Δευτέρα 04.12.2023 ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ

Έως τις 29 Φεβρουαρίου θα γίνεται η υποβολή της αίτησης – δήλωσης για τις πανελλαδικές

15.02.2016

Έχουν σταλεί στα Λύκεια οι σχετικές εγκύκλιοι με τα αντίστοιχα υποδείγματα της Αίτησης-Δήλωσης

Σε ρυθμούς πανελλαδικών εξετάσεων έχουν μπει οι φετινοί υποψήφιοι για τις εισαγωγικές εξετάσεις του 2016 σε ΑΕΙ και ΤΕΙ, καθώς την περασμένη Πέμπτη ξεκίνησε η υποβολή των αιτήσεων συμμετοχής.

Οι υποψήφιοι των Γενικών Λυκείων (ΓΕΛ) και των Επαγγελματικών Λυκείων (ΕΠΑΛ) είτε με το παλαιό-καταργούμενο σύστημα είτε με το νέο σύστημα, μπορούν να υποβάλλον τις αιτήσεις τους, έως και τη Δευτέρα 29 Φεβρουαρίου στο Λύκειο τους.

Η προθεσμία είναι αποκλειστική μετά την παρέλευσή της δεν γίνεται δεκτή καμία Αίτηση-Δήλωση.

Ήδη, έχουν σταλεί στα Λύκεια οι σχετικές εγκύκλιοι με τα αντίστοιχα υποδείγματα της Αίτησης-Δήλωσης. Ο υποψήφιος μπορεί να προμηθεύεται την Αίτηση – Δήλωση που αναλογεί στην περίπτωσή του είτε από το διαδίκτυο, είτε από το Λύκειό του.

Στη συνέχεια θα συμπληρώνει την Αίτηση – Δήλωση σύμφωνα με τις οδηγίες που αναγράφονται στο έντυπο και θα προσέρχεται στο Λύκειό του, για την οριστική ηλεκτρονική υποβολή της. Στην επίσημη ιστοσελίδα του Υπουργείου Παιδείας www.minedu.gov.gr, στο σύνδεσμο ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ, αναρτήθηκαν τα κατά περίπτωση υποδείγματα της Αίτησης-Δήλωσης και οι σχετικές εγκύκλιοι που περιγράφουν πλήρως τη διαδικασία και τα αναλυτικά δικαιολογητικά για κάθε κατηγορία υποψηφίου (ΓΕΛ ή ΕΠΑΛ, μαθητής ή απόφοιτος, παλαιό ή νέο σύστημα).

Υπενθυμίζεται ότι όλοι οι ως άνω μαθητές και απόφοιτοι (υποψήφιοι των Πανελλαδικών εξετάσεων ΓΕΛ και ΕΠΑΛ) με αναπηρία και ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες που εξετάζονται σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία προφορικά ή γραπτά κατά περίπτωση, πρέπει ως τις 29 Φεβρουαρίου να υποβάλουν και σχετική αίτηση με τα απαιτούμενα δικαιολογητικά στο Λύκειό τους.

Έντεκα σημεία προς προσοχή

Εν τω μεταξύ, σύμφωνα με τους αρμόδιους, οι υποψήφιοι πρέπει να προσέξουν έντεκα σημεία και πρόκειται για τα εξής:

