Σάββατο 18.05.2024 ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ

Επιχειρήσεις- Διασώσεις με αριθμούς-Απεγκλωβισμοί των πολιτών σε όλη τη Θεσσαλία ( Τι λέει ο δήμαρχος Παλαμά)

09.09.2023 /

Όπως αποκάλυψε ο δήμαρχος Παλαμά, Γιώργος Σακελλαρίου, μια μητέρα και ο γιος της από τη Μεταμόρφωση Καρδίτσας αγνοούνται μετά το πέρασμα της φονικής κακοκαιρίας Daniel, ενώ ο Γιάννης Αρτοποιός, ανέφερε ότι επίσημα καταγεγραμμένοι είναι 6 αγνοούμενοι και 10 νεκροί.

Η Καρδίτσα, η Λάρισα και όλη η Θεσσαλία αντιμετωπίζει τις σφοδρές συνέπειες της κακοκαιρίας για ακόμα μια ημέρα σήμερα Σάββατο (9.9.2023) και η αγωνία εντείνεται για τους ανθρώπους που εγκλωβίστηκαν στα χωριά τους και χρειάζεται να απομακρυνθούν, την ώρα που υπάρχει μεγάλη ανησυχία για τις τύχες των αγνοουμένων.

Μιλώντας στο Action24, ο δήμαρχος Παλαμά Καρδίτσας, Γιώργος Σακελλαρίου, δήλωσε για τη μητέρα και τον γιο της ότι «έχουμε την πληροφορία ότι δεν έχουν βρεθεί ακόμα και μας έχουν ”ενοχλήσει” οι οικείοι τους. Θεωρούνται αγνοούμενοι».

 

«Θα μπούμε μέσα σε όλα τα σπίτια – 6 οι αγνοούμενοι έως τώρα»
Στην τηλεόραση του MEGA μίλησε ο εκπρόσωπος Τύπου της Πυροσβεστικής, Γιάννης Αρτοποιός, αναφέροντας μεταξύ άλλων ότι οι επίσημα καταγεγραμμένοι αγνοούμενοι είναι 6 ενώ ανέλυσε τις τεράστιες επιχειρήσεις διάσωσης που έχουν στήσει οι δυνάμεις της Πολιτικής Προστασίας.

«Βρισκόμαστε στο κινητό επιχειρησιακό κέντρο Όλυμπος, είναι στα 5-6 χιλιόμετρα από τον Παλαμά Καρδίτσας, σε μια γιγαντιαία επιχείρηση έκτασής περίπου 750.000 και πλέον στρεμμάτων. Είναι μία πού μεγάλη επιχείρηση της Πυροσβεστικής σε συνεργασία με τον Ελληνικό Στρατό και την ΕΛ.ΑΣ, το Λιμενικό Σώμα και εκατοντάδες εθελοντές οι οποίοι συνδράμουν στις επιχειρήσεις μας, καθώς και η τοπική αυτοδιοίκηση της Θεσσαλίας είναι δίπλα μας από την πρώτη στιγμή», είπε αρχικά ο κ. Αρτοποιός.

«Η επιχειρησιακή μας πραγματικότητα αφορά σε δύο μέτωπα, το ένα είναι περιμετρικά της Καρδίτσας και φτάνει στα σύνορα με το πρώτο χωριό των Τρικάλων και το άλλο μεγάλο κομμάτι που είναι αρκετά ανησυχητικό. Αυτό γιατί, παρόλο που έχουν κοπάσει τα καιρικά φαινόμενα, οι συνέπειες των έντονων και με μεγάλη διάρκεια καιρικών φαινομένων, έχουμε μεγάλες δυσκολίες με τον Πηνειό στη Λάρισα. Όλη τη νύχτα οι Πυροσβέστες μας ήταν με σωσίβιες λέμβους, σε περιοχές για παράδειγμα στη Γιάννουλη», πρόσθεσε χαρακτηριστικά.

Παράλληλα, ο κ. Αρτοποιός υπογράμμισε πως, «επίσημα καταγεγραμμένα υπάρχουν ακόμη πολλοί άνθρωποι που βρίσκονται στα χωριά γύρω από την Καρδίτσα, από τον Παλαμά και προς τα Τρίκαλα. Δεν είναι αγνοούμενοι είναι εγκλωβισμένοι, η επίσημη καταγραφή για αγνοούμενους είναι 6.

