Κυριακή 10.12.2023 ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ

Ενημερωτικό για τα λειτουργικά κενά και πλεονάσματατων των αιρετών του ΠΥΣΔΕ Καρδίτσας

09.09.2020 /

ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ των αιρετών του ΠΥΣΔΕ Καρδίτσας Γεωργίας Αμπατζή και Χρήστου Παπαστάθη,  εκπροσώπων της Ενωτικής Κίνησης Εκπαιδευτικών/ΣΥΝΕΚ

ΘΕΜΑ: «Λειτουργικά κενά και πλεονάσματα – τοποθετήσεις»

Συναδέλφισσες/συνάδελφοι,

Σχετικά με την απόφαση των προσωρινών τοποθετήσεων και τις συνεδριάσεις του ΠΥΣΔΕ Καρδίτσας για τον υπολογισμό λειτουργικών κενών-πλεονασμάτων, σας ενημερώνουμε για τα παρακάτω:

Οι αιρετοί της Ενωτικής Κίνησης Εκπαιδευτικών/ΣΥΝΕΚ καταθέσαμε το κείμενο που ακολουθεί, όταν κληθήκαμε να λάβουμε μέρος στις συνεδριάσεις του Αυγούστου για την ολοκλήρωση των υπηρεσιακών μεταβολών:

Δήλωση αιρετών για τα υπηρεσιακά συμβούλια

Με την 102027/ΓΔ5/30/7/2020 εγκύκλιο της γ.γ. του ΥΠΑΙΘ καλούνται τα υπηρεσιακά συμβούλια να ολοκληρώσουν τις υπηρεσιακές μεταβολές των εκπαιδευτικών μέχρι τις 14 Αυγούστου!

Κάτι τέτοιο όμως είναι πέρα από κάθε λογική, εντελώς ανεφάρμοστο και παράνομο επειδή:

  • Με κλειστά σχολεία και εκπαιδευτικούς σε νόμιμη άδεια θερινών διακοπών δεν υπάρχει δυνατότητα να συνεδριάσει ο σύλλογος διδασκόντων, να γίνουν κατανομές μαθημάτων και να δοθούν κενά – πλεονάσματα.
  • Δεν έχει οριστικοποιηθεί ο αριθμός των τμημάτων λόγω του ότι δεν έχουν ολοκληρωθεί οι μετεγγραφές, δεν έχει οριστικοποιηθεί ο αριθμός των μαθητών/τμήμα, δεν έχουν οριστικοποιηθεί οι επιλογές των κατευθύνσεων και των ξένων γλωσσών ούτε έχει εγκριθεί η λειτουργία ολιγομελών τμημάτων. Για όλα τα παραπάνω δεν έχουν θεσμοθετηθεί διατάξεις που να τα επισπεύδουν και άρα μπορούν να πραγματοποιηθούν μόνο από Σεπτέμβριο.
  • Δεν έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία της ανάκλησης αποσπάσεων.
  • Δεν μπορεί να διασφαλιστεί η πλήρης ενημέρωση όλων των συναδέλφων που βρίσκονται σε νόμιμη άδεια θερινών διακοπών προκειμένου να υποβάλουν αιτήσεις για τοποθέτησή τους αλλά και ενστάσεις που πιθανόν να προκύψουν όπως προβλέπεται από την νομοθεσία.
  • Το ΥΠΑΙΘ, ενώ από τη μία σε ένα κρεσέντο ρεβανσισμού, καρατομεί την πλειοψηφία των μελών των ΠΥΣΔΕ, παύοντας 3 από τα 5 μέλη τους, από την άλλη πριν την παύση τους απαιτεί από αυτά, στη διάρκεια της άδειάς τους, να επιστρέψουν και να εργαστούν για τις υπηρεσιακές μεταβολές, ώστε να τις βρουν έτοιμες οι νέοι που θα διοριστούν και να επιχαίρουν μαζί με την πολιτική ηγεσία του ΥΠΑΙΘ, ότι όλα «τακτοποιήθηκαν εγκαίρως»!
  • Το ΠΔ 50/96 όπως αντικαταστάθηκε με το ΠΔ 100/97 στο άρθρο 14 παρ. 9 αναφέρει ότι «…στις περιπτώσεις που διαπιστώνεται ότι εκπ/κοί δεν καλύπτουν το υποχρεωτικό ωράριο διδασκαλίας στην οργανική τους θέση (λειτουργικές υπεραριθμίες) κατά την έναρξη του σχολικού έτους» διατίθενται σε άλλες σχολικές μονάδες για τη συμπλήρωση του ωραρίου τους.

