Τρίτη 21.01.2020 ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ

Μαλλιά κουβάρια στο Εργατικό Κέντρο – Ανακοίνωση της ΔΑΣ

04.11.2015

Ανακοίνωση των εκλεγμένων της Δημοκρατικής Αγωνιστικής Συνεργασίας (ΔΑΣ) στο ΔΣ του Εργατικού Κέντρου Τρικάλων

Άλλη μια φαρσοκωμωδία εκτυλίχθηκε την περασμένη Παρασκευή στην προσπάθεια για την 3η  συνεδρίαση του Δ.Σ. του Εργατικού Κέντρου Τρικάλων(ΕΚΤ)

Τα «παιχνίδια» που  παίζονται τόσους μήνες στις πλάτες των εργαζόμενων  των Τρικάλων και των σωματείων που ανήκουν στη δύναμη του Εργατικού Κέντρου, με πρωταγωνιστές τις γνωστές παρατάξεις του συμβιβασμένου συνδικαλιστικού κινήματος ΔΑΚΕ & ΠΑΣΚΕ( στο ΕΚΤ εμφανίζεται πλέον με το όνομα ΑΣΚΕ), βγήκαν πλέον στη φόρα , χωρίς κανέναν ενδοιασμό από μέρος τους. Την περασμένη Παρασκευή ειπώθηκε προκλητικά και από τις δυο παρατάξεις (υπάρχουν και πρακτικά) ότι δεν ευδοκίμησαν τα παζάρια για το μοίρασμα των θέσεων στο προεδρείο του ΕΚΤ και γι’ αυτό φτάσαμε σε αδιέξοδο στη συγκρότησή του.

Η τυχοδιωχτική τακτική της ΑΣΚΕ (πρώην ΠΑΣΚΕ) εκφράστηκε με το χειρότερο τρόπο σ’ αυτή τη συνεδρίαση. Όλους τους προηγούμενους μήνες η ΑΣΚΕ  ζητούσε επίμονα τη θέση του προέδρου στο ΕΚΤ παρότι στο συνέδριο είχε αναδειχθεί εκλογικά στη 2η θέση. Στη συνέχεια , επειδή δε γινόταν δεκτή αυτή της η  απαίτηση,  αρνούνταν να  προσέρχεται στις προγραμματισμένες συνεδριάσεις του ΔΣ με αποτέλεσμα αυτές να μην πραγματοποιούνται λόγω μη απαρτίας. Στην τελευταία συνεδρίαση,  με περίσσιο θράσος  δήλωσε  πως  θέλει μόνο νέες εκλογές αλλιώς αποχωρεί από τη συνεδρίαση και κάθε  συζήτηση περί συγκρότησης προεδρείου  , καθώς και ότι  θα επιδιώξει τις εκλογές μέσω προσφυγής σε δικαστικές διαδικασίες. Τελικά, αποχώρησε από τη συζήτηση , δηλώνοντας πως ο μόνος λόγος που βρισκόταν εκεί ήταν η προσυμφωνία που είχε κάνει με τη ΔΑΚΕ για προσωρινό-μεταβατικό  προεδρείο και εκλογές , ενώ τελικά η ΔΑΚΕ  αθέτησε την συμφωνία, παρουσιάζοντας άλλη πρόταση. Ο τυχοδιωκτισμός για την καρέκλα σε όλο του το μεγαλείο.

Τα γεγονότα είναι αποκαλυπτικά και για την παράταξη της ΔΑΚΕ . Αποδεικνύουν ότι η θέση που παρουσίασε για αναλογικό αντιπροσωπευτικό προεδρείο είναι απλά για τα προσχήματα, αφού το προηγούμενο διάστημα το παζάρι με την ΑΣΚΕ για το μοίρασμα των καρεκλών καλά κρατούσε. Άραγε γιατί δεν υποστήριξε αυτήν την πρόταση από την πρώτη συνεδρίαση όπως πρότεινε η παράταξή μας; Γιατί ,απλά, τα παζάρια βρισκόταν ακόμη σε εξέλιξη. Άλλωστε, η ΔΑΚΕ ποτέ δεν υιοθέτησε στην πράξη το αναλογικό αντιπροσωπευτικό προεδρείο. Εδώ και πολλά  χρόνια δε συμφωνεί  ποτέ να δοθεί στην παράταξή μας θέση στο προεδρείο αν και της ανήκει ,σύμφωνα με τη δύναμή της και την  αναλογική αντιπροσώπευση.

