Κυριακή 04.12.2022 ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ

Φοιτητική στέγη: Πού κινούνται τα ενοίκια στις 10 μεγαλύτερες «φοιτητουπόλεις»

25.08.2019 /

Στις κεντρικές συνοικίες που παραδοσιακά φιλοξενούσαν φοιτητές στην Αθήνα, στη Θεσσαλονίκη, αλλά και σε τουριστικές περιοχές, όπως το Ηράκλειο, το Ρέθυμνο και τα Χανιά στην Κρήτη, η Ρόδος και η Κέρκυρα, τα ενοίκια έχουν πάρει την ανηφόρα, καταγράφοντας αυξήσεις έως και 17%. Και ο λόγος είναι ότι πολλοί ιδιοκτήτες σπιτιών στις περιοχές αυτές επιλέγουν να νοικιάζουν τα σπίτια τους σε διαδικτυακές πλατφόρμες, με αποτέλεσμα η προσφορά να μειώνεται σημαντικά.

Δεν είναι τυχαίο πως τα στελέχη της αγοράς ακινήτων εκτιμούν πως φέτος θα ενταθεί η αναζήτηση μεγαλύτερων διαμερισμάτων προς ενοικίαση, με στόχο τη συγκατοίκηση περισσότερων φοιτητών. Ταυτόχρονα αρκετοί γονείς αναζητούν οικονομικά διαμερίσματα προς αγορά προκειμένου να αποφύγουν την ταλαιπωρία και το υψηλότερο κόστος ενοικίασης σε σύγκριση με τα προηγούμενα χρόνια.

 

Αθήνα

Στο Παγκράτι, για παράδειγμα, το μέσο ενοίκιο ξεπερνά πλέον τα 7,5 ευρώ ανά τ.μ., όταν ακόμα και κατά τα χρόνια πριν από την οικονομική κρίση κυμαινόταν στα 6 ευρώ ανά τ.μ. Αντίστοιχα υψηλές τιμές συναντά κάποιος και στα Εξάρχεια και στη γειτονική Νεάπολη. Εκεί τα ενοίκια κατά μέσο όρο φθάνουν στα 7,1 ευρώ ανά τ.μ. Περίπου αντίστοιχες με τα Εξάρχεια είναι οι τιμές των ενοικίων και σε Αμπελόκηπους, Ζωγράφου, Καισαριανή και Καλλιθέα.

Τα ακριβά ενοίκια και η δυσκολία στην εξεύρεση σπιτιού έχουν αρχίσει να οδηγούν τους φοιτητές στην επιλογή ακινήτων σε περιοχές που δεν προτιμούσαν στο παρελθόν, όπως για παράδειγμα τη Νίκαια, τα Πατήσια και την Κυψέλη, έτσι ώστε να εξασφαλίσουν ένα πιο οικονομικό μίσθωμα.

Αξίζει να σημειωθεί ότι τα ακίνητα που διατίθενται μέσω βραχυχρόνιων μισθώσεων στην Αττική υπολογίζεται ότι ξεπερνούν τις 12.000, εκ των οποίων οι 7.000 εντοπίζονται στο κέντρο της Αθήνας. Πανελλαδικά το σχετικό μέγεθος εκτιμάται ότι ξεπερνά πλέον τις 50.000 κατοικίες, καθώς μόνο στην Κρήτη αυτή την εποχή συναντά κανείς 14.650 ακίνητα που εκμισθώνονται μέσω ψηφιακών πλατφορμών.

Πάντως η Αθήνα είναι η δεύτερη φθηνότερη πόλη στην Ευρώπη για να σπουδάσει κάποιος, σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα της γερμανικής πλατφόρμας Νestpick, η οποία βαθμολογεί 49 ευρωπαϊκές πόλεις. Στην κορυφή της λίστας βρίσκεται το Λονδίνο με το κόστος εξαμήνου να εκτοξεύεται στα 12.450 ευρώ (συμπεριλαμβάνονται δίδακτρα, στέγη, κόστος ζωής). Ακολουθεί η Ζυρίχη και το Μάντσεστερ.

Η Αθήνα με κόστος εξαμήνου στα 3.640 ευρώ, καθώς δεν υπάρχουν δίδακτρα για τα δημόσια πανεπιστήμια, είναι η δεύτερη φθηνότερη πόλη της λίστας. Η φθηνότερη πόλη για φοιτητές είναι το Βουκουρέστι, με το κόστος εξαμήνου να μην υπερβαίνει τα 3.583 ευρώ. Το χαμηλό κόστος οφείλεται κυρίως στα ιδιαίτερα χαμηλά ενοίκια, περίπου 92 ευρώ/μήνα κατά μέσο όρο, ωστόσο ο λογαριασμός αυξάνεται λόγω των διδάκτρων.

 

Θεσσαλονίκη

Οι βραχυχρόνιες μισθώσεις δημιουργούν προβλήματα και στους φοιτητές που θα σπουδάσουν στη Θεσσαλονίκη, καθώς για να βρουν στέγη εφέτος θα χρειαστεί να κατευθυνθούν σε περιοχές δυτικότερα ή ανατολικότερα από το ιστορικό κέντρο και το παραλιακό μέτωπο.

