Παρασκευή 25.09.2020 ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ

Κορονοϊός: Ένα κάζο πενσάτο ή ένα κάζο ατσιτέντε;

14.03.2020 /

Tου Σταμάτη Κυριάκη

Στο θεατρικό έργο του Δημητρίου Βυζαντίου «Βαβυλωνία» ο συμπαθής Επτανήσιος ανακριτής μετά τον τραυματισμό του Κρητικού από τον βάρβαρο αρβανίτη στην λοκάντα του Ναυπλίου ερωτά: «Ήταν ένα κάζο πενσάτο ή ένα κάζο ατσιτέντε;». Πολλοί είναι σήμερα που ομοίως αναρωτιούνται αν ο κορονοϊός προκλήθηκε σκοπίμως ή αν ήταν ένα τυχαίο γεγονός.

Το ερώτημα θα απαντηθεί όσο και το ερώτημα αν τον Κένεντυ τον δολοφόνησε ένας ψυχοπαθής ή κάποιος αντίπαλος του. Στην σημερινή περίπτωση, πάντως, η απάντηση δεν έχει και καμιά πρακτική αξία.

Η επιδημία εκδηλώθηκε σε μια στιγμή όπου οι ΗΠΑ βρίσκονταν σε ελεύθερη πτώση και η ηγεμονία της αμφισβητούνταν πανταχόθεν.Ταυτόχρονα ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ εξετάζει το ενδεχόμενο να κηρύξει τη χώρα σε κατάσταση εθνικής καταστροφής προκειμένου να απελευθερώσει κονδύλια που θα χρησιμοποιηθούν στη λήψη μέτρων εκ μέρους της ομοσπονδιακής κυβέρνησης για την αντιμετώπιση της επιδημίας. Και ο κυβερνήτης της Ουάσινγκτον απαγόρευσε τις συγκεντρώσεις άνω των 250 ανθρώπων και είπε ότι ενδέχεται να κλείσει σχολεία για να επιβραδύνει την εξάπλωση του Covid-19 στην πολιτεία, που καταγράφει τους περισσότερους θανάτους από τον νέο κορονοϊό στις ΗΠΑ

Η επιδημία εκδηλώθηκε ενώ είναι διάχυτη η πεποίθηση ότι οδεύουμε σε μια οικονομική κρίση τεραστίων διαστάσεων.

Η επιδημία εκδηλώθηκε ενώ η Κίνα βρίσκεται σε μια εποχή ραγδαίας ανάπτυξης .

Η επιδημία εκδηλώθηκε σε μια κεντρική επαρχία της Κίνας με έκταση όσο η Γαλλία και πληθυσμό όσο η Ευρώπη.

Η επιδημία αντιμετωπίσθηκε στην Κίνα σε χρόνο απίστευτο.

Την ίδια στιγμή που η Κίνα έδινε μια ανεπανάληπτη μάχη εναντίον μιας άγνωστης ασθένειας, η Σαουδική Αραβία και οι χώρες δορυφόροι της παραβιάζουν τις συμφωνίες του ΟΠΕΚ και ανεβάζουν την παραγωγή πετρελαίου με αποτέλεσμα να πλήξουν τις οικονομίες της Ρωσίας και του πολιορκημένου Ιράν.

Με την εξάπλωση του ιού στην Ευρώπη βρίσκουν την ευκαιρία οι ΗΠΑ και βάζουν σε καραντίνα την Ευρώπη πλην της Αγγλίας.

Είναι προφανές ότι βρισκόμαστε μπροστά στην εκδήλωση ενός παγκόσμιου οικονομικού πολέμου που σκοπό έχει να ακροβολιστούν στις καλύτερες δυνατές θέσεις οι μετέχοντες ενόψει της επερχόμενης οικονομικής κρίσης.

Μιας οικονομικής κρίσης που η ραγδαία εξάπλωση του ιού στον πλανήτη φαίνεται να επιταχύνει τον ερχομό της.

Παρόλα αυτά η ειρωνεία είναι ότι η εκδήλωση της ασθένειας συμπιέζει τον νεοφιλελευθερισμό με αποτέλεσμα ακροδεξιές κυβερνήσεις να δηλώνουν ότι θα πάρουν πρωτοφανή μέτρα ενίσχυσης του κοινωνικού κράτους. Ενός κοινωνικού κράτους που λοιδορήθηκε, υπονομεύτηκε και δαιμονοποιήθηκε τις προηγούμενες δεκαετίες .

Ποιος θα το περίμενε ότι μερικές μέρες θα ήταν αρκετές για να συμβούν απίστευτες ανατροπές…

Η Ιταλία να ζητάει βοήθεια από την ΕΕ και τελικά ο μόνος που να στέλνει μηχανήματα και ιατροφαρμακευτικό υλικό να είναι η …Κίνα.

Η Ελληνική κυβέρνηση (που μαζί με τις προηγούμενες διέλυσαν το ΕΣΥ) να εκλιπαρούν για την πρόσληψη νοσηλευτικού προσωπικού στα νοσοκομεία.

Να επιτάσσονται ιδιωτικές κλινικές και να ματαιώνονται προαιώνιες και ακλόνητες θρησκευτικές εκδηλώσεις.

Είμαστε ακόμα στην αρχή μια εξαιρετικά επικίνδυνης και ενδιαφέρουσας ιστορικής εποχής. Είναι άμεση ανάγκη στην παρούσα συγκυρία να μην υποτιμήσουμε το κίνδυνο της ασθένειας και να παίρνουμε σε ατομικό επίπεδο τα μέτρα που συνιστούν οι επιστημονικοί φορείς.

Είναι άμεση ανάγκη να απαιτούμε από την κυβέρνηση να πάρει όσα μέτρα είναι απαραίτητα για να μην φτάσουμε στο σημείο που έφτασε η Βόρεια Ιταλία: Να μην μπορούν οι γεροντότεροι να αποχαιρετήσουν τα εγγόνια τους και οι γιατροί να πρέπει να αποφασίσουν για το ποιός θα ζήσει και ποιός θα εγκαταλειφθεί.

Είναι άμεση ανάγκη να κρατηθεί σε συνοχή η κοινωνία. Να μην επιτρέψουμε να διολισθήσει η κοινωνία στην κατάσταση που περιγράφει ο Ιονέσκο στο «παιχνίδι της σφαγής». Πρόκειται για το σημαντικότερο πολιτικό καθήκον της στιγμής.

Κέρκυρα 13/3/2020

Σταμάτης Κυριάκης