Τρίτη 18.02.2020 ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ

Ερευνά στη Θεσσαλία για το εισαγόμενο γάλα

11.12.2018

Ενώ προδιαγράφεται αίσιο τέλος στην υπόθεση της Διεπαγγελματικής, η αρχή στο δικαστικό μέτωπο για την υπόθεση της παράνομης χρήσης εισαγόμενου γάλακτος έγινε την προηγούμενη εβδομάδα, καθώς ο προϊστάμενος της Εισαγγελίας Εφετών Λάρισας, Σταμάτης Δασκαλόπουλος, διέταξε κατεπείγουσα έρευνα για το ζήτημα της παράνομης χρήσης εισαγόμενου αιγοπρόβειου γάλακτος στη φέτα.

Ο κ. Δασκαλόπουλος παρήγγειλε ποινική προκαταρκτική εξέταση στους εισαγγελείς Πλημμελειοδικών Λάρισας, Βόλου, Τρικάλων και Καρδίτσας, καθώς το θέμα αφορά κυρίως τη Θεσσαλία, όπου το φως της δημοσιότητας έχουν δει πλήθος καταγγελιών από κτηνοτρόφους, αλλά και από δημόσια πολιτικά πρόσωπα, όπως έγινε κατά την πρόσφατη επίσκεψη της υφυπουργού ΑΑΤ, Ολυμπίας Τελιγιορίδου, η οποία μίλησε για «όσους κλέβουν τον ιδρώτα των κτηνοτρόφων με παράνομες ελληνοποιήσεις».

Ρόλο στις πρόσφατες εξελίξεις φαίνεται ότι διαδραμάτισε και η προ ενός μηνός μηνυτήρια αναφορά του βουλευτή Κοζάνης της ΝΔ, Γιώργου Κασαπίδη, κατά παντός υπευθύνου στην εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, για την «έξαρση του φαινομένου των αθρόων εισαγωγών και ελληνοποιήσεων αιγοπρόβειου γάλακτος, σε συνδυασμό με την παράλληλη νοθεία στην τυροκόμηση», όπως ανέφερε ο ίδιος.

Με δηλώσεις του ο βουλευτής ανέφερε ότι «η μηνυτήρια αναφορά κατατέθηκε στον Άρειο Πάγο, γιατί αφορά όλη τη χώρα. Ζήτησα να γίνει έλεγχος σε Δυτική Μακεδονία, Θεσσαλία, Ήπειρο, Κεντρική Μακεδονία, Στερεά Ελλάδα και Ανατολική Μακεδονία – Θράκη. Αυτό μεταβιβάζεται από τον εισαγγελέα του Αρείου Πάγου στους εισαγγελείς των κατά τόπους νομών και ο κάθε εισαγγελέας κρίνει αν θα ξεκινήσει τη διαδικασία της προανάκρισης».

Αξίζει να σημειωθεί, επίσης, ότι πριν από λίγες ημέρες με επιστολή τους οι Αγροκτηνοτροφικοί Σύλλογοι Αραδοσιβίων, Ολύμπου, Τσαριτσάνης, Σαρανταπόρου, Βαλανίδας και Ποταμιάς, κατήγγειλαν την ύπαρξη καρτέλ και την ανοχή στην πρακτική των ελληνοποιήσεων. Όπως πληροφορήθηκε η «ΥΧ» συνομιλώντας με εκπροσώπους των ανωτέρω συλλόγων, μέσα στις επόμενες μέρες θα καταθέσουν στοιχεία στη Δικαιοσύνη.

Και… χαρτογράφηση

Πρόταση ένταξης στο Μέτρο 16 υπέβαλαν πριν από λίγες ημέρες ΣΕΚ και ΕΚΠΑ, φιλοδοξώντας στην πραγμάτωση ενός μεγαλεπίβολου σχεδίου, με στόχο τη χαρτογράφηση του ελληνικού αιγοπρόβειου γάλακτος και την καταχώριση των μοναδικών χημικών χαρακτηριστικών του γάλακτος κάθε περιοχής σε μια ψηφιακή βάση δεδομένων.

Η πρώτη φάση της τριετούς διαδικασίας θα ξεκινήσει μέσα στο 2019 από την Πελοπόννησο και τη Δυτική Ελλάδα και σταδιακά θα επεκταθεί σε όλες τις περιοχές με κτηνοτροφική δραστηριότητα. Απώτερος στόχος η αξιοποίηση των τεχνολογιών ανίχνευσης αυθεντικότητας της φέτας από το ΥΠΑΑΤ και τον ΕΛΓΟ.

Όπως ανέφερε ο αναπληρωτής καθηγητής του ΕΚΠΑ και υπεύθυνος του εργαστηρίου αναλυτικής χημείας, Νίκος Θωμαΐδης: «Υποβάλαμε πρόταση χρηματοδότησης ύψους 300.000 ευρώ από το Μέτρο 16 του ΠΑΑ. Μέχρι τον Φλεβάρη, περιμένουμε να έχουμε θετική απάντηση για το 1ο στάδιο της αξιολόγησης και σε περίπου 6-7 μήνες ευελπιστούμε να λάβουμε την τελική έγκριση για να ξεκινήσουμε». Όπως εξηγεί ο κ. Θωμαΐδης, μέσω μιας τεχνικής ταυτοποίησης χημικών ενώσεων που ονομάζεται «φασματομετρία μάζας υψηλής διακριτικής ικανότητας», τα χημικά προφίλ των δειγμάτων ελληνικού αιγοπρόβειου γάλακτος κάθε περιοχής θα καταχωρίζονται σε μία βάση δεδομένων.

«Στη συνέχεια, θα κάνουμε το ίδιο και με παραγωγούς φέτας που αποδεδειγμένα χρησιμοποιούν εγχώριο γάλα, ενώ σε τρίτο στάδιο θα πάμε και στους υπόλοιπους», συμπληρώνει ο καθηγητής, προσθέτοντας ότι οι εμπλεκόμενοι φορείς με μια διευρυμένη σύνθεση (ΣΕΚ, ΕΚΠΑ, άλλοι κτηνοτροφικοί συνεταιρισμοί και πιθανότατα και ο ΕΛΓΟ-«Δήμητρα») θα καταθέσουν πρόταση και για τη Δράση «Ερευνώ – Δημιουργώ – Καινοτομώ» του ΕΣΠΑ, ώστε η διαδικασία να εφαρμοστεί πανελλαδικά.

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του ΣΕΚ, Παναγιώτης Πεβερέτος, ανέφερε ότι «πρόκειται για μια πολύ σημαντική πρωτοβουλία μέσω μιας πρωτοποριακής και καινοτόμου μεθόδου του ΕΚΠΑ. Μέσω αυτής της τεχνολογίας, θα μπορούμε να πραγματοποιούμε ελέγχους στο σούπερ-μάρκετ και να διαπιστώνουμε όχι μόνο εάν η φέτα είναι ελληνική, αλλά και από ποια περιοχή προέρχεται. Ως ΣΕΚ, θα διεξάγουμε τη δειγματοληψία εγχώριου γάλακτος σε πρώτη φάση από Αργολίδα, Αρκαδία και Αχαΐα. Στόχος είναι να ολοκληρωθεί η διαδικασία σε όλη τη χώρα σε μια τριετία».