Οι παραδοσιακά αγαπημένες τοποθεσίες του φοιτητόκοσμου, οι οποίες τα προηγούμενα χρόνια έμπαιναν στο στόχαστρο του 80% των ενδιαφερομένων, έχουν κατακλυστεί πλέον από τουρίστες και οι βραχυχρόνιες μισθώσεις κυριαρχούν. Στον αντίποδα, οικονομικότερα σπίτια προς ενοικίαση υπάρχουν σε Ντεπώ, Εύοσμο, Χαριλάου, Νεάπολη και Σταυρούπολη, με τις τιμές των μισθωμάτων να ξεκινούν από 4,2 ευρώ ανά τ.μ. και να φθάνουν έως 6 ευρώ ανά τ.μ. το μήνα.

Να σημειωθεί πως αυτή τη στιγμή περισσότερα από 5.000 σπίτια στη Θεσσαλονίκη ενοικιάζονται σε τουρίστες μέσω ψηφιακών πλατφορμών. Πέρυσι και πρόπερσι ο αντίστοιχος αριθμός δεν ξεπερνούσε τα 1.500 σπίτια.

 

Πάτρα

Σχετικά φθηνή πόλη για τους φοιτητές εξακολουθεί να είναι η Πάτρα όπου υπάρχει επάρκεια στέγης, καθώς από το 2000 έως και το 2008 ανεγέρθησαν πολλά συγκροτήματα που προορίζονταν για σπουδαστές, με αποτέλεσμα να διατίθενται πολλά διαμερίσματα σε λογικές τιμές.

Για ένα διαμέρισμα από 30 έως 60 τ.μ. κάποιος ενδιαφερόμενος θα πληρώσει κατά μέσο όρο 5,4 ευρώ ανά τ.μ., με τα περισσότερα από τα σπίτια που διατίθενται για χρήση από φοιτητές να βρίσκονται σε περιοχές που είναι στο κέντρο ή πέριξ αυτού, ενώ υπάρχουν και επιλογές σε περιοχές σχετικώς εγγύτερες στο Πανεπιστήμιο ή στα ΑΤΕΙ.

 

Ηράκλειο, Χανιά & Ρέθυμνο

Μειωμένη έναντι της ζήτησης είναι η προσφορά σπιτιών που προορίζονται για φοιτητικές μισθώσεις σε Ηράκλειο και Χανιά, αφού από την έναρξη της οικονομικής κρίσης το 2009 δεν ανεγείρονται νέες κατοικίες, με αποτέλεσμα τα λίγα διαθέσιμα σπίτια να ενοικιάζονται σε υψηλές τιμές. Και εδώ ο λόγος είναι πως πολλοί ιδιοκτήτες αξιοποιούν τα ακίνητά τους για τουριστικούς σκοπούς. Εφέτος, το ενοίκιο για ένα δυάρι 60 τ.μ. στο κέντρο του Ηρακλείου ξεκινά από 380 και φθάνει μέχρι και τα 420 ευρώ.

Όπως συμβαίνει στη Θεσσαλονίκη και στην Αθήνα, όσοι ενδιαφέρονται για οικονομικότερη στέγη θα πρέπει να απομακρυνθούν από το κέντρο, κατευθυνόμενοι σε προάστια όπως η Νέα Αλικαρνασσός, όπου τα ενοίκια κυμαίνονται από 250 έως 320 ευρώ. Για ακόμη πιο φθηνές λύσεις μπορεί κάποιος να στραφεί σε ακόμη πιο μακρινές περιοχές, όπως το Ατσαλένιο και η Αμμουδάρα. Εκεί τα μισθώματα «πέφτουν» στα 200 ευρώ.

Στα Χανιά το μεγαλύτερο ενδιαφέρον για φοιτητική στέγη εκδηλώνεται στο κέντρο της πόλης και στις περιοχές Χαλέπα, Δικαστήρια και Κουνουπιδιανά, με τις τιμές των ενοικίων να κινούνται από 5 έως 16 ευρώ ανά τ.μ. Στο Ρέθυμνο οι τιμές για μια γκαρσονιέρα κυμαίνονται από 220 έως 370 ευρώ και για δυάρια από 240 έως 460 ευρώ.

Να σημειωθεί ότι πολλοί ιδιοκτήτες στην Κρήτη ενοικιάζουν τα ακίνητά τους για σεζόν, ήτοι από τέλος Οκτώβρη μέχρι αρχές Απρίλη!

 

Ιωάννινα

Ανάλογα με την περιοχή, τα τετραγωνικά μέτρα του σπιτιού και τις παροχές, τα ενοίκια των φοιτητικών σπιτιών στα Ιωάννινα κυμαίνονται από 160 έως και 350 ευρώ, με την προσφορά να κινείται σε ικανοποιητικά επίπεδα.

 

Κομοτηνή

Στις γειτονιές της Κομοτηνής που εξυπηρετούν φοιτητές, δηλαδή το κέντρο, την Παλιά Πρυτανεία ή την Παλιά Νομική, τα επιπλωμένα σπίτια (γκαρσονιέρες και δυάρια) ενοικιάζονται άνω των 350 ευρώ μηνιαίως. Ωστόσο υπάρχουν και σπίτια σε σχετικά καλή τοποθεσία και με βασικά έπιπλα που μισθώνονται από 250 έως 300 ευρώ.

 

Ρόδος

Η τιμή ενοικίασης ενός επιπλωμένου μικρού διαμερίσματος, συνήθως με ένα υπνοδωμάτιο, στην πόλη της Ρόδου κυμαίνεται από 300 έως 370 ευρώ το μήνα.

 

Κέρκυρα

Σε «τσουχτερές» τιμές ενοικιάζονται οι γκαρσονιέρες και τα δυάρια στην Κέρκυρα φθάνοντας ακόμη και τα 400 ευρώ το μήνα.