Δευτέρα 04.12.2023 ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ

Eurogroup: Υπομονή, έχουμε ακόμη δρόμο μπροστά μας

11.05.2015

Την πρόθεση των ελληνικών αρχών να επιταχύνουν τις εργασίες και να φτάσουν έγκαιρα σε μία τελική λύση καλωσόρισε το Eurogroup δια στόματος του επικεφαλής, Jeroen Dijsselbloem.

Κατά τη σημερινή συνεδρίαση, το συμβούλιο των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης αναγνώρισε την πρόοδο που έχει σημειωθεί στις διαπραγματεύσεις, τόνισε ωστόσο ότι χρειάζεται περισσότερος χρόνο για να γεφυρωθούν οι διαφορές.

«Θα συνεχίσουμε να παρακολουθούμε τις συζητήσεις», είπε ο Dijsselbloem και «θα συναντηθούμε ξανά όταν οι θεσμοί που πως υπάρχει έδαφος για συμφωνία».

Σε ερώτηση για το διαθέσιμο χρόνο της Ελλάδας, ο Dijsselbloem απάντησε: «Έχουμε κοινό συμφέρον να επιτευχθεί συμφωνία το συντομότερο δυνατό, υπάρχουν χρονικά περιθώρια και περιθώρια όσον αφορά τη ρευστότητα – δεν θέλουμε να τελειώσουν τα χρήματα. Αυτός είναι ο στόχος μας – δεν θα εμπλακούμε σε συζητήσεις τι θα γίνει μετά το πρόγραμμα αν δεν υπάρχει επιτυχής ολοκλήρωση του τρέχοντος προγράμματος – πρέπει να υπάρχει θετική δήλωση και όλοι εργαζόμαστε σε αυτό το πλαίσιο».

Και αν δεν υπάρξει συμφωνία;

Ο Dijsselbloem είπε: «Δεν βλέπω πολιτική βάση για να συζητήσουμε τι θα γίνει μετά τον Ιούνιο. Πρέπει να υπάρχει μια συμφωνία για να ολοκληρωθεί το τρέχον πρόγραμμα, κάτι που έχει αντίκτυπο σε όλα τα άλλα, βιωσιμότητα του χρέους, οικονομικές προοπτικές κλπ. Μόνο τότε θα δούμε τι είναι αναγκαίο για τι συνέχεια – πρέπει να υπάρχει συμφωνία τι θα ξάνουμε τις επόμενες εβδομάδες και μετά θα υπολογίσουμε τις ανάγκες για την περίοδο μετά».

Ξεχωριστά υπενθύμισε ότι για να γίνει εκταμίευση των κεφαλαίων θα πρέπει να υπάρξει συμφωνία με τις ελληνικές αρχές και εφαρμογή των συμφωνηθέντων. Άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να γίνεται σταδιακή εκταμίευση των χρημάτων καθώς θα εφαρμόζονται διαφορετικά τμήματα της συμφωνίας.

Σε ερώτηση για πιθανό δημοψήφισμα στην Ελλάδα για το πακέτο στήριξης, ο Dijsselbloem επανέλαβε ότι αποτελεί επιλογή αλλά εναπόκειται στους πολιτικούς της κάθε χώρας.

Η ΕΚΤ είναι ανεξάρτητη

Ερωτηθείς για το θέμα της ρευστότητας της ελληνικής κυβέρνησης ο Dijsselbloem σημείωσε ότι «είναι ευθύνη των ελληνικών αρχών να διαχειριστούν τη ρευστότητα».

Δήλωσε ταυτόχρονα άγνοια για τις προθέσεις της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας όσον αφορά την πολιτική της έναντι της Ελλάδα.

 

Η σημερινή δήλωση, διευκρίνισε, δεν μπορεί να αποτελέσει σήμα προς την ΕΚΤ να χαλαρώσει, η ΕΚΤ είναι ανεξάρτητη και το Δ.Σ. της τράπεζας θα μελετήσει την κατάσταση και θα αποφασίσει. «Δεν μπορούμε να κάνουμε δηλώσεις που θα υποχρεώσουν την κεντρική τράπεζα να πάρει συγκεκριμένες αποφάσεις».

Moscovici: Τέσσερα σημεία σύγκλισης και δύο αποκλίσεις

Τέσσερα σημεία σύγκλισης αλλά και δύο μεγάλες αποκλίσεις κατέγραψε ο Επίτροπος για τις Οικονομικές και Νομισματικές Υποθέσεις Pierre Moscovici. Μίλησε για σημαντική, συγκεκριμένη πρόοδο σε ΦΠΑ, νομοθέτηση ανεξάρτητης φορολογικής αρχής, εισπραξιμότητα φόρων, μη εξυπηρετούμενα δάνεια.  Αντίθετα, επιβεβαίωσε τις αποκλίσεις στις μεταρρυθμίσεις για το ασφαλιστικό και το εργασιακό και τόνισε την ανάγκη η Ελλάδα να παρουσιάσει εναλλακτικές προτάσεις στους δύο τομείς.

