Τρίτη 27.09.2022 ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ

Επίδομα Πάσχα 300 ευρώ: Διαρροές για ανατροπή λόγω… Ουκρανικού

03.03.2022

Η τύχη του έκτακτου επιδόματος για το Πάσχα ύψους περίπου 300 ευρώ θα κριθεί τόσο από τα δημοσιονομικά της χώρας (πληθωρισμό και ράλι στις τιμές της ενέργειας) όσο και από τα νέα δεδομένα που προκύπτουν λόγω του πολέμου στην Ουκρανία.


Πάντως οι δραματικές εξελίξεις στην Ουκρανία οδηγούν σε επιδείνωση το οικονομικό κλίμα παγκοσμίως, βάζοντας δύσκολα και στην Αθήνα.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου επανέλαβε ότι η κυβέρνηση θα εξαντλήσει όλες τις δυνατότητες, εξετάζει και μετρά τον τρόπο, το εύρος και το μέγεθος των παρεμβάσεων. «Και όταν θα είμαστε έτοιμοι, θα προβούμε σε συγκεκριμένες ανακοινώσεις, πάντως σε χρόνο έγκαιρο, έτσι ώστε ο κόσμος να ξέρει τι έχει να περιμένει και ποιος κόσμος», είπε χαρακτηριστικά.

Από την πλευρά του ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Θεόδωρος Σκυλακάκης έχει τονίσει ότι οι εξελίξεις στην Ουκρανία θα κρίνουν σε σημαντικό βαθμό εάν θα δοθεί αυτό το επίδομα στους πιο αδύναμους αλλά αυτό θα κριθεί και από το μακροοικονομικό σενάριο που θα προετοιμάσουμε εμείς ως Γενικό Λογιστήριο και το οποίο έχουμε τη θεσμική υποχρέωση να το περάσουμε το αργότερο στις 30 Απριλίου στο Πρόγραμμα Σταθερότητας.

Πάντως τις επόμενες είκοσι ημέρες το οικονομικό επιτελείο θα έχει στη διάθεση του μια σειρά κρίσιμων στοιχείων και ανάλογα με τον δημοσιονομικό χώρο θα αποφασίσει για το έκτακτο επίδομα στους ευάλωτους. Η καταβολή μιας έκτακτης ενίσχυσης – σε χαμηλοσυνταξιούχους, δικαιούχους ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος κ.α.- θεωρείται απαραίτητη λόγω του κύματος των ανατιμήσεων που έχει θέσει εκτός προϋπολογισμού τους οικογενειακούς προϋπολογισμούς

Προφανώς η έκτακτη ενίσχυση εφόσον αποφασιστεί αυτή θα αφορά τους ασθενέστερους οικονομικά, με τα εισοδηματικά κριτήρια να καθορίζουν τον αριθμό των δικαιούχων αλλά και ενδεχομένως το ύψος του επιδόματος. Οι πληροφορίες αναφέρουν πως στην κατηγορία των ανθρώπων που θα λάβουν το κοινωνικό μέρισμα αναμένονται να είναι οι χαμηλοσυνταξιούχοι και οι μακροχρόνια άνεργοι. Μάλιστα, αναμένεται να υπάρξει πλαφόν στο εισόδημα έτσι ώστε να πάρει κάποιος το εν λόγω επίδομα, το οποίο εκτιμάται ότι θα είναι στις 7.500 ευρώ. Παράλληλα, θα ισχύουν και κριτήρια για την περιουσιακή κατάσταση των πολιτών που θα αιτηθούν το επίδομα.

Αυτό σημαίνει πως θα υπάρξει έλεγχος των καταθέσεων και των περιουσιακών στοιχείων όλων όσοι δικαιούνται, εισοδηματικά, το επίδομα. Οι τελικές αποφάσεις αναμένονται την επόμενη εβδομάδα, με πηγές να δείχνουν την 4η Μαρτίου ως πιθανή ημερομηνία κατά την οποία θα «κλειδώσει» η καταβολή του επιδόματος, το οποίο δεν αναμένεται να ξεπερνά τα 300 ευρώ.