Σάββατο 13.08.2022 ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ

Συνεδριάζει το eurogroup για χρηματοδότηση 7 δισ. ευρώ

13.07.2015
Αθήνα
To ζήτημα της βραχυπρόθεσμης χρηματοδότησης της Ελλάδας για να ανταποκριθεί στις διεθνείς οικονομικές υποχρεώσεις της αναμένεται να συζητηθεί στη σημερινή σύνοδο του Συμβουλίου των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης, όπως δήλωσε ο επικεφαλής του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ.

Ο ίδιος ανέφερε ότι οι εκταμιεύσεις θα γίνουν μόνο μετά την ψήφιση των προαπαιτούμενων ενεργειών, αλλά και του τριετούς προγράμματος από τη Βουλή των Ελλήνων, ενώ ψηφοφορίες θα γίνουν και σε άλλα εθνικά κοινοβούλια. Αφού ολοκληρωθούν οι ανωτέρω διαδικασίες θα συγκληθεί περί το τέλος της τρέχουσας εβδομάδας εκ νέου με τηλεδιάσκεψη το Eurogroup, διευκρίνισε ο Ολλανδός υπουργός.
Σημειώνεται πως η βραχυπρόθεσμη στήριξη αφορά στην κάλυψη χρηματοδοτικών αναγκών άνω των 7 δισ. ευρώ.

Στις 20 Ιουλίου ωριμάζουν ελληνικά ομόλογα που βρίσκονται στο χαρτοφυλάκιο της ΕΚΤ (2,1 δισ. ευρώ), των εθνικών κεντρικών τραπεζών της ευρωζώνης (1,36 δισ. ευρώ) και της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων (25 εκατ. ευρώ).

Σήμερα λήγει η προθεσμία για την αποπληρωμή νέας δόσης προς το ΔΝΤ ύψους 455 εκατ. ευρώ, ενώ ήδη η χώρα οφείλει στο Ταμείο 1,56 δισ. ευρώ.