Τρίτη 21.01.2020 ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ

Καρότο και μαστίγιο από το Eurogroup για την δόση

09.11.2015

Για θετικό κλίμα στο Eurogroup της Δευτέρας και αναγνώριση της προόδου που έχει επιτευχθεί κάνουν λόγο κυβερνητικές πηγές, επισημαίνοντας ότι οι εκκρεμότητες που απομένουν «θα κλείσουν τις ερχόμενες ημέρες στην Αθήνα» και θα επικυρωθούν σε έκτακτο EuroWorking Group «έως τις αρχές της επόμενης εβδομάδας» προκειμένου να εκταμιευτεί η δόση των 2 δισ. ευρώ.

«Στην σημερινή συνεδρίαση του Eurogroup, επιβεβαιώθηκε το θετικό κλίμα των προηγούμενων ημερών και αναγνωρίστηκε ρητά η πρόοδος στην εφαρμογή του ελληνικού προγράμματος. Επιβεβαιώθηκε επίσης ότι είναι έτοιμα προς εκταμίευση τα 2 δις της προβλεπόμενης χρηματοδότησης καθώς και τα 10 δις για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, μέσα στις επόμενες ημέρες.

»Οι εκκρεμότητες που απομένουν, θα κλείσουν τις ερχόμενες ημέρες στην Αθήνα, σε διαπραγμάτευση με τους εκπροσώπους των θεσμών, και θα επικυρωθούν σε έκτακτη συνεδρίαση του Euro Working Group, έως τις αρχές της επόμενης εβδομάδας» ανέφεραν κυβερνητικές πηγές.

Ο πρόεδρος του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ, κατά τη συνέντευξη Τύπου μετά τη συνεδρίαση του Συμβουλίου, αναφέρθηκε στην «μεγάλη πρόοδο» και το σημαντικό έργο που έχει επιτευχθεί σε ό,τι αφορά την εφαρμογή του προγράμματος, σημειώνοντας ότι υπάρχει κλίμα καλής συνεργασίας.

Αναφορά έκανε ο κ. Ντάισελμπλουμ και στο θέμα της ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών, σημειώνοντας ότι «έγινε πολύ δουλειά» και η διαδικασία προχωρά ικανοποιητικά, ενώ το μέγεθος των κεφαλαιακών αναγκών των ελληνικών τραπεζών είναι μικρότερο του αρχικώς αναμενόμενου. Εξέφρασε επίσης την πεποίθησή του ότι η διαδικασία θα ολοκληρωθεί ομαλά.

Σε ό,τι αφορά τις εκκρεμότητες, κυρίως το θέμα των πλειστηριασμών και το θέμα της διακυβέρνησης των τραπεζών, όπως σημείωσε ο κ. Ντάισελμπλουμ, υπάρχει δέσμευση για επίλυσή τους έως την άλλη εβδομάδα, οπότε θα μπορέσει να συνεδριάσει εκτάκτως το EuroWorking Group. Εφόσον υπάρξει θετικό συμπέρασμα, θα συνεδριάσει ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας (ESM).