Από την αρχή της κακοκαιρίας έχουν γίνει περισσότερες από 2.850 διασώσεις πολιτών και έχουμε λάβει παραπάνω από 7.800 κλήσεις για συμβάντα.

Οι νεκροί έως τώρα σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία είναι 10. Θα μπούμε σε όλα σπίτια και θα ανοίξουμε όλες τις πόρτες, είτε έχουν αναζητηθεί είτε όχι, ακόμα και στις πιο απομακρυσμένες περιοχές».

«Στο κέντρο της Λάρισας δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα ωστόσο περιμετρικά τα νερά έχουν φτάσει 2-2,5 μέτρα. Ο Πηνειός βρίσκεται σε ένα οριακό σημείο. Οι παρεκκλίσεις είναι στις στροφές του ποταμού και εκεί περιμέναμε το πρόβλημα, παρακολουθούμε και την ροή στην κοίτη του ποταμού και η κατάσταση αξιολογείται συνεχώς, είναι τεράστιο το πεδίο επιχειρήσεων.

Είναι μία συνεχής πάλη αυτό. Ο Θεσσαλικός Κάμπος είναι μία απέραντη λιμνοθάλασσα. Υπάρχουν σημεία τα οποία είναι προσβάσιμα για παράδειγμα ο Παλαμάς. Από τη βόρεια πλευρά της πόλης, στον Βλοχό, δεν έχουν ξεπεραστεί τα προβλήματα. Ασχολούμαστε μόνο με τις διασώσεις αυτή τη στιγμή, θα φτάσουμε σε όλους και θα σταθούμε δίπλα τους. Δεν υπήρχε ζήτημα διεθνούς βοήθειας, έχουμε όλα τα μέσα και εναέρια. Ό,τι υπήρχε διαθέσιμο το χρησιμοποιήσαμε», κατέληξε ο Γιάννης Αρτοποιός.

Πάνω από 2.800 οι διασώσεις – απομακρύνσεις πολιτών
Σε συνολικά 2.806 διασώσεις – απομακρύνσεις ανθρώπων σε ασφαλή σημεία έχουν προχωρήσει οι Αρχές από την Τρίτη (5.9.2023) μέχρι σήμερα Σάββατο (9.9.2023) στις 07:00 το πρωί, αναφέρει η Πυροσβεστική.

Παράλληλα κατά το ίδιο χρονικό διάστημα το Κέντρο Επιχειρήσεων του Πυροσβεστικού Σώματος έλαβε 7.687 κλήσεις, που αφορούσαν κυρίως αντλήσεις υδάτων, κοπές δέντρων και απομακρύνσεις ατόμων προς ασφαλή σημεία.

Πιο συγκεκριμένα:

Στην Περιφέρεια Θεσσαλίας 5.427 κλήσεις, εκ των οποίων:

Στη Μαγνησία, 2.272 κλήσεις, ενώ μέχρι στιγμής έχουν πραγματοποιηθεί 790 αντλήσεις υδάτων και έχουν μεταφερθεί σε ασφαλή σημεία 630 άτομα,
Στη Λάρισα 670 κλήσεις, ενώ μέχρι στιγμής έχουν πραγματοποιηθεί 193 αντλήσεις υδάτων και έχουν μεταφερθεί σε ασφαλή σημεία 190 άτομα,
Στην Καρδίτσα, 1.480 κλήσεις, ενώ μέχρι στιγμής έχουν πραγματοποιηθεί 310 αντλήσεις υδάτων και έχουν μεταφερθεί σε ασφαλή σημεία 710 άτομα,
Στα Τρίκαλα, 885 κλήσεις, ενώ μέχρι στιγμής έχουν πραγματοποιηθεί 143 αντλήσεις υδάτων και έχουν μεταφερθεί σε ασφαλή σημεία 610 άτομα,
Στη Σκιάθο, 120 κλήσεις, ενώ μέχρι στιγμής έχουν πραγματοποιηθεί 28 αντλήσεις υδάτων και έχουν μεταφερθεί σε ασφαλή σημεία 35 άτομα.
Στην Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας 923 κλήσεις, εκ των οποίων:

