Τρίτη 17.09.2019 ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ

Υποψήφιος Πρύτανης του Καποδιστριακού Πανεπιστημίου ο Λέκκας

14.05.2019 /

Ο Καθηγητής Ευθύμης Λέκκας είναι γνωστός στην παγκόσμια επιστημονική κοινότητα για τη δράση του σε θέματα διαχείρισης καταστροφών και κρίσεων, έχοντας στο ενεργητικό του το μεγαλύτερο ίσως αριθμό αποστολών επιχειρησιακού συντονισμού, έρευνας και διάσωσης, τεχνικής υποστήριξης, επιστημονικής έρευνας και ανθρωπιστικής βοήθειας σε όλες σχεδόν τις μεγάλης κλίμακας καταστροφές που έπληξαν την ανθρωπότητα τα τελευταία χρόνια, ξεπερνώντας τα ακαδημαϊκά στεγανά. Στην Ελλάδα έχει καθιερωθεί τόσο για την επιχειρησιακή του δράση και ετοιμότητα, όσο και για τη σοβαρή και ψύχραιμη προσέγγισή του σε θέματα καταστροφικών γεγονότων.

Ο Ευθύμης Λέκκας συμμετείχε ή είχε το συντονισμό 35 Εθνικών αποστολών σε καταστροφικά φαινόμενα στην Ελλάδα από το 1988 και έχει οργανώσει και συντονίσει επιχειρησιακές ασκήσεις αντισεισμικού κανονισμού σε όλη την Ελλάδα.

Συμμετείχε στον επιχειρησιακό συντονισμό διεθνών αποστολών έρευνας και διάσωσης, τεχνικής υποστήριξης, επιστημονικής έρευνας και ανθρωπιστικής βοήθειας στις μεγάλης κλίμακας καταστροφές στο San Jose (Κεντρική Αμερική, 1994), στο Kobe (Ιαπωνία, 1995), στο Dinar (Τουρκία 1995), στην Umbria (Ιταλία, 1997), στα Adana, (Τουρκία, 1998), στο Chi-Chi (Ταϊβάν, 1999), στο Izmit και στο Duzce (Τουρκία 1999), στο Gujarat (Ινδία 2001), στην Apulia (Ιταλία, 2002) στο Bingol (Τουρκία 2003), στο Boumerdes-Zemmouri (Αλγερία 2003), στις χώρες του Ινδικού Ωκεανού (Ινδονησία, Ταϊλάνδη, Ινδία, Σρι Λάνκα, 2004), στο Kashmir (Πακιστάν, 2005), στο Sichuan (Κίνα, 2008), στην Aquila, (Ιταλία, 2009), στο Port au Prince (Αϊτή, 2010), στο Christchurch (Νέα Ζηλανδία, 2011), στο Tohoku (Ιαπωνία, 2011), στο Van (Τουρκία, 2011), στην Emilia Romagna (Ιταλία, 2012), στο Kathmandu (Νεπάλ, 2015), στο Amatrice (Ιταλία, 2016), στην Ischia (Ιταλία, 2017), στο Mexico City (Μεξικό, 2017), στο Hualien (Ταϊβάν, 2018), στο Kilauea (Χαβάη, 2018), στο Cusco (Περού, 2018), στο Palu και στη Sunda Strait (Ινδονησία, 2018).

Έχει τεράστιο εκπαιδευτικό έργο στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και σε Πανεπιστήμια της Ελλάδας και του εξωτερικού, ενώ τα συγγράμματά του έχουν διεθνή απήχηση. Έχει δώσει εκατοντάδες διαλέξεις, ως προσκεκλημένος ομιλητής, στην Ελλάδα και στο εξωτερικό.

Το ερευνητικό του έργο περιλαμβάνει πάνω από 300 δημοσιεύσεις που αφορούν στη γεωδυναμική, στη σεισμοτεκτονική, στη διαχείριση περιβάλλοντος, στον αντισεισμικό σχεδιασμό στη διαχείριση των καταστροφών και κρίσεων, κ.α., και είναι editor καθώς και επιστημονικός υπεύθυνος σε πάνω από 250 εθνικά και διεθνή ερευνητικά προγράμματα.

