Τρίτη 02.03.2021 ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ

Αύριο η Εβδομάδα Ερευνητή στα Τρίκαλα

22.09.2015

Η Εβδομάδα Ερευνητή κατακλύζει με τις δράσεις της τα Τρίκαλα. Ο Δήμος Τρικκαίων επελέγη να είναι ανάμεσα στις 300 ευρωπαϊκές, που μετέχουν στη δράση για την ανάδειξη των θετικών σημείων και αποτελεσμάτων που προκύπτουν από την έρευνα, την επιστήμη, την καινοτομία. Πώς φτάσαμε στα τεχνολογικά επιτεύγματα του σήμερα και πώς αυτά βρίσκονται γύρω μας, στη ζωή μας, είναι ένα από τα βασικά σημεία των εκδηλώσεων. Η μεγάλης σημασίας αυτή συμμετοχή του Δήμου Τρικκαίων οφείλεται στη συνεργασία του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας (υπό την αιγίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης ) με το ΕΚΕΤΑ (Εθνικό Κέντρο Έρευνας & Τεχνολογικής Ανάπτυξης), μετά από πρόσφατη επίσκεψη στον Δήμαρχο Τρικκαίων, του καθηγητή βιοχημείας του πανεπιστημίου, κ. Δημήτρη Κουρέτα. Στην επίσκεψη εκείνη, παρούσης τη αντιδημάρχου παιδείας κ. Βασιλένας Μητσιάδη και του κοσμήτορα της ΣΕΦΑΑ κ. Γιάννη Κουτεντάκη, συζητήθηκε το πλαίσιο και ο σκοπός των εκδηλώσεων για την εβδομάδα εκδηλώσεων (η ονομασία «Βραδιά Ερευνητή» είναι συμβολική).
Στόχος της φετινής – δέκατης κατά σειρά – διοργάνωσης, είναι, κάθε δράση να ευαισθητοποιήσει και να προσεγγίσει τον απλό άνθρωπο και τον μελλοντικό επιστήμονα στο έργο του ερευνητή, ώστε να αναδειχθεί αυτό καθώς και ο ρόλος του στην ζωή, την επιστήμη και την ανάπτυξη. Το φετινό μήνυμα είναι: Η έρευνα σε ταξιδεύει παντού
Σκοπός των εκδηλώσεων είναι η ενημέρωση και πληροφόρηση των τρικαλινών για την μεγάλη βραδιά της 25ης Σεπτεμβρίου, οπότε θα πραγματοποιηθεί η «Βραδιά Ερευνητή». Η είσοδος θα είναι ελεύθερη.
Οι παράλληλες εκδηλώσεις που συνεχίζονται στην πόλη, είναι οι ακόλουθες:
• Τετάρτη 23 Σεπτεμβρίου:
Στο Δημοτικό Κινηματογράφο στο Δήμο Ματσόπουλου στις 8 μ.μ. ο καθηγητής Θανάσης Κωνσταντόπουλος με το συγκρότημα Nick and the Backbone θα φέρει «την Επιστήμη στην Πιάτσα» με τη διάλεξη- συναυλία.
• Πέμπτη 24 Σεπτεμβρίου:
στην αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Τρικκαίων, 7-8 μ.μ., θα πραγματοποιηθεί Στρογγυλή Τράπεζα με ομιλητές επιστήμονες- καθηγητές και θέμα: «Η έρευνα ως μοχλός ανάπτυξης και κοινωνικής ευημερίας». Σε συνεργσαία με τη ΣΕΦΑΑ Θεσσαλίας, θα συζητήσουν οι δρ. Γιάννης Γιάκας, δρ. Θανάσης Τζιαμούρτας, δρ. Ανδρέας Φλουρής, δρ. Ιωάννης Κουτεντάκης.

Έκπληξη θα είναι μια διαδρομή με ταξί, με συνεπιβάτη έναν ερευνητή, ο οποίος θα «ξαφνιάζει» τους επιβάτες, συζητώντας και ενημερώνοντας μαζί τους για τον ερευνητή και το έργο του.
Εκδηλώσεις κατά τη Βραδιά του Ερευνητή:
Η τελική εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί στις 25 Σεπτεμβρίου (έναρξη: 18:00 – λήξη: 24:00), με τις εξής εκδηλώσεις:
1) Επίδειξη προϊόντων που είναι αποτέλεσμα επιστημονικής έρευνας και αποτελούν αντικείμενο εμπορικής εκμετάλλευσης,
2)Προβολή βίντεο από ερευνητικά εργαστήρια, video με τις δραστηριότητες του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας σε θέματα έρευνας,
3) Προβολή βίντεο της Ευρωπαϊκής Ένωσης για το Πρόγραμμα «Ορίζοντας 2020» το οποίο αφορά την έρευνα,
4)Εκθεση αντικειμένων, σε περίπτερα με ερευνητικό υλικό ή με πειράματα ή με ερευνητικά αποτελέσματα
5) Συναυλία με την «Ορχήστρα Τσιτσάνη» – Ομιλία από τον φιλόλογο κ. Θεόφιλο Αναστασίου, στο υπαίθριο θέατρο, στον χώρο των παλιών φυλακών.

Από το γραφείο Τύπου