Πέμπτη 27.02.2020 ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ

Με δύο ξεχωριστές εκδηλώσεις τιμήθηκε η μνήμη των 5 Επονιτών

18.04.2015

Για ακόμα μια χρονιά, με δύο ξεχωριστές εκδηλώσεις τιμήθηκε η επέτειος των 71 χρόνων από τον απαγχονισμό των 5 Επονιτών από τους Γερμανούς, στην κεντρική πλατεία των Τρικάλων στις 18 Απριλίου 1944.

Η πρώτη εκδήλωση διοργανώθηκε από την Π.Ε.Α.Ε.Α, την Πανελλήνια Ένωση Αγωνιστών Εθνικής Αντίστασης, το πρωί του Σαββάτου στις 10.30 π.μ. στην πλατεία Ρήγα Φεραίου, μπροστά από το μνημείο που είναι αφιερωμένο στη μνήμη των πέντε παλληκαριών. Ακολούθησε με περίπου μιάμιση ώρα διαφορά και η εκδήλωση του Δήμου Τρικκαίων, πάντα στον ίδιο χώρο.

Στην εκδήλωση μνήμης της Π.Ε.Α.Ε.Α, σύντομο χαιρετισμό και απαγγελία ποιήματος διάβασε ο αντιστασιακός και μέλος της ένωσης κ. Λούλης Λέγκας, ενώ την κεντρική ομιλία για το νόημα της θυσίας των 5 αγωνιστών της λευτεριάς, εκφώνησε εκ μέρους της Π.Ε.Α.Ε.Α ο κ. Απόστολος Ζάχος. Είχε προηγηθεί ανακοινωθέν για τα γεγονότα με παραστατικό τρόπο, από νεολαίους της ΚΝΕ. Μετά το πέρας των ομιλιών έγινε κατάθεση στεφάνων από το ΚΚΕ και την ΚΝΕ, από εκπροσώπους της Π.Ε.Α.Ε.Α και άλλων φορέων και οργανώσεων, καθώς επίσης και από συγγενείς των θυμάτων.

Στην άλλη εκδήλωση, η οποία ξεκίνησε λίγο αργότερα, γύρω στις 12.30 το μεσημέρι και διοργανωτής ήταν ο Δήμος Τρικκαίων, παραβρέθηκαν ο Δήμαρχος κ. Δημήτρης Παπαστεργίου, ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Κ. Χρήστος Σιμορέλης, ο Θεματικός Αντιπεριφερειάρχης κ. Γιώργος Τσίγκας, ο περιφερειακός σύμβουλος κ. Χρήστος Γακόπουλος, ο επικεφαλής του συνδυασμού «Φυσάει κόντρα» κ. Δημήτρης Παπαθανασίου, Αντιδήμαρχοι και Δημοτικοί σύμβουλοι, εκπρόσωποι κομμάτων και φορέων, συγγενικά πρόσωπα των εκτελεσθέντων που στη συνέχεια κατέθεσαν στεφάνια στη μνήμη τους.

Είχε προηγηθεί επιμνημόσυνη δέηση, ενώ εδώ την κεντρική ομιλία πραγματοποίησε ο φιλόλογος και ιστορικός κ. Ευθύμιος Κουφογιάννης.

Να σημειωθεί πως σε κάθε εκδήλωση ο κόσμος μετά βίας ξεπερνούσε τα 50 άτομα. Αν αναλογιστεί κανείς σε μια πόλη όπως τα Τρίκαλα, με πληθυσμό 80.000 κατοίκων, να προσέρχονται 100 και κάτι άτομα, τότε μάλλον κάτι φταίει…

Τα ονόματα των 5 παλληκαριών που έδωσαν τη ζωή τους για τη λευτεριά της πατρίδας είναι:

Κώστας Σύρμπας, Κώστας Στεργιόπουλος, Γιάννης Μπριάζης, Στέργιος Γάτσας και Απόστολος Τσανάκας.

Αιωνία τους η μνήμη!

 

 

Δ.Π.