Δεν υπάρχει χρόνος για χάσιμο, πρέπει να καταλήξουμε σε συμφωνία πριν το τέλος Ιουνίου, είπε ο Moscovici και αναγνώρισε με τη σειρά του πως έχει σημειωθεί σημαντική πρόοδος που δεν πρέπει να υποτιμηθεί.

Ξεχωριστά ο Επίτροπος ανέφερε πως η Κομισιόν υποστηρίζει ένα καλύτερο δίχτυ κοινωνικής ασφάλειας για την Ελλάδα, που απαιτεί στοχευμένα, μόνιμα μέτρα.

Regling: Στενεύουν τα χρονικά περιθώρια

Από την πλευρά του ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας, Klaus Regling επίσης χαιρέτισε την πρόοδο που έχει σημειώσει η Ελλάδα, σημειώνοντας ταυτόχρονα ότι τα χρονικά περιθώρια δεν είναι μεγάλα.

Υπενθύμιζε ότι ο EFSF έχει συμφωνήσει να επεκτείνει το τρέχον πρόγραμμα μέχρι το τέλος του Ιουνίου. «Άρα δεν μένει πολύ καιρός. Θα πρέπει να εκμεταλλευτούμε αποτελεσματικά αυτό το χρονικό διάστημα και αυτό περιλαμβάνει και τις εθνικές διαδικασίες».

Σημείωσε ότι αν όλα πάνε καλά τα διαθέσιμα κεφάλαια προς την Ελλάδα περιλαμβάνουν: μια τελευταία δόση ύψους 1,8 δισ. ευρώ, 1,9 δισ. ευρώ από τα έσοδα του προηγούμενου προγράμματος αγορών ομολόγων της ΕΚΤ (Securities Markets Programme – SMP) καθώς και 10,9 δισ. ευρώ διαθέσιμα κεφάλαια που προορίζονται για ανακεφαλαιοποίηση τραπεζών εάν χρειαστεί.

Ανακοίνωσε παράλληλα ότι η Ελλάδα έκανε σήμερα μια μικρή πληρωμή προς το EFSF ενός ποσού €210.000, σημειώνοντας ότι είναι σημαντικό το γεγονός ότι η Ελλάδα συνεχίζει να καταβάλει κανονικά τις πληρωμές της. «Είναι ένα μικρό ποσό, αλλά η αποτυχία να καταβάλει ένα μικρό ποσό θα είχε το ίδιο αποτέλεσμα όπως ένα μεγάλο ποσό», υπογράμμισε.

To ανακοινωθέν του Eurogroup

 

Το ανακοινωθέν των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης, που συνεδρίασαν σήμερα, αναγνωρίζει την πρόοδο που έχει σημειωθεί μέχρι στιγμής στις εν εξελίξει διαπραγματεύσεις της Ελλάδας με τους θεσμούς, αλλά την ίδια στιγμή τονίζουν ότι χρειάζεται περισσότερος χρόνος και περισσότερη προσπάθεια για να γεφυρωθεί το χάσμα στα θέματα τα οποία παραμένουν ανοικτά.

Αναλυτικά το ανακοινωθέν του Eurogroup για Ελλάδα:

Το Eurogroup αξιολόγησε σήμερα την πορεία των εργασιών των εν εξελίξει διαπραγματεύσεων μεταξύ των ελληνικών αρχών και των θεσμών. Καλωσορίζουμε την πρόοδο που έχει επιτευχθεί μέχρι στιγμής. Σημειώνουμε ότι η αναδιοργάνωση και ο εξορθολογισμός των διαδικασιών εργασίας κατέστησε δυνατή την επιτάχυνση και έχει συμβάλει σε μία πιο ουσιαστική συζήτηση. Την ίδια στιγμή, αναγνωρίζουμε ότι χρειάζεται περισσότερος χρόνος και περισσότερη προσπάθεια για να γεφυρωθεί το χάσμα στα θέματα τα οποία παραμένουν ανοικτά. Ως εκ τούτου χαιρετίζουμε την πρόθεση των ελληνικών αρχών να επιταχύνουν την εργασία τους με τους θεσμούς, με σκοπό την επίτευξη μία επιτυχούς κατάληψης της αξιολόγησης εγκαίρως.

Το Eurogroup επανέλαβε ότι η ανακοίνωση της 20ης Φεβρουαρίου παραμένει το βασικό πλαίσιο για τις διαπραγματεύσεις. Μόλις οι θεσμοί συνάψουν συμφωνία σε τεχνικό επίπεδο για την κατάληξη της τρέχουσας αξιολόγησης, το Eurogroup θα αποφασίσει για ενδεχόμενη καταβολή των κεφαλαίων που απομένουν με βάση την υφιστάμενη συμφωνία.

Πηγή:www.capital.gr

[fbcomments]