Σε περιοχές της βόρειας Εύβοιας 115 κλήσεις και πραγματοποιήθηκαν 38 αντλήσεις υδάτων, 12 κοπές δέντρων και μεταφέρθηκαν σε ασφαλή σημεία 9 άτομα,
Στο Δομοκό και στη Λαμία Φθιώτιδας 720 κλήσεις και πραγματοποιήθηκαν 315 αντλήσεις υδάτων και μεταφέρθηκαν σε ασφαλή σημεία 142 άτομα,
Στη Θήβα και στη Λιβαδειά Βοιωτίας 22 κλήσεις και πραγματοποιήθηκαν 19 αντλήσεις υδάτων και μεταφέρθηκε σε ασφαλές σημείο 1 άτομο.
Στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας 40 κλήσεις, εκ των οποίων:

Στη Θεσσαλονίκη πραγματοποιήθηκαν, 1 άντληση υδάτων, 10 κοπές δέντρων και 2 αφαιρέσεις αντικειμένων,
Στη Χαλκιδική πραγματοποιήθηκαν 14 κοπές δέντρων και 2 αφαιρέσεις αντικειμένων,
Στις Σέρρες πραγματοποιήθηκε 1 κοπή δέντρου,
Στην Κατερίνη Πιερίας πραγματοποιήθηκαν 2 αντλήσεις υδάτων.
Στην Περιφέρεια Πελοποννήσου 147 κλήσεις, εκ των οποίων:

Στις Σπέτσες 12 κλήσεις και πραγματοποιήθηκαν 10 αντλήσεις υδάτων,
Στην Επίδαυρο 40 κλήσεις και πραγματοποιήθηκαν 24 αντλήσεις υδάτων, 6 κοπές δέντρων και μεταφέρθηκαν σε ασφαλή σημεία 8 άτομα,
Στο Κρανίδι 80 κλήσεις, και πραγματοποιήθηκαν 71 αντλήσεις υδάτων και μεταφέρθηκαν σε ασφαλή σημεία 7 άτομα,
Στη Μονεμβασιά πραγματοποιήθηκαν 5 αντλήσεις υδάτων,
Στην Κόρινθο πραγματοποιήθηκαν 2 αντλήσεις υδάτων.
Στην Περιφέρεια Αττικής 1.150 κλήσεις, εκ των οποίων:

Σε περιοχές του λεκανοπεδίου 1026 κλήσεις και πραγματοποιήθηκαν 716 αντλήσεις υδάτων, 75 κοπές δέντρων και μεταφέρθηκαν σε ασφαλή σημεία 44 άτομα.
Στην Αίγινα και στο Αγκίστρι 124 κλήσεις και πραγματοποιήθηκαν 49 αντλήσεις υδάτων.

Από την Πέμπτη, 7 Σεπτεμβρίου 2023 μέχρι εχθές Παρασκευή, 08 Σεπτεμβρίου 2023 πραγματοποιήθηκαν συνολικά 420 εναέριες διασώσεις, εκ των οποίων:

110 εναέριες διασώσεις πραγματοποιήθηκαν την Πέμπτη 7 Σεπτεμβρίου 2023 και επιχείρησαν 10 ελικόπτερα, εκ των οποίων, 3 είχαν διατεθεί από το Γ.Ε.ΕΘ.Α. και 310 εναέριες διασώσεις πραγματοποιήθηκαν την Παρασκευή 08 Σεπτεμβρίου 2023 και επιχείρησαν 20 ελικόπτερα, εκ των οποίων, 7 είχαν διατεθεί από το Γ.Ε.ΕΘ.Α. και 3 είχαν διατεθεί μέσω διμερών συμφωνιών από την Ελβετία.

Ταυτόχρονα, τα εναέρια μέσα καθώς και Σ.μη.Ε.Α. του Π.Σ. κατά τη διάρκεια της ημέρας και μέχρι το τελευταίο φως μετέφεραν τρόφιμα, νερό, φάρμακα και είδη κλινοστρωμνής, ενώ τα επίγεια μέσα συνεχίζουν τις ίδιες ενέργειες, σε πληγέντες των περιοχών της Περιφέρειας Θεσσαλίας.

Σημειώνεται ότι όλες οι δυνάμεις Πολιτικής Προστασίας παραμένουν σε γενική επιφυλακή. Παράλληλα, το Πυροσβεστικό Σώμα καλεί όλους τους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και να ακολουθούν πιστά τις υποδείξεις των αρμόδιων αρχών.

 

[fbcomments]