Τετάρτη 19.02.2020 ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ

Βγήκαν μαχαίρια και για την Επιτροπή του Χρέους

04.04.2015

Αθήνα

Με ομιλία του Προέδρου της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλου άρχισαν οι εργασίες της κοινοβουλευτικής επιτροπής για το χρέος. Το παρών έδωσαν ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας και η πρόεδρος της Βουλής Ζωή Κωνσταντοπούλου. «Πράττουμε ό,τι μας αναλογεί για τις μελλοντικές γενιές», τόνισε ο κ. Παυλόπουλος· για «εργαλείο αλήθειας που η Βουλή θέτει στην υπηρεσία της κοινωνίας και της δημοκρατίας» έκανε λόγο η κ. Κωνσταντοπούλου.

Ως «οφειλή αλήθειας και λογοδοσίας προς τον ελληνικό και την κοινωνία», παρουσίασε η πρόεδρος της Βουλής Ζωή Κωνσταντοπούλου την Επιτροπή για τον λογιστικό έλεγχο του χρέους, ανοίγοντας την εκδήλωση στη Βουλή, για τις διαδικασίες συγκρότησής της.

«Το χρέος δεν αποτελεί σημείο των καιρών, αλλά είναι αποτέλεσμα παραλείψεων, δανειακών συμβάσεων με δυσθεώρητα επιτόκια, συμβάσεων διαφθοράς που εκτίναξαν την οφειλή και που αποτυπώνονται σε πλήθος δικογραφιών που βρίσκονται στη Βουλή και Δικαιοσύνη. Το χρέος δεν είναι αδιαμφισβήτητο – και όσο δεν έχει αναλυθεί λογιστικά, παραμένει το ερώτημα ποιο ποσοστό ή τμήμα του είναι τυχόν νόμιμο και ποιο παράνομο, επαχθές και επονείδιστο» ανέφερε η πρόεδρος της Βουλής.

Σε δική του παρέμβαση, ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Πάνος Καμμένος διαπίστωσε πως από την εκδήλωση απουσιάζουν τα κόμματα της προηγούμενης συγκυβέρνησης και εξέφρασε την πεποίθησή του πως υπήρξε δόλος κατά την εκτίναξη του ελλείμματος την διετία 2009-2101, με ενδεχόμενα κέρδη για μέλη της κυβέρνησης Παπανδρέου: «Το πρώην μέλος της ΕΛΣΤΑΤ, η Ζωή Γεωργαντά, ανακάλυψε πως στον προϋπολογισμό του 2009 έχει φουσκωθεί το χρέος κατά 3,4 δισ. ευρώ μόνον μέσω του υπουργείου Εθνικής Άμυνας, καθώς λογίσανε στο χρέος, εξοπλιστικά συστήματα χωρίς αυτά να έχουν παραληφθεί» ανέφερε ο υπουργός.

Ο υπουργός Επικρατείας για την αντιμετώπιση της διαφθοράς Παναγιώτης Νικολούδης τόνισε πως «δεν μπορεί να υπάρξει η παραμικρή αμφιβολία για το ότι μία απ’ τις βασικότερες αιτίες που η χώρα περιήλθε στη γνωστή κατάσταση, είναι η διαφθορά που εμφανίστηκε ως ενδημικό φαινόμενο σε όλες τις δημόσιες συμβάσεις».

Υπενθυμίζοντας πως για κάθε πράξη διαφθοράς υπάρχει εκείνος που πληρώνεται αλλά και εκείνος που πληρώνει, ο κ. Νικολούδης τόνισε πως είναι πλήρως καταγεγραμμένο πως στις μεγάλες συμβάσεις αγοράς οπλικών συστημάτων, ο μέσος όρος παράνομης προμήθειας ανερχόταν στο 4% με ζημία πολλών δισεκατομμυρίων για το ελληνικό Δημόσιο, ενώ το ποσοστό για τις συμβάσεις αγοράς ιατροφαρμακευτικού υλικού (ομολογουμένως πολύ καλής ποιότητας) έφτανε το 23%.

«Το συντριπτικό ποσοστό των συμβάσεων αυτών ήταν με εταιρείες από το εξωτερικό» υπογράμμισε ο κ. Νικολούδης. Διαφθορά βεβαίως σημειώνεται και στις συμβάσεις του Δημοσίου με εταιρείες εντός της Ελλάδος, με ποσοστά παράνομης προμήθειας που φθάνουν το 2,5%.

