Τρίτη 25.01.2022 ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ

Σε θερμό κλίμα η υποδοχή του Δημάρχου Τρικκαίων σε Γερμανό ομόλογο του

20.03.2015 /

Μήνυμα φιλίας και συνεργασίας των Γερμανών και των Ελλήνων έστειλαν σήμερα από τα Τρίκαλα, ο Δήμαρχος Τρικκαίων και ο ομόλογός του, του γερμανικού Δήμου Castrop-Rauxel.
Οι κ. Δημήτρης Παπαστεργίου και Johannes Beisenherz, στο πλαίσιο της πρώτης (μετά την αδελφοποίηση των δύο Δήμων, τον Οκτώβριο του 2013) συνάντησης εργασίας, ήταν σαφείς στις δηλώσεις τους. Ο κ. Παπαστεργίου επεσήμανε ότι σε περιπτώσεις που υπάρχουν δοκιμασίες, οι λαοί μπορούν να βρουν λύση. Για να συμπληρώσει εμφατικά ο κ. Beisenherz: «Αν πιστεύαμε ότι υπάρχουν προβλήματα, δεν θα βρισκόμασταν στα Τρίκαλα».
Με αυτό το κλίμα, ήταν σαφές ότι και ο συνδετικός κρίκος» της αδελφοποίησης, ο εκ Τρικάλων διαμένων στο Castrop-Rauxel κ. Κ. Μπούλμπος αναφέρθηκε, στην ωριαία συνάντηση στο Δημαρχείο, ότι παρά την κακή συγκυρία, το μήνυμα είναι εντελώς διαφορετικό. Εξάλλου, το επιβεβαίωσε και ο Γερμανός Δήμαρχος, ο οποίος ανέφερε πως η φιλοξενία και οι άνθρωποι στα Τρίκαλα δεν ανταποκρίνονται στην εικόνα που υπάρχει. Χωρίς να εμπλακούμε στα πολιτικά, θα συζητήσουμε για τα θέματα που μας αφορούν. Και, όπως ανέφερε ο κ. Παπαστεργίου, σημασία έχει να προχωρήσει η αδελφοποίηση.
Εξάλλου, η επίσκεψη του κ. Beisenherz (με τη σύζυγό του και υπηρεσιακό στέλεχος, μαζί με τον κ. Μπούλμπο) είχε ως στόχο την ευρύτερη συνεργασία ανάμεσα στις δύο πόλεις. Όπως επεσήμανε ο κ. Παπαστεργίου, η κάθε αδελφοποίηση οφείλει να έχει στόχο και να βρίσκεται σε στέρεο έδαφος. Δεν είναι τυχαίο, λοιπόν, που το δώρο του Γερμανού Δημάρχου ήταν εξόχως συμβολικό: μια σφαίρα, εν είδει της υφηλίου, που τη στηρίζουν τρεις άνθρωποι – δυνάμεις: οι Δήμοι Castrop-Rauxel, Τρικκαίων και ο τουρκικός (στον Πόντο, στην περιοχή της αρχαίας Ηράκλειας Ποντικής) Zonguldak.
Στόχος των Γερμανών είναι η αδελφοποίηση και του Δήμου Τρικκαίων με τον τουρκικό Δήμο, προκειμένου να επιτευχθεί μια τριμερής συνεργασία Δήμων, με εντελώς διαφορετικά γεωγραφικά στοιχεία, όπως ανέφερε ο κ. Παπαστεργίου.
Εκτός, όμως, από αυτή τη τριμερή συνεργασία, υπάρχει πρόσφορο έδαφος για συνεργασία των δύο πλευρών. Έτσι, συζητήθηκαν πολλά θέματα αμοιβαίου ενδιαφέροντος:
– οι καλές πρακτικές σε ζητήματα αυτοδιοίκησης,
– η κοινή κατάθεση προτάσεων για την επιμόρφωση υπαλλήλων στο πλαίσιο του προγράμματος Erasmus plus,
– η συνεργασία των Επιμελητηρίων με την ανταλλαγή προτάσεων
– η ανταλλαγή γνώσεων και η πιθανή συνεργασία σε θέματα εκπαίδευσης
Για όλα αυτά, θα υπάρξει στη συνέχεια ενδελεχής συνεργασία με την προώθηση της αδελφοποίησης επί των συγκεκριμένων αντικειμένων, καθώς και σε όλα, όσα προκύψουν.
Ο στόχος, εξάλλου, όπως σημείωσε ο κ. Παπαστεργίου, είναι να προωθηθεί η συνεργασία, μόλις τελειώσουν όσα συμβαίνουν σε πολιτικό επίπεδο.
Από την πλευρά του Δήμου Τρικκαίων μετείχαν, επίσης, οι αντιδήμαρχοι κ.κ. Χρήστος Αναστασίου, Χρυσάνθη Γάλλου – Δαλκαφούκη, Χρυσόστομος Κυρίτσης και οι εντεταλμένοι σύμβουλοι κ.κ. Σοφία Αλεστά και Μιχάλης Λάππας.
Ο κ. Beisenherz δέχτηκε τα δώρα του Δημάρχου Τρικκαίων (βιβλία για τον Δήμο, σι ντι του Τσιτσάνη και καλάθι παραδοσιακών προϊόντων) και συνεχίζει τις επαφές του στον νομό Τρικάλων. Ήδη επισκέφθηκε τον αντιπεριφερειάρχη κ. Χρήστο Μιχαλάκη, τον πρόεδρο του Επιμελητηρίου κ. Β. Γιαγιάκο, το εργοστάσιο της εταιρίας ΤΥΡΑΣ ΑΕ, ενώ ξεναγήθηκε στο Βαρούσι και σε αξιοθέατα της πόλης, γνωρίζοντας ήδη για τις εκδηλώσεις για τον Βασίλη Τσιτσάνη. Από το Σάββατο θα βρίσκεται στην Καλαμπάκα, ολοκληρώνοντας την επίσκεψη και τη θητεία του, καθώς δεν θα ξαναθέσει υποψηφιότητα.