Δευτέρα 25.03.2019 ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ

Επιδότηση για φωτοβολταϊκά σε αγρότες και επιχειρήσεις

26.11.2017

Ευκαιρία να παράγουν το δικό τους ρεύµα δωρεάν από φωτοβολταϊκά συστήµατα µέσω των προγραµµάτων NET METERING (Αυτοπαραγωγή µε ενεργειακό συµψηφισµό) και VIRTUAL NET METERING (εικονικό ενεργειακό συµψηφισµό) αποκτούν επιχειρήσεις, αγρότες, κτηνοτρόφοι και Δήµοι.

Η εταιρεία Περιβαλλοντολόγοι ENERGY αναλαµβάνει την υλοποίηση όλης της επένδυσης µε την διαδικασία του NET METERING και VIRTUAL NET METERING η οποία µπορεί να επιδοτηθεί µέσω του ΕΣΠΑ για επιχειρήσεις και µέσω των Σχεδίων Βελτίωσης για αγρότες και κτηνοτρόφους.

Η κα Φωτεινή Κούρου, ιδιοκτήτρια της εταιρείας Περιβαλλοντολόγοι ENERGY εξηγεί ότι τα φωτοβολταϊκά εξακολουθούν να αποτελούν µία ευκαιρία για εξοικονόµηση ενέργειας και χρηµάτων. «Παντού υπάρχουν ευκαιρίες γι’ αυτούς που θέλουν να τις δουν» τονίζει µε νόηµα η ιδιοκτήτρια της εταιρείας. H εταιρεία Περιβαλλοντολόγοι ENERGY άντεξε στην κρίση προτείνοντας στους πελάτες της αξιόπιστες λύσεις σε πολύ καλές τιµές. Στόχος της εταιρείας είναι και παραµένει «το πάθος και η αφοσίωση. Είµαστε δίπλα στον πελάτη από την αρχή έως το τέλος» επισηµαίνει η κα Φωτεινή Κούρου.

Τι είναι όµως η αυτοπαραγωγή τι ισχύει σήµερα και γιατί η «εικονική» αυτοπαραγωγή έχει την δυνατότητα να βοηθήσει µε ουσιαστικό τρόπο Δήµους, αγρότες και κτηνoτρόφους;

Το νέο θεσµικό εργαλείο προσφέρει στον καταναλωτή τη δυνατότητα να εξοικονοµήσει ένα σηµαντικό ποσοστό των χρηµάτων που σήµερα πληρώνει σε λογαριασµούς ρεύµατος. Η φιλοσοφία του νέου εργαλείου είναι πως το φωτοβολταϊκό δεν είναι µια επενδυτική ευκαιρία (όπως ήταν παλιά), αλλά ένα άριστο εργαλείο εξοικονόµησης ενέργειας και χρηµάτων καθώς και διαχείρισης του κινδύνου αύξησης των τιµών της ηλεκτρικής ενέργειας στο µέλλον.

Ο νέος νόµος για την αυτοπαραγωγή (net-metering) από φωτοβολταϊκά µας επιτρέπει να παράγουµε και να καταναλώνουµε τη δική µας ηλεκτρική ενέργεια από τον ήλιο, µειώνοντας µε αυτόν τον τρόπο την ποσότητα ρεύµατος που αγοράζουµε από τη ΔΕΗ.

Το κόστος της φωτοβολταϊκής τεχνολογίας έχει µειωθεί τόσο που πλέον συµφέρει να είµαστε «αυτοπαραγωγοί», δηλαδή να παράγουµε τη δική µας ενέργεια που χρειαζόµαστε αντί να την αγοράζουµε από το δίκτυο.

Το ΝΕΤ METERING αφορά σε φωτοβολταϊκό σταθµό ο οποίος εγκαθίσταται στον ίδιο ή όµορο χώρο µε την εγκατάσταση κατανάλωσης που τροφοδοτεί και αντιστοιχίζεται αποκλειστικά µε ένα µετρητή κατανάλωσης και αφορά νοικοκυριά, επιχειρήσεις αγρότες και δήµους.

