις ζημιές, αν ποτέ τελειώσει η περιπέτεια και μπούνε μέσα οι άνθρωποι; Κουζίνες που έχουν ξηλωθεί μέχρι και οι απορροφητήρες, τζάμια σπασμένα. Πάλι το Ελληνικό Δημόσιο (δηλαδή εμείς) γιατί κάποιοι δεν έκαναν καλά τη δουλειά τους; Μήπως το όλο θέμα χρήζει και εισαγγελικής έρευνας, για να καθίσουν επιτέλους στο σκαμνί έστω και για αμέλεια οι υπεύθυνοι;

Η εγκληματική αδιαφορία

Τα σπίτια που τους υποσχέθηκαν μετά από πολλές προσπάθειες τόνους μελάνης, ερωτήσεων στη Βουλή και απίστευτων προεκλογικών υποσχέσεων παραδόθηκαν το 2014 στο Δήμο Φαρκαδόνας μόνο που… ΑΚΟΥΣΟΝ –ΑΚΟΥΣΟΝ ο οικισμός ΔΕΝ είχε αποχέτευση και οι άνθρωποι αν μένανε εκεί έπρεπε να τρέχουν στα χαντάκια… και ΔΕΝ είχε ούτε ρεύμα!!!

Όλα φάνηκαν να τελειώνουν πριν τρία χρόνια όταν μετά την επίσκεψη στα Τρίκαλα του τότε Υπουργού Εσωτερικών, Πάνου Σκουρλέτη και το σχετικό αίτημα του Δήμου, ο Αναπληρωτής Υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης, Αλέξης Χαρίτσης, ενέταξε στο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων (ΠΔΕ) το ποσό των 478.500 ευρώ για τα έργα ηλεκτροδότησης και αποχέτευσης, τα οποία αποτελούν προϋπόθεση για να παραδοθούν οι κατοικίες στους παλιννοστούντες και να λήξει μια εκκρεμότητα 25 ετών.

Ο δήμος επί δημαρχίας Μεριβάκη στις 28 Φλεβάρη του 2019 προχώρησε στη δημοπράτηση του έργου «Αποχέτευση Οικισμού Παλιννοστούντων Ομογενών Δήμου Φαρκαδόνας» όπου ο ανοιχτός ηλεκτρονικός διαγωνισμός για τον ανάδοχο, θα διεξαγόταν στις 28 Μαρτίου.
Πρόκειται για ένα έργο, συνολικού προϋπολογισμού 315.000 ευρώ.
Το έργο κρίνεται απαραίτητο γιατί με την κατασκευή του τα κτίρια γίνονται λειτουργικά και θα μπορούν επιτέλους να αποδοθούν στους παλιννοστούντες ομογενείς, λύνοντας ένα χρόνιο πρόβλημα.

Μέχρι και πριν μια βδομάδα το μόνο που έβλεπε κανείς εκεί ήταν λακκούβες… υποτιθέμενων βόθρων… Ο εργολάβος λίγο πριν τα Χριστούγεννα πήρε παράταση μέχρι τέλος Μαρτίου γιατί εκκρεμούσε η πληρωμή του … και ακόμη το έργο δεν παραδόθηκε.

Όμως κι αν ακόμη παραδοθεί το έργο της αποχέτευσης μέρα στις επόμενες μέρες, εκκρεμεί η ηλεκτροδότηση κάτι που θα πρέπει να τρέξει άμεσα και να εκμεταλλευτεί ο δήμος όσο υπουργός Ενέργειας είναι Κώστας Σκρέκας, ώστε να λάβει τέλος αυτή η περιπέτεια, μιας και εκκρεμεί και η παράδοση στους δικαιούχους, όπου κι εκεί υπάρχουν προβλήματα με τις αιτήσεις.