Έχει διατελέσει μεταξύ άλλων Εθνικός Εκπρόσωπος στην Τρίτη Παγκόσμια Διάσκεψη του Ο.Η.Ε. για τη Μείωση του Κινδύνου Καταστροφών στο Sendai της Ιαπωνίας το 2015, Πρόεδρος της Επιτροπής Ερευνών του ΙΤΣΑΚ-ΟΑΣΠ, Αντιπρόεδρος της Επιτροπής Ερευνών του Πανεπιστημίου Αθηνών, Πρόεδρος της Ελληνικής Γεωλογικής Εταιρίας, και είναι Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κέντρου Πρόληψης & Πρόγνωσης Σεισμών Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Αναπληρωτής Πρόεδρος της Ειδικής Επιστημονικής Επιτροπής Παρακολούθησης του Ηφαιστείου Σαντορίνης, Αντιπρόεδρος της Μόνιμης Επιστημονικής Επιτροπής Εκτίμησης Βραχυπρόθεσμης Εξέλιξης Σεισμικότητας.

Ο Ευθύμης Λέκκας, Καθηγητής Δυναμικής, Τεκτονικής, Εφαρμοσμένης Γεωλογίας και Διαχείρισης Φυσικών Καταστροφών, Πρόεδρος του Τμήματος Γεωλογίας και Γεωπεριβάλλοντος, Διευθυντής του ΠΜΣ «Στρατηγικές Διαχείρισης Περιβάλλοντος, Καταστροφών και Κρίσεων» και Πρόεδρος του Οργανισμού Αντισεισμικού Σχεδιασμού και Προστασίας, είναι υποψήφιος Πρύτανης στις επερχόμενες Πρυτανικές Εκλογές του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών που θα πραγματοποιηθούν στις 15 και 16 Μαΐου 2019 με πέντε σημαντικούς στόχους. Εκπαίδευση –   Έρευνα και Καινοτομία – Κοινωνική Δράση  –  Κοινή Προσπάθεια Όλων –  Εθνικός και Διεθνής Ρόλος

  • Για ένα Πανεπιστήμιο που να παρέχει υψηλού επιπέδου εκπαίδευση και ισχυρά εφόδια στους φοιτητές και στις φοιτήτριες. Για  ένα Πανεπιστήμιο που οι αξίες του να γίνονται κτήμα τους, ώστε να δημιουργήσουμε μια νέα γενιά πρότυπο προσφοράς στο κοινωνικό σύνολο.
  • Για ένα Πανεπιστήμιο πρωτοπόρο στην έρευνα και την καινοτομία που θα καταστεί πυλώνας ανάπτυξης της χώρας.
  • Για ένα Πανεπιστήμιο με ευρεία κοινωνική δράση, με συμμετοχή στα κοινωνικά δρώμενα, αρωγό στα κοινωνικά προβλήματα. Ένα Πανεπιστήμιο, ισότιμο συνομιλητή με την κοινωνία που να γνωρίζει, να συμμετέχει, να συζητά και να διατυπώνει λύσεις. Να θεμελιώνει γέφυρες, όντας ένα ουσιαστικό μέρος του κοινωνικού συνόλου.
  • Να επιτύχουμε όλοι μαζί, μέσα από ειλικρινή διάλογο και κοινό πρόγραμμα δράσης, την περαιτέρω αναβάθμιση του Πανεπιστημίου του Σήμερα, για την οικοδόμηση του Πανεπιστημίου του Αύριο, εμφορούμενοι από τις αξίες προόδου που διέπουν το Πανεπιστήμιο Αθηνών από την ίδρυσή του μέχρι σήμερα.
  • Για ένα Πανεπιστήμιο με Εθνικό ρόλο σε όλο τον Ελλαδικό χώρο, συνεργαζόμενο και υποστηρίζοντας τα άλλα ΑΕΙ. Για ένα Πανεπιστήμιο με Διεθνή ρόλο που επιβάλλεται από τον Ελληνικό Πολιτισμό. Να μετατραπεί το Πανεπιστήμιο Αθηνών, σε ένα Πανεπιστήμιο με διεθνή απήχηση που να απευθύνεται στους φοιτητές όλου του κόσμου.

Του Σεραφείμ Κερασιώτη

Εκπαιδευτικού -Μαθηματικού

π. Διευθυντή ΕΠΑΛ

π. Πρόεδρο Ομοσπονδίας Λειτουργών Τεχνικής Επαγγελματικής Εκπαίδευσης (Ο.Λ.Τ.Ε.Ε)