Παρασκευή 06.08.2021 ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ

ΕΣΥ: Στέγνωσαν τα νοσοκομεία από τον Οκτώβριο – Γενναία αύξηση των κονδυλίων ζητούν οι γιατροί

22.10.2017

Τη γενναία συμπληρωματική οικονομική επιχορήγηση των δημόσιων νοσοκομείων για το 2017 με τροποποίηση του κρατικού προϋπολογισμού, αλλά και την επίσης γενναία αύξηση του αντίστοιχου κονδυλίου στον προϋπολογισμό του 2018, καθώς το ΕΣΥ βρίσκεται σε οικονομική ασφυξία, ζητά ο ιατρικός κόσμος της χώρας.
Ειδικότερα, όπως αναφέρει το Ενωτικό Κίνημα για την Ανατροπή, τα πράγματα με τη χρηματοδότηση των νοσοκομείων του ΕΣΥ είναι δραματικά, καθώς εξαντλούνται ήδη από τον Οκτώβριο τα κονδύλια του προϋπολογισμού 2017.
Επιβεβαιώνεται απόλυτα αυτές τις μέρες η από πέρυσι εκτίμησή μας πως τα κονδύλια λειτουργικών δαπανών των νοσοκομείων θα εξαντλούνταν το 2017 νωρίτερα από ότι είχαν εξαντληθεί το 2016 (τότε γύρω στις 15 Νοεμβρίου) για τον απλούστατο λόγο πως οι αρχικοί ετήσιοι προϋπολογισμοί των νοσοκομείων ήταν για το 2017 ίσοι ή και μειωμένοι σε σχέση με το 2016 ενώ από την άλλη η κίνηση των περιστατικών έχει αυξηθεί, τονίζει με έμφαση το Κίνημα και συνεχίζει:
Έτσι για παράδειγμα σε τέσσερα μεγάλα νοσοκομεία του λεκανοπεδίου :
– Στο Γενικό Αθήνας «Γεννηματάς» το κονδύλι έχει ήδη εξαντληθεί από 15 Σεπτέμβρη
– Στο Γενικό Νίκαιας – Πειραιά φτάνει με το ζόρι για 15 μέρες ακόμα (ως το τέλος Οκτωβρίου)
– Στον Ευαγγελισμό επίσης φτάνει μόνο για 15 μέρες ακόμα
– Στο Αττικό πρακτικά έχει ήδη μηδενιστεί (απομένουν μόνο μερικές χιλιάδες ευρώ)
Ανάλογη κατάσταση επικρατεί σχεδόν σε όλα τα νοσοκομεία της χώρας.
Η κυβέρνηση ακολουθεί την ίδια σπασμωδική τακτική που είχε ακολουθήσει και πέρσι: αποσιώπηση του θέματος, παρασκηνιακές πιέσεις από τους διοικητές στους γιατρούς να… αναβληθούν για 3 μήνες (!) χειρουργικές επεμβάσεις έτσι ώστε τα αναγκαία αναλώσιμα να βαρύνουν τον νέο προϋπολογισμό του 2018 και διάφορες διαδικαστικές αλχημείες – ακροβασίες. Φυσικά ΟΥΤΕ ΣΚΕΨΗ σε αυτό το περιβάλλον οικονομικού στραγγαλισμού για προμήθεια ή ανανέωση κρίσιμου ιατροτεχνολογικού εξοπλισμού ή για αναγκαίες κτιριακές συντηρήσεις, αφού δεν υπάρχει σάλιο ούτε καν για αναλώσιμα…
Επίσης αποδεικνύεται «άνθρακες ο θησαυρός» της επικοινωνιακής κυβερνητικής προπαγάνδας πως δήθεν αυτές οι «τρύπες» στους προϋπολογισμούς λειτουργικών δαπανών θα καλύπτονταν από τα χρωστούμενα του ΕΟΠΥΥ προς τα νοσοκομεία.
Αν δε ισχύει η διαρροή πως ο συνολικός προϋπολογισμός των λειτουργικών δαπανών για το 2018 θα είναι ακόμα πιο μειωμένος κατά 200 – 300 εκατ. ευρώ (δηλαδή πως θα είναι μόλις λίγο πάνω από 1 δις) τότε του χρόνου τα κονδύλια θα εξαντληθούν από τέλος Ιουνίου. Πρακτικά δηλαδή η κανονική τακτική πλήρης λειτουργία των νοσοκομείων κάθε χρονιά θα υφίσταται μόνο το πρώτο εξάμηνο άντε οκτάμηνο κάθε ημερολογιακού έτους, ενώ τους τελευταίους μήνες θα πραγματοποιούνται μόνο επείγουσες επεμβάσεις και γενικά ιατρικές πράξεις. Οι διοικήσεις μόνο αν ζητιανεύουν δωρεές ιδιωτών θα μπορούν να ανανεώνουν και να προμηθεύονται ιατροτεχνολογικό εξοπλισμό όπως ήδη γίνεται κατά κόρον.
Στην πράξη λοιπόν φαίνεται σε όλο το μεγαλείο πως η καταστροφική πολιτική του μαύρου μετώπου κεφαλαίου – ΕΕ – ΔΝΤ – μνημονιακών κυβερνήσεων κυριολεκτικά διαλύει ό,τι έχει απομείνει από δημόσια περίθαλψη αν ληφθούν υπόψη και οι τραγικές ελλείψεις σε μόνιμο προσωπικό.

ONMED.GR