Σάββατο 22.01.2022 ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ

Χωρίς συμφωνία ολοκληρώθηκε το Eurogroup, νέα συνεδρίαση αύριο

30.06.2015

Ολοκληρώθηκε στις 9 το βράδυ της Τρίτης η τηλεδιάσκεψη του Eurogroup. Την Τετάρτη το απόγευμα θα ακολουθήσει νέα διάσκεψη των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης.
Ο επικεφαλής του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ δήλωσε ότι η ελληνική κυβέρνηση θα στείλει νέες προτάσεις την Τετάρτη και το συμβούλιο των υπουργών Οικονομικών θα τις εξετάσει.
Σύμφωνα με ευρωπαϊκή πηγή που επικαλείται το Reuters, οι νέες ελληνικές προτάσεις είναι κοντύτερα σε εκείνες των Θεσμών.
Το Reuters αναφέρει ότι ο κ. Ντάισελμπλουμ δήλωσε ότι ένα νέο πακέτο διάσωσης ίσως έχει σκληρότερους όρους.
Υπό τις παρούσες συνθήκες είναι η αδύνατη η παράταση του τρέχοντος προγράμματος που λήγει σήμερα, Τρίτη, είπε ο επικεφαλής του Eurogroup ενώ ξεκαθάρισε ότι οι Θεσμοί θα εξετάσουν την αίτηση για ένα νέο πρόγραμμα μόνο μετά το δημοψήφισμα.
Η πολιτική στάση της ελληνικής κυβέρνησης δεν μοιάζει να έχει αλλάξει, είπε ακόμη ο Ντάισελμπλουμ.
Την Τρίτη, λίγες ώρες πριν από τη λήξη του τρέχοντος προγράμματος, επί τάπητος τέθηκε το αίτημα της ελληνικής πλευράς για παράταση μέχρι να εγκριθεί νέο διετές δάνειο από τον ESM και να μπει σε ισχύ, όπως προκύπτει από την επιστολή προς το ESM και το Eurogroup.
Ο υπουργός Οικονομικών της Φινλανδίας Αλεξάντερ Στουμπ έγραψε στο Twitter ότι παράταση του προγράμματος και κούρεμα δεν είναι δυνατά, ενώ για την αίτηση για ένα νέο πρόγραμμα του ESM ακολουθούνται τυπικές διαδικασίες (έγκριση από κοινοβούλια κ.λπ.)