Σάββατο 22.01.2022 ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ

Ξεκαθαρίζουν σήμερα οι… κόκκινες γραμμές

02.05.2015

Από το απόγευμα της Παρασκευής οι διαπραγματεύσεις στο Brussels Group έφτασαν στον σκληρό πυρήνα των «κόκκινων γραμμών» που θέτουν και οι δύο πλευρές.

Ξεκίνησε και συνεχίζεται σήμερα, η συζήτηση για τον προϋπολογισμό του 2015 μαζί με τα φορολογικά μέτρα, τον ΦΠΑ, τον ΕΝΦΙΑ και τα υπόλοιπα πεδία διαφωνιών αλλά και για το εργασιακό και το ασφαλιστικό μαζί με την 13η σύνταξη και την ελληνική θέση άρσης της ρήτρας μηδενικού ελλείμματος στις επικουρικές.

Με βάση τον αρχικό σχεδιασμό ο πρώτος γύρος των διαπραγματεύσεων που ξεκίνησαν την Πέμπτη θα ολοκληρωνόταν σήμερα, το βράδυ του Σαββάτου.

Ωστόσο, ανάλογα με την τροπή που θα λάβουν σήμερα οι επαφές, δεν αποκλείεται να συνεχισθούν ,επισήμαιναν αρμόδιες πηγές.

Διπλωματικές πηγές από τις Βρυξέλλες έκαναν λόγο για καλύτερο κλίμα, πολύ πιο οργανωμένη διαπραγμάτευση αλλά και για μεγάλες αποστάσεις.

Κυβερνητικές πηγές ανέφεραν ότι αν υπάρξει επαρκής πρόοδος και διαφανούν πεδία πρώτης συμφωνίας θα τεθεί ζήτημα για πρώτη χρηματοδότηση με αίτημα για έκτακτο Eurogroup. Κατ ελάχιστο επιχειρείται δήλωση προόδου στο τακτικό Eurogoup της 11ης Μαίου, αν και κυβερνητικές πηγές φέρεται να έκρουαν τον κώδωνα για την αδυναμία κάλυψης των τόκων 230 εκατ. ευρώ προς το ΔΝΤ στις 6/5.

Επί τάπητος ουσιαστικά από χθες βρίσκονται τα μέτρα του πολυνομοσχεδίου (το οποίο δεν αναμένεται να προχωρήσει αν δεν υπάρξει αποτέλεσμα στην διαπραγμάτευση σύμφωνα με όσα λένε κυβερνητικές πηγές). Την πρώτη ημέρα έγινε καταγραφή θέσεων/διαφορών στην ανάπτυξη, στα μακροοικονομικά σενάρια, στις ιδιωτικοποιήσεις, στο έλλειμμα και στο χρέος.

Πληροφορίες κάνουν λόγο για μεγάλες αποκλίσεις στις θέσεις των δύο πλευρών, αλλά και σαφέστατα καλύτερο κλίμα και πλαίσιο συζητήσεων που γίνονται πλέον οργανωμένα και με τεκμηριωμένες θέσεις.

Η κυβέρνηση ευελπιστεί σε μία απόφαση της ΕΚΤ που θα αυξήσει το όριο έκδοσης εντόκων, ώστε να λυθεί – προσωρινά – το πρόβλημα ρευστότητας. Ωστόσο, το Eurogroup είχε ζητήσει από την Ελλάδα πρώτα συμφωνία σε τεχνικό επίπεδο (staff level agreement) και μετά αποφάσεις σε χρηματοδότηση, απόφαση που επιχειρείται να ελλαστικοποιηθεί.

Γερούν Ντάισελμπλουμ από την πλευρά του έχει προγραμματίσει από Δευτέρα περιοδεία στις ευρωπαϊκές πρωτεύουσες.

Η διαπραγμάτευση στις Βρυξέλλες είναι πολυπληθής και γίνεται σε δύο επίπεδα: στο πολιτικό του Brussels Group αλλά και σε αυτό των τεχνικών κλιμακίων.

Πηγές της κυβέρνησης έχουν κάνει σαφές ότι είναι εφικτές στο πλαίσιο της τελικής συμφωνίας του Ιουνίου επιμέρους υποχωρήσεις (ακραίες περιπτώσεις πρόωρων συνταξιοδοτήσεων, πολύ υψηλών επικουρικών, προώθηση ιδιωτικοποιήσεων με νέους όρους), διατηρώντας όμως τις κεντρικές κόκκινες γραμμές της για τις επικουρικές συντάξεις τον ΦΠΑ στα νησιά, το εργασιακό και το «ξεπούλημα» στις ιδιωτικοποιήσεις.

Μεταξύ των εκκρεμών θεμάτων είναι και αυτό των πλειστηριασμών με σενάριο νέας μείωσης των κριτηρίων προστασίας 1ης κατοικίας.

Πηγή:www.capital.gr