Σάββατο 22.01.2022 ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ

Ερώτηση της Παναγιώτας Δριτσέλη σχετικά με την Κρατική Βιομηχανία Ξύλου της Καλαμπάκας

18.06.2015

 Ερώτηση προς τους Υπουργούς Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Περιβάλλοντος και Ενέργεια και Οικονομίας, Υποδομών, Ναυτιλίας και Τουρισμού κατέθεσε η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Παναγιώτα Δριτσέλη για το ζήτημα της στήριξης της Κρατικής Βιομηχανίας Ξύλου της Καλαμπάκας. Την ερώτηση συνυπέγραψαν η αρμόδια βουλευτής για θέματα περιβάλλοντος Ηρώ Διώτη, η αρμόδια βουλευτής για θέματα ανάπτυξης Αφροδίτη Θεοπεφτάτου καθώς και οι βουλευτές Τρικάλων Σάκης Παπαδόπουλος και Χρήστος Σιμορέλης. Στην ερώτησή τους οι βουλευτές επισημαίνουν την ανάγκη ουσιαστικής αναβάθμισης της Κρατικής Βιομηχανίας Ξύλου της Καλαμπάκας, η οποία αποτελεί παραγωγικό πνεύμονα για όλη την περιοχή και εξαιρετική αναπτυξιακή υποδομή για το ελληνικό δημόσιο. Στο πλαίσιο αυτό οι βουλευτές ερωτούν τους αρμοδίους Υπουργούς:

– Με ποιους τρόπους σχεδιάζουν να αναβαθμίσουν την λειτουργία της Κρατικής Βιομηχανίας Ξύλου της Καλαμπάκας;

– Αν προτίθενται να ενισχύσουν το εργοστάσιο με το απαραίτητο για την παραγωγή προσωπικό;

– Αν εξετάζουν τρόπους επικαιροποίησης των επιχειρησιακών στόχων του εργοστασίου, αξιοποιώντας τις ανάλογες επιστημονικές μελέτες που βρίσκονται υπό κατάρτιση;

 

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της ερώτησης :

 

ΕΡΩΤΗΣΗ

Προς τους κ.κ. Υπουργούς

Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Περιβάλλοντος και Ενέργειας

Οικονομίας, Υποδομών, Ναυτιλίας και Τουρισμού

Θέμα : Η στήριξη της Κρατικής Βιομηχανίας Ξύλου της Καλαμπάκας μπορεί να συμβάλλει ουσιαστικά στην παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας.

 

Το κρατικό εργοστάσιο επεξεργασίας ξυλείας της Καλαμπάκας αποτελεί μία από τις ελάχιστες κρατικές παραγωγικές βιομηχανίες της χώρας, οι οποίες έχουν απομείνει στον συγκεκριμένο τομέα παραγωγικής δραστηριότητας. Η παραγωγή του εξειδικεύεται στις ξυλοκατασκευές, τις οποίες προμηθεύει σε ιδιαίτερα χαμηλές τιμές σε ολόκληρο το δημόσιο, αλλά και σε όσους κοινωφελείς φορείς παρουσιάζουν αντίστοιχες ανάγκες. Η Κρατική Βιομηχανία Ξύλου της Καλαμπάκας αποτελεί δομή του Δασαρχείου Καλαμπάκας και μπορεί να εξελιχθεί σε σημαντικότατο πυλώνα ανάπτυξης. Ανάμεσα στα στρατηγικά πλεονεκτήματα του εργοστασίου είναι μεταξύ άλλων, η εγγύτητα σε ότι αφορά την δυνατότητα προμήθειας πρώτης ύλης ξυλείας, καθώς και η σύνδεση της παραγωγής με την παραδοσιακή υλοτομία των ορεινών περιοχών της Καλαμπάκας. Αντίστοιχα, το εργοστάσιο ξυλείας διαθέτει σοβαρές μηχανικές υποδομές και μπορεί να αναλάβει σημαντικές εργασίας, υψηλής έντασης έργου.

Εντούτοις, η χρόνια αδιαφορία των διαδοχικών πολιτικών ηγεσιών και η απαξίωση των κρατικών παραγωγικών δομών δυσχεραίνουν σημαντικά την δραστηριότητα του κρατικού εργοστασίου. Οι ελλείψεις του προσωπικού δεν αναπληρώνονται, με αποτέλεσμα οι εργαζόμενοι στο κρατικό εργοστάσιο να μειώνονται συνεχώς. Αυτή η πολιτική απαξίωσης έχει ως αποτέλεσμα την συρρίκνωση της παραγωγικής δυνατότητας του εργοστασίου. Στο ίδιο πλαίσιο εντάσσεται και η ανάγκη επαναχάραξης της στοχοθεσίας της Κρατικής Βιομηχανίας Ξύλου, ώστε να μπορέσει να αξιοποιήσει τα στρατηγικά της πλεονεκτήματα. Τα βασικά σημεία αιχμής δεν είναι άλλα από την ποιότητα των προϊόντων της και την προώθηση των στρατηγικών δυνατοτήτων της περιοχής σε ότι αφορά την ξυλεία και τα δασικά προϊόντα. Υπενθυμίζεται ότι στο απόγειό της η Κρατική Βιομηχανία έδινε δουλειά σε πάνω από 100 εργαζόμενους της περιοχής, εξασφαλίζοντας ταυτόχρονα ουσιαστικά έσοδα και για το δημόσιο.

 

Επειδή η παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας περνά από την αξιοποίηση των δημοσίων παραγωγικών δομών.

Επειδή η Κρατική Βιομηχανία Ξύλου της Καλαμπάκας μπορεί να αποτελέσει πυλώνα ανάπτυξης για ολόκληρη την περιοχή.

Ερωτώνται οι κ.κ. Υπουργοί  :

  • Με ποιους τρόπους σχεδιάζουν να αναβαθμίσουν την λειτουργία της Κρατικής Βιομηχανίας Ξύλου της Καλαμπάκας;
  • Προτίθενται να ενισχύσουν το εργοστάσιο με το απαραίτητο για την παραγωγή προσωπικό;
  • Εξετάζουν τρόπους επικαιροποίησης των επιχειρησιακών στόχων του εργοστασίου, αξιοποιώντας τις ανάλογες επιστημονικές μελέτες που βρίσκονται υπό κατάρτιση;

 

Οι ερωτώντες βουλευτές

Δριτσέλη Παναγιώτα

Διώτη Ηρώ

Θεοπεφτάτου Αφροδίτη

Παπαδόπουλος Σάκης

Σιμορέλης Χρήστος