Τρίτη 29.09.2020 ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ

Με επιστολές… λύνει πλέον τα προβλήματα ο δήμαρχος

22.02.2017

Τον… δρόμο των επιστολών βρήκε ο δήμαρχος Τρικκαίων για να επιλύσει… προβλήματα όπως αυτό των παιδιών που χρήζουν εδικής αγωγής και του ΟΚΑΝΑ. Ο κ. Παπαστεργίου απέστειλε δύο επιστολές προς τους αρμόδιους υπουργούς και διευθυντές. Ως γνωστών τις περισσότερες φορές αυτές καταλήγουν στον… κουβά, πριν ακόμη ανοιχτούν, όμως τα τοπικά ΜΜΕ θα τις προβάλλουν και η επικοινωνιακή… ευαισθησία του δημαρχου, θα έχει επιτευχθεί …

Για την ειδική αγωγή

Τα θέματα των παιδιών που χρήζουν εδικής αγωγής και των δυσχερειών στις οικογένειές τους, θέτει στον υπουργό Υγείας ο Δήμαρχος Τρικκαίων. Ο κ. Δημήτρης Παπαστεργίου απέστειλε επιστολή, διαβιβάζοντας τα αιτήματα των γονέων παιδιών από τα Τρίκαλα, που ακολουθούν ειδική αγωγή. Οι γονείς είχαν επισκεφθεί προ ημερών τον Δήμαρχο, εκθέτοντας αναλυτικά τα ζητήματα που τους απασχολούν.
Ζητά, δε, από το κ. Α. Ξανθό, αλλά και από τον πρόεδρο του ΕΟΠΥΥ, Κ. Σωτ. Μπερσίμη, να ασχοληθούν με την αβεβαιότητα που έχει προκύψει, από τη συνεχιζόμενη διαπραγμάτευση του υπουργείου με τους παρόχους ειδικής αγωγής. Επίσης, τίθεται ζήτημα για το Νοσοκομείο Τρικάλων και συνολικότερα για τους παρόχους ειδικής αγωγής στη Θεσσαλία.

Αναλυτικά η επιστολή:

«Αξιότιμε κ. Υπουργέ,
Ένα τμήμα της τρικαλινής κοινωνίας, οι γονείς παιδιών που χρήζουν ειδικής αγωγής, διαμαρτύρονται έντονα για τα όσα αφορούν στις επαφές του Υπουργείου και του ΕΟΠΥΥ με τους παρόχους Ειδικής Αγωγής.
Με έχουν ήδη επισκεφθεί, έχουν ήδη κινητοποιηθεί, εκφράζοντας την αγωνία τους, τόσο για το περιεχόμενο των διαπραγματεύσεων, όσο και για τις συνέπειες των διαφαινόμενων ρυθμίσεων στα παιδιά τους.
Σε δεύτερο επίπεδο, ανησυχούν και για την πιθανότητα ανυπαρξίας παρόχων στην περιοχή μας, αλλά κρούουν και τον κώδωνα του κινδύνου, για προβλήματα εξυπηρέτησής τους στο Νοσοκομείο Τρικάλων.
Σας καταθέτω σήμερα ένα περιληπτικό υπόμνημα με βάση τα αιτήματα που μου κατέθεσαν, κωδικοποιημένα.
Οι γονείς, που αναμένεται να οργανωθούν και σε σύλλογο, συγκεκριμένα, αναφέρουν – ζητούν:

  1. Αναγκαία παράσταση γονέων στις διαβουλεύσεις που γίνονται μεταξύ Υπουργείου/ΕΟΠΥΥ και των παροχών  Ειδικής Αγωγής.
  2. Σύσταση επιστημονικής διεπιτροπής, η οποία θα επιληφθεί των εργασιών για την κατάρτιση οριστικής σύμβασης αλλά και εξυγίανσης του χώρου Ειδικής Αγωγής.
  3. Το κονδύλι για την ειδική αγωγή θα πρέπει να διαμορφώνεται με βάση τις θεραπευτικές ανάγκες των παιδιών και όχι από τυχόν δημοσιονομικούς στόχους της Κυβέρνησης.
  4. Σε κάθε περίπτωση, η καθορισμένη από τον ΕΟΠΥΥ αμοιβή θα πρέπει να είναι οριστική ή τουλάχιστον να μην γίνει αντικείμενο αναγκαστικής έκπτωσης 40% λόγω εφαρμογής claw back.
  5. Διόρθωση του προτεινόμενου χρόνου λογοθεραπείας και άλλων θεραπειών, από ελάχιστο χρόνο 30 λεπτών σε 45 λεπτά.
  6. Διαταραχή της ευαίσθητης ισορροπίας της καθημερινότητας των παιδιών με τυχόν αλλαγή θεραπευτή εν μέσω θεραπευτικής περιόδου.
  7. Ιδιαίτερα σε τοπικό επίπεδο, αδυναμία εξυπηρέτησης από το Νοσοκομείο Τρικάλων τόσο σε επίπεδο διάγνωσης όσο και έκδοσης παραπεμπτικού θεραπειών για τα παιδιά εκτός νοσοκομείου.
  8. Κίνδυνος έλλειψης συμβεβλημένου παρόχου στην Περιφέρεια Θεσσαλίας με το νέο καθεστώς, διότι υπάρχει περιορισμένος αριθμός ιδιωτικών δομών.
  9. Καθυστέρηση καταβολής των αποζημιώσεων από τον ΕΟΠΥΥ για τις δαπάνες που πληρώνονται από τους γονείς κατά τη μεταβατική περίοδο.

