Σάββατο 19.09.2020 ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ

Αισιοδοξία για λύση στο Eurogroup της Δευτέρας

12.02.2015

Η Ευρώπη στοχεύει πάντα σε συμβιβασμό, δήλωσε η γερμανίδα καγκελάριος Ανγκελα Μέρκελ, προσερχόμενη το απόγευμα της Πέμπτης στη Σύνοδο Κορυφής.

Η κ. Μέρκελ δήλωσε ότι αναμένει να καλωσορίσει τον νέο πρωθυπουργό της Ελλάδας, που για πρώτη φορά έρχεται σε Σύνοδο Κορυφής.

«Γνωρίζετε ότι η επιτυχία της Ευρώπης στηρίζεται στην εξεύρεση συμβιβασμών. Οι συμβιβασμοί είναι εφικτοί όταν τα πλεονεκτήματα ξεπερνούν τα μειονεκτήματα. Η Γερμανία είναι έτοιμη να κάνει κάτι τέτοιο» δήλωσε η κ. Μέρκελ.

Η ίδια συνέχισε λέγοντας ότι για την αξιοπιστία της Ευρώπης είναι απαραίτητο να τηρούνται οι κανόνες.

Όπως είπε, όλα αυτά θα τα συζητήσουν οι υπουργοί Οικονομικών στο επόμενο Eurogroup.

«Έχουμε ακόμα μερικές μέρες χρόνο» κατέληξε η γερμανίδα καγκελάριος.

Τσίπρας

«Είμαι βέβαιος ότι όλοι μαζί μπορούμε να βρούμε μια αμοιβαία βιώσιμη λύση για να επουλώσουμε τις πληγές της λιτότητας, να καταπολεμήσουμε την ανθρωπιστική κρίση στην Ευρωπαϊκή Ένωση και για να επαναφέρουμε την Ευρώπη στην ανάπτυξη και στην κοινωνική συνοχή» δήλωσε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, προσερχόμενος στη Σύνοδο Κορυφής στις Βρυξέλλες.

Μετά τις χθεσινές διαπραγματεύσεις στο Eurogroup και την αποτυχία έκδοσης κοινού ανακοινωθέντος, τα φώτα στρέφονται στην πιθανότητα να υπάρξει ένα τετ-α-τετ μεταξύ της γερμανίδας καγκελαρίου και του έλληνα πρωθυπουργού, στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής, όπου θα συζητηθεί και το ελληνικό ζήτημα.

Στη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ, ο Αλέξης Τσίπρας θα παρουσιάσει αναλυτικά τις θέσεις του και θα αιτιολογήσει την άρνησή του να αποδεχθεί τα κείμενα που κατατέθηκαν στο Eurogroup, θα ζητήσει ευρύτερες συναινέσεις και αναμένεται να επαναλάβει ότι για τον ίδιον και την κυβέρνησή του το πρόγραμμα δεν υπάρχει και απαιτείται ένα νέο πρόγραμμα.

Πάντως, μετά το έκτακτο Eurogroup και μέχρι αυτή τη στιγμή το Βερολίνο τηρεί επί της ουσίας σιγήν ιχθύος.

Προσερχόμενη η Ανγκελα Μέρκελ δήλωσε πως η Ευρώπη στοχεύει πάντα σε συμβιβασμό, ενώ ανέφερε πως αναμένει να καλωσορίσει τον Αλέξη Τσίπρα, που έρχεται πρώτη φορά σε Σύνοδο Κορυφής.