Πέμπτη 27.01.2022 ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ

Τρέχουν για συμφωνία με το eurogroup

13.04.2015

Μετά από λίγα 24ωρα ανάπαυλας, λόγω του Πάσχα, οι δυσκολίες της διαπραγμάτευσης επανέρχονται στο προσκήνιο, με την κυβέρνηση να δίνει αγώνα δρόμου ώστε να καλυφθεί το χάσμα με τους εταίρους και να επιτευχθεί συμφωνία έως το Eurogroup της 24ης Απριλίου στη Ρίγα της Λετονίας. Τα μηνύματα που εκπέμπονται από το εξωτερικό παραμένουν ανησυχητικά.

Η διαπραγμάτευση τις επομενες ημέρες αναμένεται να επικεντρωθεί στο πιεστικό αίτημα των δανειστών για μειώσεις στις συντάξεις, αίτημα που απορρίπτει κατηγορηματικά η ελληνική πλευρά.

«Αγκάθια» στη διαπραγμάτευση θεωρούνται το δημοσιονομικό κενό, η αύξηση του ΦΠΑ, η μείωση συντάξεων, οι ομαδικές απολύσεις και το ζήτημα των ιδιωτικοποιήσεων.

Ενδεικτική ειναι η δήλωση Ευρωπαίου αξιωματούχου στη γερμανική εφημερίδα FAS σχετικά με τις διαπραγματεύσεις στο EuroWorking Group, όπου εκφράζει απογοήτευση για την στάση της Αθήνας και μιλά απαξιωτικά για τον Έλληνα εκπρόσωπο, χαρακτηριζοντάς τον «ταξιτζή».

Το υπουργείο Οικονομικών έσπευσε να διαψεύσει το περιεχόμενο του δημοσιεύματος της FAS, ωστόσο διεθνή ΜΜΕ, όπως το Reuters επιμένουν ότι οι ευρωπαίοι είναι οργισμένοι με την ελληνική κυβέρνηση, κάτι που θα έχει ως αποτέλεσμα να λιγοστεύουν οι ελπίδες της Ελλάδας για μια αξιοπρεπή λύση για το χρέος.