Δευτέρα 21.09.2020 ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ

Στη Φαρκαδόνα οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ

25.06.2018

Με ιδιαίτερη επιτυχία και τη συμμετοχή πολλών πολιτών, πραγματοποιήθηκε την Κυριακή η συγκέντρωση – συζήτηση που οργάνωσε ο ΣΥΡΙΖΑ Φαρκαδόνας με την παρουσία των βουλευτών Σάκη Παπαδόπουλου και Χρήστου Σιμορέλη. Οι βουλευτές Τρικάλων του ΣΥΡΙΖΑ στις παρεμβάσεις τους αναφέρθηκαν ιδιαίτερα στα ακόλουθα:

–  Στην μεγάλη επιτυχία της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, που επικροτήθηκε από όλες τις χώρες του κόσμου, να έρθει σε ιστορική συμφωνία, χωρίς την παραμικρή παραχώρηση, με την ΠΓΔΜ, τόσο στο ονοματολογικό, όσο και σε όλα εκείνα τα θέματα (αλυτρωτικές αναφορές, γλώσσα, εθνότητα, κλπ) που δίχαζαν για πάνω από 25 χρόνια τις δύο χώρες και υπονόμευαν την γεωπολιτική θέση της χώρας μας και την οικονομική της προοπτική στον, ιδιαίτερα, προνομιακό για μας χώρο των Βαλκανίων. Οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, κατέκριναν την στάση των κομμάτων της αντιπολίτευσης, ιδιαίτερα της Ν.Δ, που δέσμια των ακραίων εθνικιστικών της στελεχών, «άδειασε» προηγούμενους ηγέτες και πρωθυπουργούς κυβερνήσεών της (Κων/νος Μητσοτάκης και Κώστας Καραμανλής), ταυτιζόμενη με τα ακραία στοιχεία της γειτονικής χώρας, συντηρώντας τον αλυτρωτισμό και τον εθνικισμό που παιδεύει και διχάζει για πολλές δεκαετίες τους λαούς των Βαλκανίων. Ιδιαίτερα αρνητική εντύπωση προκαλούν και οι τοποθετήσεις συγκεκριμένων στελεχών του ΚΙΝ.ΑΛ, που ταυτιζόμενοι με τη Ν.Δ, κατέκριναν τη συμφωνία, επιβεβαιώνοντας τη δέσμευσή τους στα στελέχη εκείνα που οδήγησαν στην συντηρητική στροφή και εκλογική κατάρρευση τον ιστορικό χώρο του ΠΑΣΟΚ.

–  Στην ιστορικής σημασίας απόφαση του Eurogroup της 21ης Ιουνίου, όπου για πρώτη φορά, μετά από οκτώ χρόνια σκληρής επιτήρησης της χώρας που μας οδήγησαν οι πολιτικές των προηγούμενων κυβερνήσεων, η χώρα μας οδηγείται τον Αύγουστο σε μια καθαρή έξοδο από τα μνημόνια, γεγονός που μας δίνει τη δυνατότητα ανάκτησης της πολιτικής και οικονομικής μας κυριαρχίας και αξιοπρέπειας. Συγχρόνως, με τις αποφάσεις που πάρθηκαν για τη ρύθμιση του χρέους, δίνεται η δυνατότητα στη χώρα μας να χαράξει τη δική της αναπτυξιακή πορεία και στην Κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ να εφαρμόσει το δικό της πρόγραμμα αναπτυξιακής ανασυγκρότησης της χώρας και τις πολιτικές που θα ανακουφίσουν τους πολίτες και τις κοινωνικές ομάδες που επλήγησαν από την εφαρμογή των μνημονίων. Ιδιαίτερη αναφορά έκαναν οι δύο βουλευτές στην προσπάθεια της Ν.Δ να αμφισβητήσει και να υποτιμήσει την ομολογούμενη, από όλες τις Ευρωπαϊκές χώρες, επιτυχία της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ να βγει από την σκληρή εποπτεία των δανειστών. Όμως, η πραγματικότητα τους διαψεύδει και η ιστορία θα γράψει ότι αυτοί μας οδήγησαν στα μνημόνια και ο ΣΥΡΙΖΑ μας έβγαλε από αυτά, τηρώντας την πρωταρχική του πολιτική δέσμευση.

–  Στις άμεσες πολιτικές, αναπτυξιακές και θεσμικές πρωτοβουλίες που η κυβέρνηση πρόκειται να αναλάβει ώστε τα οφέλη από την επάνοδο στην κανονικότητα να γίνουν αισθητά στην κοινωνία, με πρώτη φροντίδα να είναι η στήριξη της εργασίας και του κοινωνικού κράτους, η φορολογική ελάφρυνση για αυτούς που σήκωσαν το βάρος της κρίσης, οι στοχευμένες ενισχύσεις στα πιο αδύναμα οικονομικά στρώματα και η εδραίωση της Δημοκρατίας και της διαφάνειας στη χώρα με συγκεκριμένες πρωτοβουλίες. Ενδεικτικά ανέφεραν:

α) Την ψήφιση του Νόμου Κλεισθένης1 που αλλάζει τον τρόπο διοίκησης της Αυτοδιοίκησης (Δήμοι και Περιφέρειες), περνώντας από το Δημαρχοκεντρικό και Περιφερειαρχικό μοντέλο, στο συλλογικό – συνεργατικό μοντέλο που διασφαλίζει τη δημοκρατική λειτουργία της και ενισχύει τη συμμετοχή των πολιτών.

β) Την δρομολόγηση των διαδικασιών για την συνταγματική αναθεώρηση που θα προωθήσει αλλαγές που θα ενισχύουν τη δημοκρατική λειτουργία του κράτους, των θεσμών του και της κοινωνίας

γ) Την δρομολόγηση των δεσμεύσεων που ανέλαβε η κυβέρνηση στο Περιφερειακό Αναπτυξιακό Συνέδριο. Αυτές οι δεσμεύσεις αφορούν την αλλαγή του αποτυχημένου αναπτυξιακού μοντέλου που οδήγησε σε στασιμότητα και υποχώρηση όλους τους τομείς και τις αναπτυξιακές δραστηριότητες. Έτσι, στον Πρωτογενή Τομέα, οι πρωτοβουλίες, ιδιαίτερα μέσα από την εφαρμογή του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης, εστιάζονται στο πέρασμα από την απρογραμμάτιστη επιδοτούμενη παραγωγή, στην ενίσχυση της παραγωγής ποιοτικών, βιολογικών και επώνυμων προϊόντων από νέα οργανωμένα σχήματα (νέοι Συνεταιρισμοί και Ομάδες Παραγωγών) που θα δημιουργούν πραγματική απασχόληση και υπεραξία. Ιδιαίτερη αναφορά έγινε από τους βουλευτές, στη σημασία που έχει για την περιοχή του Δήμου Φαρκαδόνας, η δρομολόγηση των διαδικασιών κατασκευής του φράγματος Νεοχωρίτη, μετά και την έγκριση των νέων Σχεδίων Διαχείρισης Υδάτινων Πόρων από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Τέλος τονίστηκε η λύση που δόθηκε, μετά πάνω από τρεις δεκαετίες, στο σοβαρό κοινωνικό θέμα που η Φαρκαδόνα βιώνει, με την υπογραφή της σχετικής πίστωσης από το Υπουργείο Εσωτερικών, για την εγκατάσταση των παλινοστούντων προσφύγων και ποντίων στις νέες κατοικίες.

Από το Γραφείο Τύπου

Τρίκαλα, 25.06.2018