Τρίτη 06.12.2022 ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ

Απίστευτο: Οι δωρητές επέβαλαν που θα τοποθετηθεί η “ομπρέλα”, ακυρώνοντας το Δ.Σ. !!!

17.06.2022

Απίστευτο είναι τελικά αυτό που συνέβη με την «ομπρέλα» του Ζογγολόπουλου και του αποικιακού τύπου συμφωνητικό που υπέγραψε ο δήμαρχος  Δημήτρης Παπαστεργίου με το Νίκο Θεοδωρίδη Πρόεδρο και νόμιμο εκπρόσωπος του Ιδρύματος που τελικά επέβαλε… το έργο να τοποθετηθεί στο συγκεκριμένο σημείο, καταργώντας κάθε έννοια δημοκρατίας σε βάρος των πολιτών των Τρικάλων.

Στο πρωτόκολλο παράδοσης-παραλαβής του έργου του Γιώργου Ζογγολόπουλου «ομπρέλα», που ήρθε προς ψήφιση στην Οικονομική Επιτροπή του δήμου, αυτό γίνεται ξεκάθαρο. «Ο Δήμος Τρικκαίων έχει την υποχρέωση να διατηρεί το έργο σε καλή κατάσταση και στην  θέση που τοποθετήθηκε, σύμφωνα με την προϋπόθεση που έθεσαν οι δωρητές».

Το έγγραφο διαψεύδει τον ίδιο τον δήμαρχο (εκτός και αν το υπέγραψε άλλος… στο πόδι του) που δήλωνε στο δικό του ραδιόφωνο: “Δεν ήταν απαίτηση του ιδρύματος η θέση, είχαν προτείνει μια άλλη θέση που εμείς δεν την εγκρίναμε, και αποφασίσαμε στην Επιτροπή Ποιότητας Ζωής τη θέση αυτή. Προς τι λοιπόν όλη αυτή η φασαρία; Να κάναμε δημοψήφισμα για τη βρύση; Νομίζω ότι η κοινωνία έχει πολύ πιο σοβαρά προβλήματα να ασχοληθεί.»

Και σα να μην έφτανε αυτό, οι δωρητές έχουν την αξίωση να ξεχάσουμε τον Ασκληπιό (για τον οποίο ο πατέρας του δημάρχου έκανε αγώνες), τους 5 Επονήτες και τον Στρατηγό Σαράφη…. αφού ούτε λίγο ούτε πολύ ζητούν «το έργο αυτό να αγαπηθεί από τους πολίτες της πόλης των Τρικάλων καθώς και από τους επισκέπτες της και να αποτελέσει τοπόσημο και σημείο αναφοράς».

Διαβάστε ολόκληρο το έγγραφο:

 

 

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ                                      Τρίκαλα 6-6-2022

ΝΟΜΟΣ ΤΡΙΚΑΛΩΝ

ΔΗΜΟΣ ΤΡΙΚΚΑΙΩΝ  

Γραφείο Δημάρχου

  

  Προς:

Την Οικονομική Επιτροπή

του Δήμου Τρικκαίων

 

                                                                       Εισήγηση

 Θέμα: «Έγκριση πρωτοκόλλου παράδοσης-παραλαβής του έργου του Γιώργου Ζογγολόπουλου «ομπρέλα».

           Κύριε Πρόεδρε,

Με την με αριθμό 121/2022 απόφαση της Οικονομικής Επιτροπή ο Δήμος Τρικκαίων αποδέχτηκε την δωρεά των οικογενειών των Έλενα, Γιούρι, Υβόννη και Νίκο Θεοδωρίδη, που αφορά στο έργο του Έλληνα γλύπτη Γιώργου Ζογγολόπουλου «ομπρέλα».

Πρόκειται για ένα έργο ύψους έξι (6) μέτρων, το οποίο φιλοτεχνήθηκε από τον δημιουργό του σε μικρό μέγεθος, το 1990 και εκτέθηκε στην Biennale της Βενετίας το 1993.

Για την ολοκλήρωση της διαδικασίας παραλαβής και τοποθέτησης του εν λόγω έργου απαιτείται η σύνταξη και υπογραφή ενός πρωτοκόλλου παράδοσης – παραλαβής, το σχέδιο του οποίου προτείνεται να έχει ως εξής:

 

«                                                               ΣΧΕΔΙΟ

ΠΡΩΤΟΚΟΛΛΟ

ΠΑΡΑΔΟΣΗΣ ΚΑΙ ΠΑΡΑΛΑΒΗΣ

Στα Τρίκαλα σήμερα ……………………………του έτους 2022, ημέρα ……………………… και ώρα …………. π.μ., στο Δημαρχείο Τρικάλων οι παρακάτω υπογεγραμμένοι: 

 1. Νίκος Θεοδωρίδης Πρόεδρος και νόμιμος εκπρόσωπος του Ιδρύματος Γεωργίου Ζογγολόπουλου
 2. Δημήτριος Παπαστεργίου του Κωνσταντίνου, Δήμαρχος Τρικκαίων,

