Δευτέρα 25.05.2020 ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ

ΗΠΑ: Και επίσημα η Κλίντον, πρώτη γυναίκα που έλαβε το προεδρικό χρίσμα

27.07.2016
Φιλαδέλφεια
Το χρίσμα του Δημοκρατικού Κόμματος για τις προεδρικές εκλογές του Νοεμβρίου εξασφάλισε η Χίλαρι Κλίντον, η οποία αποτελεί πλέον την πρώτη γυναίκα στην ιστορία των ΗΠΑ που ηγείται του ψηφοδελτίου μεγάλου κόμματος και διεκδικεί την προεδρία.

Το σύνολο των 2.383 ψήφων που χρειάζονταν για να κερδίσει ένας υποψήφιος το χρίσμα «κλείδωσε» με τις 15 ψήφους των εκπροσώπων της πολιτείας Νότιας Ντακότα, κατά τη διάρκεια της ονομαστικής ψηφοφορίας ανά πολιτεία στο συνέδριο των Δημοκρατικών στη Φιλαδέλφεια.

Αφού εξασφαλίστηκε ο αναγκαίος αριθμός ψήφων, και προτού ολοκληρωθεί η ονομαστική ψηφοφορία, ο πρώην αντίπαλός της για το χρίσμα των Δημοκρατικών, γερουσιαστής Μπέρνι Σάντερς από το Βερμόντ, σηκώθηκε, πήρε το μικρόφωνο και πρότεινε την παράκαμψη της υπόλοιπης διαδικασίας και την ψήφο διά βοής άμεσα. Η προεδρεύουσα του συνεδρίου το δέχτηκε και ακολούθησε η διά βοής ψήφος και η επιβεβαίωση της απονομής του χρίσματος.

Μετά από σκληρή μάχη με τον Σάντερς, η Κλίντον αποτελεί πια τη σημαιοφόρο του κόμματος εναντίον του Ρεπουμπλικανού υποψηφίου Ντόναλντ Τραμπ στην πορεία για τις κάλπες στις 8 Νοεμβρίου.

Οι εκπρόσωποι επαναλάμβαναν «Χίλαρι, Χίλαρι», καθώς η γερουσιαστής Μπάρμπαρα Μικούλσκι της πολιτείας Μέριλαντ υπέβαλλε επίσημα το όνομα της υποψηφίου πριν την έναρξη της ψηφοφορίας.

«Ναι, όντως σπάμε φραγμούς, και εγώ έσπασα φραγμούς όταν έγινα η πρώτη Δημοκρατική γυναίκα που εκλέχθηκε στη γερουσία βάσει της δικής της δύναμης» είπε η Μικούλσκι, «οπότε είναι βρίσκομαι με πολλή συγκίνηση εδώ σήμερα για να υποβάλλω το όνομα της Χίλαρι Κλίντον ως πρώτης γυναίκας προέδρου».

Οι υποστηρικτές της Κλίντον ισχυρίζονται ότι η θητεία της στην Ουάσιγκτον δείχνει ότι έχει την αναγκαία εμπειρία για την προεδρία αυτή την δύσκολη εποχή, καθώς οι ΗΠΑ προσπαθούν να αυξήσουν τους ρυθμούς οικονομικής ανάκαμψης, ενώ αντιμετωπίζουν προκλήσεις ασφάλειας στο εξωτερικό.

Οι αντίπαλοι της Κλίντον θεωρούν ότι διατηρεί πολύ στενές σχέσεις με το κατεστημένο και ότι έχει βεβαρημένο παρελθόν που ξεκινά από την αρχή της πρώτης προεδρικής θητείας του συζύγου της Μπιλ Κλίντον, την δεκαετία του ’90.

Μπιλ Κλίντον: Παντρεύτηκα την καλύτερη φίλη μου

Στην ομιλία του ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ, Μπιλ Κλίντον, είπε ότι γυναίκα του και «καλύτερη φίλη του» θα πρέπει να ηγηθεί του έθνους.

Μιλώντας σε προσωπικό τόνο, ο Κλίντον αναφέρθηκε στο πώς γνωρίστηκαν οι δυο τους και στην αφοσίωσή της συζύγου στα κοινά. «Παντρεύτηκα την καλύτερή μου φίλη. Περπατάμε, μιλάμε και γελάμε συνέχεια μαζί» είπε ο Μπιλ Κλίντον.

Ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ θέλησε με την ομιλία του να επιτύχει δύο πράγματα. Αρχικά να φτιάξει ένα πιο οικείο πορτρέτο της Χίλαρι, αναφερόμενος σε προσωπικές τους ιστορίες και επίσης να την σκιαγραφήσει ως μια πρωταθλήτρια των αλλαγών, κάτι που πολλοί Αμερικανοί επιθυμούν να δουν από την Χίλαρι.

«Η Χίλαρι μπορεί να μας κάνει ισχυρότερους. Διότι έχει αφιερώσει τη ζωή της για να το κάνει αυτό. Όσοι απο μας έχουμε περισσότερα χτες από ό,τι αύριο καλό είναι να σκεφτούμε τα παιδιά και τα εγγόνια μας» τόνισε.

Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ/Reuters