Σάββατο 29.01.2022 ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ

Στα κάγκελα οι εργαζόμενοι του Εργοστασίου Γάλακτος Τρίκκη

09.10.2015

 

Στα κάγκελα είναι οι εργαζόμενοι του Εργοστασίου Γάλακτος ΤΡΙΚΚΗ μετά την απόφαση της διοίκησης να καταργήσει τη συλλογική σύμβαση εργασίας και να προχωρήσει σε ατομικές. Οι εργαζόμενοι καταγγέλλουν απειλές μέσω απολύσεων, ενώ κάνουν λόγο για προσπήψεις αλλά και για περικοπή μισθών κατά 30%, αν περάσουν οι συγκεκριμένες συμβάσεις. Ολόκληρη η ανακοίνωση της επιτροπής αγώνα των εργαζομένων:

«Είμαστε εργαζόμενοι στο Εργοστάσιο Γάλακτος Τρικάλων «ΤΡΙΚΚΗ». Μια βιομηχανία που με τα προϊόντα της έχουν μεγαλώσει γενιές Τρικαλινών και παρά την οικονομική κρίση συνεχίζει να κρατιέται ψηλά και να είναι κερδοφόρα.

Αυτό το καταφέρνει λόγω της υπεραξίας που έχει σωρευτεί από τον ιδρώτα των εργαζομένων από την ίδρυση του Εργοστασίου μέχρι σήμερα ,την διαχρονική προσφορά των παραγωγών γάλακτος και γενικότερα του αγροτικού κόσμου , των επαγγελματιών που βάζουν τα προϊόντα του στα μαγαζιά τους και τα προωθούν στους πελάτες τους, καθώς  και την αμέριστη εμπιστοσύνη που δείχνει το καταναλωτικό κοινό με την προτίμησή του στα προϊόντα του Εργοστασίου.

Ήταν βαθιά ριζωμένο στη συνείδηση του λαού των Τρικάλων πως πρόκειται για συνεταιριστικό εργοστάσιο και πρέπει να στηριχθεί. Δυστυχώς, αυτός ο συνεταιριστικός χαρακτήρας έχει δεχθεί ανεπανόρθωτα πλήγματα.

Ενώ παραμένει κερδοφόρα επιχείρηση, την ίδια στιγμή, οι παραγωγοί γάλακτος παραπονιούνται ότι είναι απλήρωτοι , το ίδιο ,επίσης , και οι συνεργάτες της επιχείρησης, ενώ  κι εμείς οι εργαζόμενοι τα τελευταία χρόνια πληρωνόμαστε με καθυστερήσεις και τα διαστήματα των καθυστερήσεων ολοένα και μεγαλώνουν.

Εξαιτίας της εφαρμογής αντεργατικών νόμων που ψηφίστηκαν,  ιδιαίτερα από το 2009 και μετά, πάνω στους οποίους συνεχώς προστίθενται κι άλλοι και σχεδιάζονται ακόμη περισσότεροι από όλες τις κυβερνήσεις, τσακίζονται τα εργασιακά και ασφαλιστικά μας δικαιώματα.

Το 2012 με εφαρμογή τέτοιων νόμων είχαμε σοβαρές περικοπές στους μισθούς μας με την κατάργηση όλων σχεδόν των επιδομάτων(γάμου, ανθυγιεινά κ.τ.λ).  Η διοίκηση της επιχείρησης τότε δικαιολογήθηκε, πως τι να κάνει , είναι νόμος και πρέπει να τον εφαρμόσει(αν και δεν ήταν υποχρεωμένη).