Στην εκδήλωση δεν συμμετείχαν τα κόμματα της αντιπολίτευσης.

Η Ν.Δ.

Σφοδρή επίθεση στην κυβέρνηση εξαπέλυσε η ΝΔ με αφορμή την κοινοβουλευτική επιτροπή για το χρέος, κάνοντας λόγο για «νέο θεσμικό ατόπημα».

Με ανακοίνωσή του ο εκπρόσωπος Τύπου της ΝΔ, Κώστας Καραγκούνης αναφέρει: «Αφού απέσυραν οριστικά από την “περήφανη” διαπραγμάτευσή τους το αίτημα για κούρεμα του χρέους, τώρα συγκροτούν μια μη κοινοβουλευτική επιτροπή για το λογιστικό έλεγχο του χρέους με μέλη της αποκλειστικής επιλογής της κας Κωνσταντοπούλου και ερήμην των κομμάτων».

Τόνισε ότι η κυβέρνηση δεν κάλεσε τα κόμματα της αντιπολίτευσης, κάνει λόγο για «φιέστα» και για «παραβίαση κάθε έννοιας κοινοβουλευτικού ήθους και δημοκρατικής ευθύνης. Αυτές είναι διχαστικές επιλογές μονοκομματικού κράτους».

Τα άλλα κόμματα

Με αντιδράσεις από ΠΑΣΟΚ και Ποτάμι ξεκίνησαν οι εργασίες της κοινοβουλευτικής επιτροπής για το χρέος.

Για «θεσμικά κακόγουστη παράσταση» και για «ψεύτικη φούσκα» κάνει λόγο το ΠΑΣΟΚ, τονίζοντας ότι στην επιτροπή δεν μετέχουν κόμματα και βουλευτές, αλλά «πρόσωπα της αποκλειστικής επιλογής της κ. Κωνσταντοπούλου»

«Αυτό το σκηνικό που παραβιάζει κάθε κανόνα δημοκρατικής και κοινοβουλευτικής τάξης στήνεται για ένα πολύ φτηνό προπαγανδιστικό σκοπό. Για να συντηρείται η ψευδής εντύπωση ότι η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ /ΑΝΕΛ δήθεν κάτι κάνει στο ζήτημα του χρέους. Ενώ η αλήθεια είναι ότι το μόνο που κάνει είναι να σαρώνει τα αποθεματικά των ταμείων και άλλων φορέων για να πληρώσει δόσεις και να εξυπηρετήσει το χρέος, καθυστερώντας να ζητήσει την εφαρμογή των δεσμεύσεων που ανέλαβαν το 2012 οι εταίροι μας για περαιτέρω παραμετρικές επεμβάσεις στο χρέος» τονίζει.

Και προσθέτει: «Η κυβέρνηση, σε σύμπραξη με την κ. Κωνσταντοπούλου, οργανώνει επικοινωνιακά μια ακόμη ψεύτικη φούσκα περί χρέους εμπλέκοντας τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, ενώ στη δήθεν διαπραγμάτευση με τους έξω, το ζήτημα του χρέους το έχει κάνει κατά το κοινώς λεγόμενο “γαργάρα” καθώς δεν έχει το κύρος και την αξιοπιστία να θέσει τώρα το ζήτημα της εφαρμογής των δεσμεύσεων του 2012, που πρέπει να εφαρμοστούν το ταχύτερο».

Το Ποτάμι με τη σειρά του, κατηγορεί την Ζωή Κωνσταντοπούλου ότι «θεωρεί τη Βουλή τσιφλίκι της», καθώς στην εκδήλωση δεν προσκλήθηκε το κόμμα και ο επικεφαλής του Σταύρος Θεοδωράκης.

«Με ποιο δικαίωμα μπορεί η Πρόεδρος της Βουλής να αποκλείει από μια τέτοια εκδήλωση κοινοβουλευτικά κόμματα; Με ποιο δικαίωμα στέλνει προσκλήσεις σε όσους εκείνη επιθυμεί, εμπλέκοντας στα προσωπικά της παιχνίδια και τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας; Με τη συνεχιζόμενη αντιδημοκρατική συμπεριφορά της διαλύονται και οι όποιες αμφιβολίες διατύπωναν κάποιοι για το αν έπρεπε να αποχωρήσει Το Ποτάμι από την επιτροπή για τις γερμανικές αποζημιώσεις στην οποία η κυρία Κωνσταντοπούλου επέλεξε να προεδρεύει» αναφέρει σε ανακοίνωσή του.