 

Για όλους τους παραπάνω λόγους και υιοθετώντας την από 31/7/2020 ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ – ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΑ της ΟΛΜΕ που μεταξύ των άλλων αναφέρει ότι: «Δεν πρόκειται να νομιμοποιήσουμε με την παρουσία μας αυτές τις πρωτόγνωρες και παράτυπες λειτουργίες των ΠΥΣΔΕ», ζητάμε να αποσυρθεί η παραπάνω ανεφάρμοστη και παράνομη εγκύκλιος και δηλώνουμε ότι δεν μπορούμε να υλοποιήσουμε υπηρεσιακές μεταβολές που δεν στηρίζονται σε πραγματικά δεδομένα και στις κείμενες διατάξεις με συνέπεια να δημιουργηθούν λάθη που θα βλάπτουν την υπηρεσιακή κατάσταση των συναδέλφων και τη λειτουργία των σχολείων, να προκύψουν πολλές ενστάσεις και ουσιαστικά η όλη διαδικασία να ακυρωθεί.

 

 

Στο ΠΥΣΔΕ, τον Αύγουστο, δεν διαπιστώθηκε απαρτία και η Διεύθυνση ΔΕ Καρδίτσας προχώρησε – με την 8559/13-8-2020 απόφαση – σε προσωρινές τοποθετήσεις για χρονικό διάστημα έως 2 μήνες.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο τότε αιρετός της ΔΑΚΕ (νυν Διευθυντής ΔΕ Καρδίτσας), δεν συμμετείχε στη διαδικασία των τοποθετήσεων. Ο ίδιος, με το ένα χέρι συμπλήρωνε αίτηση για Διευθυντής Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης και με το άλλο καταψήφιζε την εγκύκλιο της ίδιας κυβέρνησης που τον όρισε Διευθυντή ΔΕ Καρδίτσας!

 

Στις 3-9-2020 το ΠΥΣΔΕ συνεδρίασε για την κύρωση των πινάκων κενών-πλεονασμάτων, συμπεριλαμβανομένων των τοποθετήσεων του Αυγούστου. Οι πίνακες αναρτήθηκαν στην ιστοσελίδα της ΔΔΕ και οι εκπαιδευτικοί καλούνταν να υποβάλουν συμπληρωματικές αιτήσεις. Οι αιρετοί καταψηφίσαμε τους πίνακες, σύμφωνα με τη θέση της ΟΛΜΕ. Οι πίνακες κυρώθηκαν με τις ψήφους των υπόλοιπων τριών μελών του ΠΥΣΔΕ.

Κατά τη σημερινή συνεδρίαση (Τρίτη 8-9-2020) και πριν ξεκινήσουμε τις τοποθετήσεις, επειδή διαπιστώθηκαν σημαντικές διαφοροποιήσεις μεταξύ του από 3-9-2020 πίνακα κενών-πλεονασμάτων και του νέου πίνακα (8-9-2020) που η Διεύθυνση ΔΕ παρουσίασε στο συμβούλιο, ζήτησα να γίνει αντιπαραβολή των αριθμητικών στοιχείων ένα προς ένα και, εφόσον επικυρωθούν οι τροποποιημένοι πίνακες, να αναρτηθούν στην ιστοσελίδα της ΔΔΕ, προς ενημέρωση όλων των ενδιαφερομένων. Δυστυχώς, η πρότασή μου αντιμετωπίστηκε με αρνητισμό από τον Πρόεδρο του ΠΥΣΔΕ (γιατί άραγε;). Εν τέλει, μετά τις συνεχείς πιέσεις μου (υπηρετώ και θα εξακολουθώ να υπηρετώ την πλήρη διαφάνεια και την ίση αντιμετώπιση όλων ανεξαιρέτως των συναδέλφων και συναδελφισσών) δέχθηκε ο Πρόεδρος να γίνει αντιπαραβολή των αριθμητικών στοιχείων, αλλά οι νέοι πίνακες να τεθούν μόνο υπόψη του συμβουλίου και να μην αναρτηθούν στην ιστοσελίδα της ΔΔΕ!!! Κατά τον έλεγχο διαπιστώθηκαν πολλές και σημαντικές διαφοροποιήσεις στα αριθμητικά στοιχεία. Οι συνάδελφοι κλήθηκαν να συμπληρώσουν αιτήσεις βλέποντας στοιχεία πολύ διαφορετικά από αυτά που το συμβούλιο έχει στη διάθεσή του!

