Δευτέρα 25.05.2020 ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ

Άκαρπο το Eurogroup, παραπέμπει στο δημοψήφισμα

01.07.2015
Βρυξέλλες
Οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης αποφάσισαν να περιμένουν το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος στην Ελλάδα, την ερχόμενη Κυριακή, πριν κάνουν οποιαδήποτε νέα συζήτηση περί νέου προγράμματος στήριξης.

Ο πρόεδρος του Eurogroup αναμένεται να αναρτήσει σύντομα τις παρατηρήσεις του για τη σχετικά σύντομη, διάρκειας περίπου μίας ώρας, τηλεδιάσκεψη του Συμβουλίου των υπουργών Οικονομικών της ζώνης του ευρώ.

Ο Σλοβάκος υπουργός Οικονομικών, μετά το τέλος της τηλεδιάσκεψης, έγραψε στο Twitter ότι «το Eurogroup αποφάσισε ομόφωνα να περιμένει το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος πριν από τη συνέχιση των συζητήσεων» και ότι «Δεν πρέπει να βάλουμε το κάρο μπροστά από το άλογο».«Οι Ευρωπαίοι είπαν ότι η ελληνική πρόταση είναι στη σωστή κατεύθυνση, αλλά ζητούν περισσότερα στοιχεία ως προς το δημοσιονομικό αποτέλεσμα της πρότασης», δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών, Γιάνης Βαρουφάκης, μετά την ολοκλήρωση της τηλεδιάσκεψης.

Δεν θα υπάρξει απόφαση από το Eurogroup για την Ελλάδα πριν από το δημοψήφισμα, δήλωσε ο επικεφαλής της πολιτικής ομάδας διαπραγμάτευσης Ευκλείδης Τσακαλώτος, μετά το Eurogroup.

Την έκβαση της συνεδρίασης είχε προαναγγείλει ουσιαστικά πριν από τη έναρξή της ο πρόεδρος του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ, που ξεκαθάρισε ότι όσο η ελληνική κυβέρνηση δηλώνει υπέρ του «όχι» στο δημοψήφισμα, και ας υπήρξε στο νέο διάγγελμα του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα ειδική αναφορά στο σημερινό Eurogroup, ο ίδιος θα επιμένει στο δικό του «όχι» όσον αφορά τη διευκόλυνση της κατάστασης και την εύρεση λύσης για την Ελλάδα.

Αναφερθείς στο σημερινό Eurogroup, ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας είχε αναφέρει στο διάγγελμά του ότι «αν υπάρξει θετική κατάληξη θα ανταποκριθούμε άμεσα».

Ειδικότερα, ο κ. Τσίπρας είπε: «Αμέσως καταθέσαμε τις αντιπροτάσεις μας ζητώντας βιώσιμη λύση και εξ΄ αυτού του λόγου συνεκλήθη εκτάκτως, χθες, το Eurogroup το οποίο και θα συζητήσει εκ νέου σήμερα το απόγευμα. Αν υπάρξει θετική κατάληξη θα ανταποκριθούμε άμεσα.»

Ενόχληση πάντως για τη νέα προτροπή Τσίπρα στους πολίτες να υποστηρίξουν το όχι στο δημοψήφισμα δείχνει και η δήλωση του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ: «Δεν θα βοηθήσουμε τους Έλληνες ενάντια στη θέλησή τους, ας περιμένουμε το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος».

Newsroom ΔΟΛ