Σήμερα , το ίδιο το Δ.Σ. ,με άλλες βέβαια δικαιολογίες και σε συνεννόηση με τους Διευθυντές προχωρούν σε προκλητικά σκληρά αντεργατικά μέτρα. Καταργεί τις συμβάσεις μας και τις αντικαθιστά ,κάτω από πιέσεις, με ατομικές συμβάσεις παρά το γεγονός ότι σε δύο Γενικές Συνελεύσεις μας αποφασίσαμε , με συντριπτική πλειοψηφία.  , ότι δεν κάνουμε αποδεκτές τις απαιτήσεις τους. Το προεδρείο και ο ίδιος ο πρόεδρος του σωματείου μας ήταν οικτρή μειοψηφία και ανέλαβε τον ρόλο του υποστηρικτή της Διοίκησης. Εισέπραξε την απαξίωση και την περιφρόνηση των εργαζομένων αλλά δεν είχε καν την ευθιξία να παραιτηθεί.

Οι νέες περικοπές που επιβάλουν σήμερα με τις ατομικές συμβάσεις ξεπερνούν ακόμα και το 30% και μετατρέπουν τους μισθούς μας σε μισθούς πείνας και εξαθλίωσης. Πολλοί εργαζόμενοι δεν υποκύπτουν και δεν υπογράφουν. ΑΝΤΙΣΤΕΚΟΝΤΑΙ και γι’ αυτό  μας εξαπολύουν απειλές για απολύσεις. Άλλωστε από τα ίδια τα χείλη του Οικονομικού Διευθυντή ειπώθηκε στην τελευταία συνέλευσή μας πως θα εισηγηθεί στο Δ.Σ. να γίνουν 30 απολύσεις, όταν τα τελευταία χρόνια και μέχρι πριν από λίγες μέρες έγιναν αθρόες προσλήψεις.

Δεν είμαστε διατεθειμένοι να υποκύψουμε. Οι αποφάσεις τους καταστρέφουν τις ζωές μας και τις ζωές των οικογενειών μας.

Οι επιχειρήσεις δεν κινδυνεύουν από το ύψος των μισθών των εργαζομένων τους. Κινδυνεύουν από τον ανταγωνισμό των εταιριών που κυνηγούν το κέρδος. Ανταγωνίζονται τα βουβάλια(πολυεθνικές και εταιρίες), και την πληρώνουν τα βατράχια(εργαζόμενοι, κτηνοτρόφοι, και μικρομαγαζάτορες).

Είμαστε αποφασισμένοι να δώσουμε σκληρό αγώνα να μην υλοποιηθούν οι αποφάσεις του Δ.Σ. Είναι αγώνας δίκαιος, είναι αγώνας ζωής. Δούλοι στον 21ο αιώνα δεν δεχόμαστε να γίνουμε, δεν μας ταιριάζει ο ρόλος του φοβισμένου-υποτακτικού που σκύβει το κεφάλι και αρπάζει ότι ξεροκόμματο του πετάνε.

Απαιτούμε:

– Να συνεχίσουν να ισχύουν οι συλλογικές μας συμβάσεις και να ενταχθούν σε αυτές και  οι νέοι εργαζόμενοι της επιχείρησης που προσλήφθηκαν από το 2012 και μετά.

– Να καταβληθούν άμεσα τα δεδουλευμένα μας που καθυστερούν.

– Να γίνονται σεβαστά τα εργασιακά δικαιώματα που προβλέπονται από την εργατική νομοθεσία(ωράρια, ρεπό, άδειες  κ.τ.λ.).

– Ζητάμε την ενεργή συμπαράσταση των εργαζομένων, των αγροτών, των επαγγελματιών της περιοχής μας.

– Καλούμε τα συνδικάτα, τα σωματεία, τους συλλόγους, όλους τους συνδικαλιστικούς φορείς  να μας υποστηρίξουν.

– Καλούμε τα πολιτικά κόμματα και τους βουλευτές του Νομού μας να τοποθετηθούν  στο πρόβλημά μας με σαφήνεια και χωρίς  «ναι μεν αλλά»

ΟΡΓΑΝΩΝΟΥΜΕ ΤΟΝ ΑΓΩΝΑ ΜΑΣ

ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΑΓΩΝΑ  ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ

ΕΡΓΟΣΤΑΣΙΟΥ ΓΑΛΑΚΤΟΣ ΤΡΙΚΑΛΩΝ  «ΤΡΙΚΚΗ»