Κύριε Υπουργέ,
Τα συγκεκριμένα αιτήματα – προβληματισμοί, αποτελούν σημεία που αφορούν στη διαβίωση και στη θεραπεία παιδιών που χρήζουν ειδικής αγωγής.
Η κοινωνία διατηρεί τους συνεκτικούς της δεσμούς, όταν οι θεσμικοί φορείς και το κράτος συμβάλλουν σε αυτή την κατεύθυνση. Στο πλαίσιο αυτό, η δραστηριοποίηση των γονέων, τα αιτήματα που θέτουν και η ανάγκη εξεύρεσης λύσεων, αποτελούν πρόσθετα στοιχεία, που θα συμβάλλουν στην ομαλοποίηση της κατάστασης.
Είμαι βέβαιος, ότι το ενδιαφέρον σας για ένα τμήμα της κοινωνίας μας και δη για ασθενείς – μικρά παιδιά, με σεβασμό στα πλείστα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι οικογένειές τους, είναι αυξημένο.
Σας παρακαλώ να εξετάσετε τα αιτήματα αυτά, με γνώμονα τη βελτίωση των όρων περίθαλψης και θεραπείας για τα παιδιά».

 

Στον ΟΚΑΝΑ

Παρέμβαση στον ΟΚΑΝΑ για την καθυστέρηση στη λειτουργία της θεραπευτικής μονάδας με υποκατάσταση για εξαρτημένους, έκανε σήμερα ο Δήμαρχος Τρικκαίων. Μαζί με τον διευθυντή της Ψυχιατρικής Κλινικής του Νοσοκομείου Τρικάλων κ. Γ. Τσίγκα ο κ. Δημήτρης Παπαστεργίου, απέστειλε επιστολή στον πρόεδρο του Δ.Σ. του Οργανισμού Καταπολέμησης των Ναρκωτικών κ. Ευαγ. Καφετζόπουλο, ο οποίος είναι Νευρολόγος – Ψυχίατρος.
με την επιστολή ζητείται επίσπευση των διαδικασιών ολοκλήρωσης της Μονάδας στον χώρο της παλιάς πτέρυγας του νοσοκομείου Τρικάλων. Βασικός λόγος για αυτή την παρέμβαση, η καθυστέρηση ολοκλήρωσης του σημαντικού αυτού έργου για τους εξαρτημένους συμπολίτες μας.
Το κείμενο της επιστολής είναι το ακόλουθο:
«Αξιότιμε κ. πρόεδρε,
Η οργάνωση και λειτουργία Θεραπευτικής μονάδας με υποκατάστατα στον Δήμο Τρικκαίων, αποτελούσε και αποτελεί πάγιο αίτημα της τοπικής κοινωνίας. Με προεξάρχοντες τους γιατρούς, τα μέλη των οικογενειών, ατόμων που χρήζουν θεραπείας, αλλά, κυρίως, τους ίδιους τους χρήστες, το αίτημα υλοποιείται. Η διοίκησή σας έχει ήδη προχωρήσει στις σχετικές ενέργειες και το όλο ζήτημα, μετά και την επίσκεψη του αντιπροέδρου, έβαινε προς ολοκλήρωση, στον ειδικά διαμορφωμένο χώρο του παλιού Νοσοκομείου Τρικάλων.
Δυστυχώς, όμως, διαπιστώνουμε ότι, εδώ και αρκετό καιρό, υφίστανται συνεχείς αναβολές στην έναρξη λειτουργίας της Μονάδας.
Γνωρίζετε και εσείς, με βάση τα ιατρικά και κοινωνικά δεδομένα, ότι η Μονάδα θα αποτελέσει σημαντικό πυλώνα της προσπάθειας ενίσχυσης των τρόπων απεξάρτησης.
Σημειώνουμε, επίσης, τον πολύ μεγάλο αριθμό ατόμων που θα μετέχουν στα προγράμματα, με συνακόλουθα αυξημένα τα κοινωνικά οφέλη.
Για τους λόγους αυτούς, σας παρακαλούμε να επισπεύσετε τη λειτουργία της εν λόγω Μονάδας, προκειμένου άμεσα να μπορέσουν να ενταχθούν σε αυτοί οι συμπολίτες μας που έχουν ανάγκη.
Σας προσκαλούμε, δε, να επισκεφθείτε τον Δήμο Τρικκαίων, προκειμένου να συζητήσουμε από κοντά, πιθανές πρόσθετες δράσεις στον τομέα της πρόληψης και της γενικότερης πολιτικής στο ζήτημα των εξαρτήσεων».

Από το γραφείο Τύπου του Δήμου Τρικκαίων