Εν τέλει, ο Πρόεδρος του ΠΥΣΔΕ πρότεινε να μη λάβουμε υπόψη κανένα αριθμητικό στοιχείο και καμία από τις πραγματοποιηθείσες τοποθετήσεις και να ζητηθούν από την αρχή πίνακες λειτουργικών κενών και πλεονασμάτων από τις σχολικές μονάδες. Η πρότασή του έγινε ομόφωνα δεκτή από το συμβούλιο. Επομένως, θα αναρτηθεί καινούργιος πίνακας, οι συνάδελφοι θα μπορούν να υποβάλλουν νέες αιτήσεις και οι τοποθετήσεις στα λειτουργικά κενά θα γίνουν όλες από την αρχή!

Τονίζουμε ότι οι ενστάσεις εξετάζονται από το ίδιο συμβούλιο ή διοικητική αρχή που εξέδωσε την απόφαση. Συνεπώς το ΠΥΣΔΕ δεν μπορεί να εξετάσει ενστάσεις για αποφάσεις που πάρθηκαν από άλλο συμβούλιο ή διοικητική αρχή.

 

 

Συναδέλφισσες/συνάδελφοι,

 

Σχετικά με το άνοιγμα των σχολείων και την Πανδημία, κάθε μέρα που περνάει επιβεβαιώνεται η μνημειώδης διαχειριστική ανεπάρκεια, η έλλειψη προετοιμασίας αλλά και σοβαρού σχεδιασμού της κυβέρνησης! Παρά τις προειδοποιήσεις επιφανών λοιμωξιολόγων, μεταξύ των οποίων ακόμα και ο εκπρόσωπος της Ελλάδας σε διεθνείς οργανισμούς για θέματα κορονοϊού, η κυβέρνηση αποφασίζει το άνοιγμα –στις 14 Σεπτεμβρίου- των σχολείων χωρίς τη μείωση των μαθητών ανά τμήμα! Μάλιστα, η υπουργός Παιδείας, προκειμένου να παραπλανήσει την κοινή γνώμη, με την βοήθεια πάντα των καλοταϊσμένων συστημικών ΜΜΕ, δηλώνει κυνικά ότι ο μέσος όρος των μαθητών ανά τμήμα στη χώρα είναι μόλις 17. «Ξέχασε» να πει η κ. Κεραμέως ότι 44.679 τμήματα, στα οποία φοιτούν 1.000.353 (στοιχεία του σχ.έτους 2019-20), είναι πολύ πάνω από τον επικαλούμενο μέσο όρο. «Ξέχασε» να πει ότι το 91% των μαθητών στα Γυμνάσια και το 92% των μαθητών στα ΓΕΛ είναι σε τμήματα μεγαλύτερα του μέσου όρου. Αντί να μειώσει δραστικά τον αριθμό των μαθητών ανά τμήμα, να εξασφαλίσει επιπλέον κονδύλια, κτιριακές υποδομές, εκπαιδευτικούς και προσωπικό καθαριότητας η κυβέρνηση μοιράζει δωρεάν παγούρια στους μαθητές και αυτά πάλι από ιδιωτικές χορηγίες, καθώς συνεχίζει να αρνείται την ουσιαστική χρηματοδότηση της Παιδείας για την αντιμετώπιση των κρίσιμων αυτών συνθηκών. Μάλιστα, παρά τη δέσμευση της υπουργού για επιπλέον προσλήψεις αναπληρωτών, μέχρι στιγμής το ποσοστό κάλυψης των λειτουργικών κενών είναι μόνο 68% στη γενική εκπαίδευση και 69,7% στην ειδική αγωγή και εκπαίδευση! Σε ένα τόσο αβέβαιο και ευμετάβλητο περιβάλλον ζητάμε το αυτονόητο: Την πλήρη προστασία της υγείας όλων των μελών της σχολικής κοινότητας!

Τα περί «ατομικής ευθύνης» δεν έχουν θέση στο χώρο της εκπαίδευσης!

Συνεχίζουμε τους αγώνες και διεκδικούμε ένα ποιοτικό δημόσιο σχολείο με ουσιαστικά υγειονομικά μέτρα!

Απαιτούμε έγκριση όλων των ολιγομελών τμημάτων!

Απαιτούμε 15 μαθητές ανά τμήμα κατ’ ανώτατο όριο!

 

 

Γεωργία Αμπατζή, τακτικό μέλος, τηλ: 6945997748, e-mail: geoampatzi@sch.gr

Χρήστος Παπαστάθης, αναπληρωματικό μέλος, τηλ: 6936745107, e-mail: chrisnpapas@gmail.com

 

Εκπρόσωποι της Ενωτικής Κίνησης Εκπαιδευτικών/ΣΥΝΕΚ

[fbcomments]