Τετάρτη 21.02.2024 ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ

Μαρίνα Κοντοτόλη: Η κυβερνητική αδιαφορία ξεσπιτώνει τους ιδιοκτήτες των λαϊκών κατοικιών Φαρκαδόνα

03.02.2024 /

Στη Βουλή έφερε η Βουλευτής Τρικάλων, Μαρίνα Κοντοτόλη, με κατάθεση Κοινοβουλευτικής Αναφοράς προς τους Υπουργούς Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Εσωτερικών, Υγείας και Κοινωνικής Ασφάλισης, ζητώντας να απαντήσουν στη Βουλή για την απαράδεκτη κατάσταση που έχουν περιέλθει οι λιγοστοί ιδιοκτήτες των λαϊκών κατοικιών Φαρκαδόνας, μετά τις καταστροφικές πλημμύρες.

Ειδικότερα, όπως αναφέρεται σε δημοσίευμα του ηλεκτρονικού τύπου, Trikalanews.gr, οι ιδιοκτήτες των λαϊκών κατοικιών τις εγκαταλείπουν κι αναζητούν στέγη σε κοντέινερ στην προσφυγική δομή του Κουτσόχερου, εφόσον, ενώ είναι πλημμυροπαθείς, δεν τους αποδίδονται οι αποζημιώσεις για να επισκευάσουν τις κατοικίες τους. Γραφειοκρατικά εμπόδια, τα οποία θα έπρεπε να έχουν ήδη λυθεί από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση Θεσσαλίας και Στερεάς Ελλάδας, δεν τους επιτρέπουν να έχουν πλήρη κυριότητα στα σπίτια που κατοικούν περισσότερο από δέκα χρόνια.

Κι ενώ οι άστεγοι από τις πλημμύρες του Σεπτεμβρίου βιώνουν την προσφυγιά στα σιδερένια κουτιά του Κουτσόχερου, η κυβέρνηση δεν φρόντισε όχι μόνο να δημιουργηθούν νέοι άστεγοι, αλλά και να διαθέσει τα άδεια διαμερίσματα των λαϊκών κατοικιών στους πλημμυροπαθείς του Δήμου Φαρκαδόνας.

Γι’ αυτό και καλούνται οι αρμόδιοι Υπουργοί να απαντήσουν εγγράφως τι πρόκειται να πράξουν για αυτή την απαράδεκτη κατάσταση που διευρύνει το ήδη οξύ στεγαστικό πρόβλημα, πέρα από τα λόγια και τις υποσχέσεις για την αποκατάσταση των πληγέντων.

Ακολουθεί ολόκληρη η αναφορά:

Προς το Προεδρείο της Βουλής των Ελλήνων

ΑΝΑΦΟΡΑ

Για:

  1. τον κ. Υπουργό Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας
  2.  την κα Υπουργό Εσωτερικών
  3. Τον κ. Υπουργό Υγείας και Κοινωνικής Ασφάλισης

 

ΘΕΜΑ: «Εγκαταλείπουν τα σπίτια τους οι ιδιοκτήτες των Λαϊκών Κατοικιών Φαρκαδόνας μετά τις πλημμύρες».

Η Βουλευτής Τρικάλων του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Μαρίνα Κοντοτόλη,  έχοντας υπόψη της το δημοσίευμα του ηλεκτρονικής τύπου, Trikalanews.gr, με τίτλο: «Ερήμωσαν οι Λαϊκές Κατοικίες Φαρκαδόνας μετά τις πλημμύρες», το καταθέτει ως Αναφορά προς τους Υπουργούς Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Εσωτερικών, Υγείας και Κοινωνικής Ασφάλισης, καλώντας τους να απαντήσουν στη Βουλή, αναφορικά με την κατάσταση που βιώνουν οι ιδιοκτήτες των Λαϊκών Κατοικιών Φαρκαδόνας, μετά τις καταστροφικές πλημμύρες του 2023.

Στο δημοσίευμα του Trikalanews.gr αναφέρεται, μεταξύ άλλων:

  • Άφησαν πίσω τους το κατεστραμμένο βιος τους και έφυγαν σε αναζήτηση στέγης για τη δομή φιλοξενίας στο Κουτσόχερο, αλλά και όπου αλλού μπορούσαν να βρούνε ένα «κεραμίδι» για τους σκεπάσει οι κάτοικοι των σπιτιών στις Λαϊκές Κατοικίες Φαρκαδόνας.
  • Από τις 13-14 οικογένειες, σήμερα κατοικούν πλέον στα σπίτια μόλις τέσσερις που παλεύουν μέσα στην απόγνωση να επαναφέρουν τη ζωή τους και χωρίς να λάβουν μάλιστα ούτε ένα ευρώ αποζημίωση.
  • Ένας εκ των ελάχιστων κατοίκων που έχουν απομείνει,  επισήμανε ότι με βάση τα όσα έχουν ενημερωθεί μέχρι τώρα, δεν δικαιούνται ούτε ευρώ αποζημίωσης.
  • Οι κάτω όροφοι των σπιτιών έχουν καταστραφεί ολοσχερώς ενώ οι φθορές συνεχίζουν. Οι σοβάδες των τοίχων ακόμη και στους πάνω ορόφους αρχίζουν να πέφτουν. Τα πατώματα φουσκώνουν. Τα υπόγειά μας είναι κατεστραμμένα.

Παρακαλούμε για την απάντηση και τις δικές σας ενέργειες.

Αθήνα, 2 Φεβρουαρίου 2024

Ακολουθεί ολόκληρο το δημοσίευμα από το Trikalanews.gr.

Η  καταθέτουσα Βουλευτής

Κοντοτόλη Μαρίνα

[fbcomments]