Κυριακή 26.01.2020 ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ

Επτά οι τηλεοπτικές άδειες τελικά, όπως αποφάνθηκε το ΕΣΡ

06.07.2017 /

Μετά από μια έκτακτη και μακράς διάρκειας συνεδρίαση το Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης κατέληξε στον αριθμό επτά για τις τηλεοπτικές άδειες πανελλαδικής εμβέλειας γενικού περιεχομένου.
Μετά από μια έκτακτη και μακράς διάρκειας συνεδρίαση το Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης κατέληξε στον αριθμό επτά για τις τηλεοπτικές άδειες πανελλαδικής εμβέλειας γενικού περιεχομένου. Πριν την τελική απόφαση όμως προηγήθηκε έντονο παρασκήνιο με 4 μέλη του συμβουλίου να προτείνουν 6 άδειες, 4 μέλη 9 άδειες και ένα μέλος να προτείνει τις 7 άδειες.

Ο τελικός αριθμός προέκυψε ύστερα από μια προσπάθεια συμβιβασμού των απόψεων, ενώ όλο το προηγούμενο διάστημα, είχαν ασκηθεί συστηματικές πολιτικές πιέσεις για τον περιορισμό των αδειών. Αυτό που αγνοήθηκε ήταν τα επιστημονικά και τεχνικά δεδομένα για την αξιοποίηση του φάσματος.

Ο Νίκος Παππάς που ήταν ο εμπνευστής του αριθμού 4 για τις τηλεοπτικές άδειες και είχε παραγγείλει και την περίφημη μελέτη του ινστιτούτου της Φλωρεντίας χαιρέτησε την απόφαση του Ραδιοτηλεοπτικού Συμβουλίου για 7 άδειες ασκώντας εκ νέου κριτική στην αντιπολίτευση.

«Τα επιχειρήματα της αντιπολίτευσης περί απεριόριστου αριθμού αδειών ανήκουν πλέον στο καλάθι των αχρήστων, οριστικά. Η Ανεξάρτητη Αρχή μπορεί και οφείλει, πλέον, να προχωρήσει τάχιστα τη διαδικασία και να εξασφαλίσει το τίμημα, το οποίο το Δημόσιο δικαιούται να εισπράξει. Ο τρόπος είναι γνωστός».

Μέσα σε 13 σημεία τα μέλη του ΕΣΡ επιχειρούν να καταγράψουν το σκεπτικό της απόφασής τους, χωρίς ωστόσο, σύμφωνα με πληροφορίες, να γίνεται η παραμικρή αναφορά στον αριθμό των αδειών θεματικού περιεχομένου, όπως μάλιστα προβλέπονται στο νόμο Παππά

Ταυτόχρονα με τους πανηγυρισμούς, ο Νίκος Παππάς με την τροπολογία του που ψηφίστηκε τις προηγούμενες εβδομάδες επιχειρεί τη δημιουργία τεχνητού ελλείματος στην εσωτερική χωρητικότητα του φάσματος προβλέποντας την ταυτόχρονη υψηλής και κανονικής ευκρίνειας εκπομπή των τηλεοπτικών σταθμών. Τη συγκεκριμένη τροπολογία μάλιστα, ο Ανδρέας Λοβέρδος την έχει καταγγείλει ως αντισυνταγματική καθώς δεν ζητήθηκε η σύμφωνη γνώμη του εθνικού συμβουλίου ραδιοτηλεόρασης όπως προβλέπει και η απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας. Την Παρασκευή ο Νίκος Παππάς θα απαντήσει σε επίκαιρη ερώτηση για το θέμα.

Με τις νέες τεχνολογίες που ήδη χρησιμοποιούνται σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες και η Ελλάδα καλείται να τις εφαρμόσει άμεσα, θα υπάρχει δυνατότητα στο φάσμα να φιλοξενηθούν, όπως έχει παρουσιάσει η Digea, έως και τουλάχιστον 18 προγράμματα υψηλής ευκρίνειας, ενώ με την περαιτέρω εξέλιξη της τεχνολογίας ο αριθμός αυτός μπορεί να πολλαπλασιαστεί.
Πηγή: skai.gr