 Λαμβάνοντας υπόψη:

 • Την αίτηση του κου Νικολάου Θεοδωρίδη, που κατατέθηκε στο Δήμο Τρικκαίων (αριθμός πρωτοκόλλου 8056/22-02-2022) και αφορά στην πρόθεση δωρεάς στον Δήμο Τρικκαίων του έργου του Γιώργου Ζογγολόπουλου «ομπρέλα».
 • Την με αριθμό 121/2022 (ΑΔΑ: ΨΖ6ΜΩΗ9-8Α4) απόφαση της Οικονομικής Επιτροπής τουΔήμου Τρικκαίων περί αποδοχής της δωρεάς του έργου του Γιώργου Ζογγολόπουλου «ομπρέλα»

 ΠΡΟΒΗΚΑΜΕ

 Ο μεν πρώτος στην παράδοση και ο/η δε δεύτερος/η στην παραλαβή του έργου του Γιώργου Ζογγολόπουλου «ομπρέλα».

 Η δωρεά πραγματοποιείται με τους παρακάτω όρους: 

 • Το έργο ιδιοκτησιακά θα ανήκει στον Δήμο Τρικκαίων όμως τα πνευματικά δικαιώματα εξακολουθούν να ανήκουν στον καλλιτέχνη και στον φορέα που τον έχει διαδεχθεί, στο κληροδότημα που ίδρυσε εν ζωή ο ίδιος ο καλλιτέχνης δηλαδή στο Ίδρυμα Γεωργίου Ζογγολόπουλου.
 • Το Ίδρυμα Γεωργίου Ζογγολόπουλου διατηρεί το δικαίωμα παρακολούθησης αλλά και αναπαραγωγής του έργου σε οποιοδήποτε μέγεθος ή μορφή επιλέξει, μινιατούρα, φωτογραφία, καρτ ποστάλ, πλέξιγκλάς, σκίτσο ή ζωγραφικό διακοσμητικό σε φωτογραφία ή σκίτσο/ζωγραφικό σε αναμνηστικά ή χρηστικά  αντικείμενα, π.χ. φλυτζάνια του καφέ, πιάτα κ.λ.π.
 • Ο Δήμος Τρικκαίων έχει την υποχρέωση να διατηρεί το έργο σε καλή κατάσταση και στην  θέση που τοποθετήθηκε, σύμφωνα με την προϋπόθεση που έθεσαν οι δωρητές.
 • Ο φωτισμός του έργου, σύμφωνα με τον δημιουργό του, είναι λευκό φως.
 • Κατ΄ εξαίρεση το έργο, κατόπιν γραπτής αδείας του Ιδρύματος Γεωργίου Ζογγολόπουλου, μπορεί να φωτίζεται με άλλα χρώματα σε εθνικές ή τοπικές  επετείους ή παγκόσμιες εκδηλώσεις, επετείους ή εορτασμούς, όπως π.χ. η διεθνής ημέρα δικαιωμάτων του παιδιού της UNICEF (10 Νοεμβρίου), το δεκαπενθήμερο για την εξάλειψη της βίας κατά των γυναικών της UNESCO (25/11-10/12) και άλλες για τις οποίες θα ειδοποιεί το ΙΓΖ εγκαίρως.   Κατόπιν τούτου ο Δήμος Τρικκαίων εισέρχεται στον διεθνή κατάλογο των πόλεων που θα γιορτάζονται αυτές οι επέτειοι.
 • Με το παρόν πρωτόκολλο παράδοσης – παραλαβής, οι δωρητές εκφράζουν την ελπίδα και την ευχή το έργο αυτό να αγαπηθεί από τους πολίτες της πόλης των Τρικάλων καθώς και από τους επισκέπτες της και να αποτελέσει τοπόσημο και σημείο αναφοράς .

 

Το παρόν συντάχθηκε σε τέσσερα (04) αντίτυπα και υπογράφεται ως ακολούθως:

 

Ο/Η ΠΑΡΑΔΙΔΩΝ

 

 

 

 

 

Ο ΠΑΡΑΛΑΒΩΝ

 

ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΠΑΠΑΣΤΕΡΓΙΟΥ

ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΤΡΙΚΚΑΙΩΝ

»

Ύστερα από τα ανωτέρω

ΕΙΣΗΓΟΥΜΑΣΤΕ

όπως εγκρίνετε:

 • το περιεχόμενο και την υπογραφή του προαναφερόμενου πρωτοκόλλου παράδοσης – παραλαβής του έργου του Έλληνα γλύπτη Γιώργου Ζογγολόπουλου «ομπρέλα».
 • Την εξουσιοδότηση του Δημάρχου Τρικκαίων κου Δημήτρη Παπαστεργίου για την υπογραφή του εν λόγω πρωτοκόλλου.

Ο ΓΕΝΙΚΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ

      ΘΩΜΑΣ ΠΑΣΙΚΑΣ