Τι γίνεται όµως µε τους καταναλωτές ηλεκτρικού ρεύµατος της χώρας που χρειάζονται ένα φωτοβολταϊκό σύστηµα να βρίσκεται µακριά από το σηµείο κατανάλωσης; (π.χ. αγρότης µε πολλά χωράφια)

Τη λύση εδώ θα έρθει να δώσει η «εικονική» αυτοπαραγωγή (virtual net-metering) καθώς επιτρέπει ότι ακριβώς και η απλή αυτοπαραγωγή, µε τη διαφορά ότι δεν απαιτείται το φωτοβολταϊκό σύστηµα να βρίσκεται εκεί που πραγµατοποιείται η κατανάλωση (µετρητής ΔΕΗ). Έτσι, ένας αγρότης µπορεί να συµψηφίζει τη συνολική κατανάλωση όλων των αντλιοστασίων που βρίσκονται σε διαφορετικά χωράφια µε ένα φωτοβολταϊκό σύστηµα.

Στις 5.5.2017 υπεγράφη η σχετική υπουργική απόφαση για το πολυαναµενόµενο «virtual net metering» που αφορά προς το παρόν δήµους καθώς και για εγγεγραµµένους στο Μητρώο Αγροτών και Αγροτικών Εκµεταλλεύσεων του Ν.3874/2010 (Α’ 151).

Τι θα πρέπει να προσέξει ο υποψήφιος αυτοπαραγωγός;

Για την διαστασιολόγηση του φωτοβολταϊκού συστήµατος είναι ιδιαίτερα σηµαντικό να λαµβάνεται υπόψη η µέση ετήσια κατανάλωση της εγκατάστασης στην τριετία στην οποία αυτό θα συνδεθεί. Δεδοµένου ότι ο ενεργειακός συµψηφισµός διενεργείται σε τριετή βάση και τυχόν πλεόνασµα ενέργειας µετά τον τριετή συµψηφισµό δεν αποζηµιώνεται.

Η ετήσια παραγόµενη από το φωτοβολταϊκό σύστηµα ενέργεια δεν θα πρέπει να υπερβαίνει την συνολική ετήσια κατανάλωση. Για τον κάθε υποψήφιο αυτοπαραγωγό θα πρέπει να γίνεται µια εξατοµικευµένη µελέτη.

Πότε γίνεται η απόσβεση ενός φωτοβολταϊκού συστήµατος;

Oι αποδόσεις και ο χρόνος απόσβεσης είναι συνάρτηση του αρχικού κόστους, της προσπίπτουσας ηλιακής ακτινοβολίας στην περιοχή, αλλά και της κλίσης και του προσανατολισµού των φωτοβολταϊκών πλαισίων. Επιπλέον, η απόσβεση της επένδυσης εξαρτάται από την τιµή συµψηφισµού.

Συγκεκριµένα η απόσβεση της επένδυσης για τους αγρότες και τις επιχειρήσεις µπορεί να γίνει µέσα σε 3-4 χρόνια καθώς δίνεται η δυνατότητα η εγκατάσταση του φωτοβολταϊκού να επιδοτηθεί από Σχέδια Βελτίωσης και ΕΣΠΑ αντίστοιχα µε ποσοστό 50-60 %.

(Η εταιρεία ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΛΟΓΟΙ ENERGY είναι η κορυφαία κατασκευαστική εταιρεία Φωτοβολταϊκών Συστηµάτων µε έργα τόσο στη Θεσσαλία όσο και στην υπόλοιπη Ελλάδα. Η Εταιρεία είναι πρωτοπόρα στον χώρο διαθέτοντας υψηλή τεχνογνωσία, αξιοπιστία και εξειδικευµένο προσωπικό. Με µεγάλο αριθµό εγκατεστηµένων έργων φωτοβολταϊκών από το 2007 σε όλη την χώρα εγγυάται την βέλτιστη επιλογή του εξοπλισµού που σας ταιριάζει και την ποιοτικότερη δυνατή εγκατάσταση στις καλύτερες τιµές. Το µεγαλύτερο πλεονέκτηµά µας είναι οι σχέσεις εµπιστοσύνης που έχουµε χτίσει µε τους πελάτες µας και τους συνεργάτες µας).

perivallontologoi.gr