Κυριακή 05.02.2023 ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ

Επιδότηση στα καύσιμα: Πόσο θα πέσει η τιμή σε βενζίνη, diesel και υγραέριο

16.03.2022 /

Την Πέμπτη 17 Μαρτίου αναμένεται να ανακοινωθεί το πακέτο στήριξης στα καύσιμα των οποίων οι τιμές έχουν σημειώσει ρεκόρ ανόδου τις τελευταίες ημέρες τινάσσοντας κυριολεκτικά στον αέρα τόσο τους οικογενειακούς προϋπολογισμούς όσο και τα κόστη των μεταφορικών εταιρειών.

Σύμφωνα με πληροφορίες η πρόταση που φαίνεται ότι θα υιοθετηθεί στα καύσιμα περιλαμβάνει έναν μηχανισμό «επιστροφής» μέρος του κόστους των καυσίμων. Με βάση τα έως τώρα δεδομένα η επιδότηση θα κινείται στην περιοχή των 15 λεπτών ανά λίτρο, με πιθανή μια περαιτέρω ενίσχυση προς τα 16 ή 17 λεπτά ανά λίτρο.

Το σχέδιο που έχει προκριθεί από το οικονομικό επιτελείο περιλαμβάνει την συμμετοχή των καταναλωτών.

To πρώτο σενάριο περιλαμβάνει την καταχώριση των αποδείξεων σε μια ηλεκτρονική πλατφόρμα στην οποία θα είναι συνδεδεμένοι οι δικαιούχοι καταναλωτές και στη συνέχεια θα τους πιστώνεται το ποσό της έκπτωσης στον τραπεζικό τους λογαριασμό.

Το δεύτερο σενάριο περιλαμβάνει την εκτύπωση κάποιου κουπονιού το οποίο και θα προσκομίζουν οι δικαιούχοι στο πρατήριο υγρών καυσίμων και θα λαμβάνουν την έκπτωση αλλά υπάρχουν κάποια τεχνικά και φορολογικά θέματα που πρέπει να ξεπεραστούν.

Ωστόσο κάποια στελέχη του ΥΠΟΙΚ εκτιμούν ότι θα υπάρχει μέγιστο ποσό επιδότησης στα καύσιμα ώστε να μην γίνει κατάχρηση του μέτρου ενώ επίσης θα θεσπιστούν και εισοδηματικά κριτήρια τα οποία θα αυξάνονται ανάλογα με τον αριθμό των παιδιών.

Ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου μιλώντας στην τηλεόραση του ΑΝΤ1 ανακοίνωσε ότι έρχεται επιδότηση για τα καύσιμα με διευρυμένα κριτήρια επισημαίνοντας ότι: «Εκείνο που μπορώ να σας πω σήμερα είναι ότι η παρέμβαση αυτή θα έχει ως αποτέλεσμα εκείνος που βάζει καύσιμα να πληρώνει σε τιμή φθηνότερη από αυτή που αναγράφεται στην αντλία. Επιχειρούμε να κάνουμε και μια παρέμβαση σε ό,τι αφορά και τους επαγγελματίες πέραν των καταναλωτών. Να ενισχύσουμε και τον κόσμο που παράγει. Και αυτός ο κόσμος δοκιμάζεται και αυτός ο κόσμος τις δυσκολίες του τις μετακυλύει στην κατανάλωση. Έχουμε ένα πάρα πολύ πολύπλοκο και σύνθετο πρόβλημα. Ο κόσμος τα φέρνει πέρα δύσκολα. Δεν θα είναι ούτε πολύπλοκο, ούτε δύσκολο, ούτε θα καθιστά άσκηση πυρηνικής φυσικής. Εκείνο που μπορώ να σας πω σήμερα είναι ότι πολύς κόσμος όχι λίγος, μέσα σε μια αρκετά απλωμένη περίμετρο εισοδηματικών κριτηρίων θα πληρώνει τα καύσιμα φθηνότερα από ό,τι τα πληρώνει σήμερα

Σχετικά με τα αν θα επιβληθούν και εισοδηματικά κριτήρια έως 25.000 ή 30.000 ευρώ στην επιδότηση των καυσίμων ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος αποκρίθηκε ότι: «Σε ό,τι αφορά την ιστορία των καυσίμων πάμε σε μια μεγαλύτερη περίμετρο για ιδιώτες και επαγγελματίες έτσι ώστε να μπορεί ο κόσμος να έχει μια ενίσχυση να ανακουφιστεί από τις υψηλές τιμές. Ο τρόπος δεν θα είναι ούτε πολύπλοκος, ούτε δύσκολος θα είναι εύχρηστος στον κόσμο. Εκείνο που μπορούμε να πούμε και να κρατήσει ο κόσμος είναι ότι θα πληρώνει φθηνότερα τα καύσιμα από αυτά που φαίνονται στην τιμή της αντλίας εξαιτίας αυτής της πρωτοβουλίας ενίσχυσης που η κυβέρνηση θα ανακοινώσει.»
newsauto.gr

[fbcomments]