  • Τα μαθήματα στα οποία θα εξεταστούν πανελλαδικώς οι μαθητές των ΓΕΛ θα τα εξεταστούν υποχρεωτικά και στις ενδοσχολικές εξετάσεις. Στους μαθητές θα χορηγηθεί ενδοσχολικό απολυτήριο και οι βαθμοί των πανελλαδικών εξετάσεων δεν θα συνυπολογιστούν στο βαθμό του απολυτηρίου.
  • Οι πανελλαδικές εξετάσεις για τους υποψηφίους των ΓΕΛ προηγούνται των απολυτηρίων εξετάσεων.
  • Δε συνυπολογίζονται οι βαθμοί των ενδοσχολικών εξετάσεων για την εξαγωγή των μορίων εισαγωγής.
  • Όσοι τελειόφοιτοι των ΓΕΛ δεν επιθυμούν να λάβουν μέρος στις πανελλαδικές εξετάσεις δεν απαιτείται η υποβολή κάποιας αίτησης. Οι εν λόγω μαθητές θα συμμετάσχουν στις ενδοσχολικές εξετάσεις για να τους χορηγηθεί απολυτήριο Λυκείου.
  • Τα μόρια για κάθε επιστημονικό πεδίο προκύπτουν από τα 4 μόνο μαθήματα του κάθε πεδίου. Αν λοιπόν, ένας υποψήφιος έχει επιλέξει και 5ο μάθημα για να διευρύνει τις επιλογές του, σε περίπτωση που δεν γράψει, καλά η χαμηλή του επίδοση δεν θα επηρεάσει τη βαθμολογία του για τις σχολές του άλλου επιστημονικού πεδίου.
  • Για την διεκδίκηση θέσης εισαγωγής σε σχολές που απαιτούν εξέταση σε ειδικό μάθημα απαραίτητη προϋπόθεση είναι η επιτυχής εξέταση σε αυτά (βαθμολογική βάση το 10 με άριστα το 20). Οι υποψήφιοι για τα Προγράμματα Σπουδών των Ανώτατων Εκκλησιαστικών Ακαδημιών πρέπει να είναι Χριστιανοί Ορθόδοξοι. Ειδικά για την εισαγωγή στο Πρόγραμμα Ιερατικών Σπουδών γίνονται δεκτοί μόνο άρρενες υποψήφιοι.
  • Οι μαθητές ΓΕΛ – πάσχοντες από σοβαρές παθήσεις έχουν ήδη πιστοποιηθεί από τις ειδικές επταμελείς επιτροπές του Ν.3794/2009. Οι υποψήφιοι αυτοί υποβάλλουν απευθείας μηχανογραφικό δελτίο σε ημερομηνία που θα ανακοινωθεί για το 5% των θέσεων εισακτέων με κριτήριο το βαθμό του απολυτηρίου τους, το οποίο ούτως ή άλλως αποκτάται ενδοσχολικά. Αν ωστόσο κάποιος από τους μαθητές με σοβαρές παθήσεις επιθυμεί τη συμμετοχή του και στις πανελλαδικές εξετάσεις, υποβάλλει Αίτηση-Δήλωση και συμμετέχει κανονικά και στις πανελλαδικές εξετάσεις.
  • Για τους αποφοίτους Γενικού Λυκείου του 2013-2014 και του 2014-2015 που θα συμμετάσχουν στις πανελλαδικές με το ΠΑΛΙΟ σύστημα στον υπολογισμό του βαθμού πρόσβασης θα συνυπολογιστεί η προφορική βαθμολογία τους, ενώ οι απόφοιτοι προηγούμενων ετών (2012-2013 και παλιότερα) κρίνονται μόνο βάσει της γραπτής βαθμολογίας τους. Επίσης βάσει της γραπτής βαθμολογίας τους και μόνο κρίνονται οι απόφοιτοι άλλου τύπου λυκείου καθώς και οι απόφοιτοι Γενικού Λυκείου που έλαβαν απολυτήριο με ενδοσχολικές εξετάσεις και
  • όσοι συμμετείχαν στις πανελλαδικές εξετάσεις ημερήσιων Λυκείων τα έτη 2013 – 2014 και 2014-2015 που δήλωσαν και επιθυμούν να συμμετάσχουν στις πανελλαδικές εξετάσεις με το ΝΕΟ σύστημα δεν έχουν το δικαίωμα ταυτόχρονα να διεκδικήσουν θέση και με το 10% με τις βαθμολογίες του 2013-2014 ή του 2014-2015 αντίστοιχα.

 

[fbcomments]