Στις μέρες μας που περνάνε σοριδόν  τα αντεργατικά μέτρα- προαπαιτούμενα του 3ου μνημονίου, που οι εργαζόμενοι και στο νομό μας βρίσκονται με «το πιστόλι στον κρόταφο»(όπως πχ στο εργοστάσιο γάλακτος ΤΡΙΚΚΗ)  αυτοί συνεχίζουν να  παζαρεύουν  τις καρέκλες τους  στο  προεδρείο του Εργατικού Κέντρου. Έχουν πετάξει στο καλάθι των αχρήστων τις αιτήσεις  μας της για σύγκλιση  του ΔΣ , ώστε να να συζητηθούν και να παρθούν πρωτοβουλίες μπροστά  στις επικείμενες εξελίξεις , καθώς και σε φλέγοντα  ζητήματα των εργαζομένων στα Τρίκαλα .

Ο ρόλος, τα έργα και οι πράξεις του εργοδοτικού συνδικαλισμού είναι γνωστά από το παρελθόν και  Πρέπει να ξεμπερδεύουμε μια και καλή με τις συμβιβασμένες συνδικαλιστικές ηγεσίες, τους εκπροσώπους του παλιού και νέου κυβερνητικού – εργοδοτικού συνδικαλισμού που έβαλε και βάζει τα δικαιώματά μας ένα προς ένα στο κρεβάτι του Προκρούστη. Είναι οι υπεύθυνοι -με τη διαχρονική στάση τους- για τη συκοφάντηση και τον εκφυλισμό του συνδικαλιστικού κινήματος, για την απομάκρυνση των εργαζομένων από τα σωματεία τους.

Καλούμε τους εργαζόμενους στο νομό μας  να πάρουν την τύχη στα χέρια τους και να μην περιμένουν άλλο. Να βάλουν στην άκρη τις συμβιβασμένες συνδικαλιστικές ηγεσίες , τους εκπροσώπους του παλιού και νέου κυβερνητικού – εργοδοτικού συνδικαλισμού. Να μαζικοποιήσουν τα σωματεία τους , να δυναμώσουνε τη δράση τους. Εκεί που επικρατούν συμβιβασμένοι και εργοδοτικοί συνδικαλιστές να παραμεριστούν . Να πάρουν το τιμόνι  τίμιοι και ανιδιοτελείς εργαζόμενοι.

Από την πλευρά μας,  οι εκλεγμένοι της ΔΑΣ στο ΕΚΤ -που συσπειρωνόμαστε στο ΠΑΜΕ-   θα συμβάλουμε με όλες μας τις δυνάμεις σ’ αυτή  την  κατεύθυνση , στα πρωτοβάθμια σωματεία του νομού μας. Να αλλάξουν οι συσχετισμοί δύναμης υπερ των συμφερόντων των εργαζομένων μέσα στο χώρους δουλειάς. Να ανοίξει ο δρόμος της αναγέννησης και  ανασύνταξης του εργατικού κινήματος μέσα σε κάθε χώρο δουλειάς , σε κάθε κλάδο .Μόνο έτσι μπορούμε να διεκδικήσουμε την ικανοποίηση των σύγχρονων αναγκών μας, τη ζωή που μας αξίζει.

Μ’ αυτή την προοπτική  καλούμε  τα πρωτοβάθμια σωματεία,  να συνεδριάσουν τα Δ.Σ , να πραγματοποιήσουν Γενικές Συνελεύσεις, να αποφασίσουν  τη  συμμετοχή τους στην  πανεργατική πανελλαδική απεργία την Πέμπτη 12 Νοέμβρη .Τους καλούμε στην απεργιακή συγκέντρωση που διοργανώνει το Πανεργατικό Αγωνιστικό Μέτωπο με αιτήματα που στοχεύουν στην καρδιά των προβλημάτων και των υπευθύνων τους, με στόχους πάλης που ενώνουν τους εργαζομένους όλων των κλάδων , γιατί ανταποκρίνονται στα εργατικά συμφέροντα και τις ανάγκες της λαϊκής οικογένειας.

 

Τα μέλη  του Δ.Σ. του Εργατικού Κέντρου Τρικάλων

Λιατίφης Γεώργιος – Τσίγκας Πέτρος