Τετάρτη 29.09.2021 ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ

ΣΑΒΒΕΡΙΑ ΜΑΡΓΙΟΛΑ: Μόνη διέξοδος το διαδίκτυο για τις νέες δουλειές των καλλιτεχνών

12.12.2020

Η κα Σαββέρια Μαργιολά είναι μία από τις διαρκώς ανερχόμενες σημαντικές τραγουδίστριες που με τις ξεχωριστές φωνητικές της ικανότητες και την εντυπωσιακή σκηνική της παρουσία έχει ήδη δημιουργήσει μια πολύ ενδιαφέρουσα καλλιτεχνική διαδρομή. Θα την γνωρίσουμε σήμερα καλύτερα μέσα από την συνέντευξη που πολύ ευγενικά μας παραχώρησε.

Συνέντευξη στον συνεργάτη μας Χάρη Μαντέλλο

 

  • Προέρχεστε από μία καταξιωμένη οικογένεια μουσικών. Πόσο επηρέασε αυτό την απόφασή σας να ακολουθήσετε και εσείς την πορεία στο τραγούδι;

Σίγουρα οι ρίζες μου έπαιξαν σημαντικό ρόλο. Έχω πολύ έντονες αναμνήσεις  του πατέρα και του παππού μου να παίζουν μουσική μέσα στο σπίτι μας και της γιαγιά μου Σοφίας να τραγουδάει. Μέσα απ’ αυτούς ανακάλυψα τη μαγεία της μουσικής, την κατάλαβα, την αγάπησα βαθιά και μεγαλώνοντας συνειδητοποίησα την δική μου ανάγκη να εκφράζομαι μέσα απ’ αυτήν.

  • Τι δυνατότητες έχει να εξελιχθεί ένας νέος καλλιτέχνης στην χώρα μας δηλαδή σε μια περιορισμένη και μαστιζόμενη από την οικονομική κρίση μουσική παραγωγή;

Μέσα στα χρόνια που ασχολούμαι με τη μουσική είδα τα πράγματα να αλλάζουν πολύ σε σχέση με το παρελθόν. Ο ρόλος των δισκογραφικών εταιριών έχει αλλάξει εδώ και χρόνια με αποτέλεσμα η πλειοψηφία των καλλιτεχνών να επωμίζεται το κόστος παραγωγής, όταν γινονται και αυτές, δεδομένου ότι τα δισκοπωλεία πια είναι ελάχιστα και δεν υπάρχουν πωλήσεις. Επίσης το τοπίο άλλαξε και στον ραδιοφωνικό κόσμο, με αποτέλεσμα οι καλλιτέχνες να μην μπορούν εύκολα να δειγματίσουν και να παρουσιάσουν τα τραγούδια τους μέσω των ραδιοφώνων. Από την άλλη ήρθε η άνθιση του διαδικτύου. Δημιουργήθηκαν πολλές μουσικές ψηφιακές πλατφόρμες που δίνουν τη δυνατότητα στους καλλιτέχνες να δημοσιοποιούν το έργο τους  πολύ γρήγορα και εύκολα. Αυτός είναι ένας τρόπος  ελέλιξης για τους καλλιτέχνες, αν και με τόση πληροφορία είναι δύσκολο να αναδειχθεί και να ξεχωρίσει κάτι. Πιστεύω πως οι ζωντανές παραστάσεις αποτελούν την καλύτερη διέξοδο, όπου οι καλλιτέχνες μπορούν να εκφράσουν την προσωπικότητά τους μέσα από τη μουσική τους και να συνδεθούν άμεσα με τον κοινό. Στην Ελλάδα του σήμερα βέβαια υπάρχει και στο επίπεδο των live σοβαρή δυσκολία.

  • Μέσα σε όλα ήρθε και η υγειονομική κρίση. Πώς ανταποκρίνεστε δημιουργικά στην εποχή της καραντίνας; Επί παραδείγματι με χαρά διάβασα ότι πριν λίγες ημέρες συμμετείχατε σε μία live streaming συναυλία με τον κ. Θοδωρή Κοτονιά.

Αρχικά με υπομονή. Όλο αυτό που βιώνουμε είναι πρωτοφανές και είναι πια αρκετός ο καιρός που έχουμε μείνει καλλιτεχνικά στάσιμοι. Η δεύτερη καραντίνα με βρήκε πιο προετοιμασμένη ψυχολογικά. Προσπαθώ να σκέφτομαι θετικά και να παραμένω αισιόδοξη γιατί αυτό με βοηθάει να μην χάνω την πίστη μου και τη δημιουργικότητά μου. Βάζω πρόγραμμα για να κάνω αυτόν τον χρόνο «εγκλεισμού» ωφέλιμο. Μελετάω, διάβάζω και ετοιμάζω καινούργια τραγούδια. Το live streaming στο οποίο συμμετείχα με τον Θοδωρή Κοτονιά ήταν μια φωτεινή στιγμή και θα υπάρξει και ένα δεύτερο μέρος σε λίγο καιρό. Τα live μέσω διαδικτύου δεν μπορούν να συγκριθούν  με τις ζωντανές παραστάσεις αλλά αυτήν την περίοδο είναι μία διέξοδος που με γεμίζει χαρά και μου δίνει κίνητρο. Εύχομαι σύντομα να επιστρέψουμε στις μουσικές σκηνές, στα θέατρα, στη ζωή μας.

 

  • Μία ξεχωριστή δουλειά σας ήταν ο δίσκος «Ρόδα αμάραντα» όπου ερμηνεύσατε τραγούδια του κορυφαίου μας συνθέτη κ. Μίκη Θεοδωράκη. Πώς προέκυψε αυτή η συνεργασία;

Είναι ένας δίσκος που περιλαμβάνει επανεκτελέσεις δέκα τραγουδιών από διάφορες περιόδους του Μίκη Θεοδωράκη. Είναι τραγούδια που αγαπώ και ξεχωρίζω και προσπάθησα να αποτυπώσω το προσωπικό μου συναίσθημα μελετώντας και πατώντας με σεβασμό στο πρωτότυπο έργο του. Μέσα από μία όμορφη κουβέντα που είχα με τους συνεργάτες της Fm Records τον περασμένο χειμώνα, μπήκα στη διαδικασία να προσεγγίσω και δισκογραφικά ένα πολύ μικρό μέρος από το σπουδαίο έργο του Μίκη Θεοδωράκη. Η ευκαιρία που μου δόθηκε  γι’ αυτό το καλλιτεχνικό βήμα με γέμισε ανείπωτη χαρά και είναι για μένα μεγάλη τιμή, τύχη και ευλογία. Προς το παρόν αυτό το υλικό κυκλοφορεί ψηφιακά αλλά σύντομα θα υπάρξει και ως φυσικό προϊόν, σε μορφή βινυλίου.

  • Ποια είναι τα μουσικά ακούσματα που σας έχουν επηρεάσει στις επιλογές σας και προτιμάτε να ακούτε στον ελεύθερο χρόνο σας;

Αγαπάω πολύ την λαϊκή, έντεχνη και παραδοσιακή μας μουσική και αυτό είναι και το δικό μου καλλιτεχνικό μονοπάτι όλα αυτά τα χρόνια. Μου αρέσει όμως να ακούω και άλλα είδη μουσικής στον ελεύθερό μου χρόνο και σίγουρα έχω επηρεαστεί από καλλιτέχνες Έλληνες και ξένους με διαφορετικό μουσικό ύφος απ’ αυτό που υπηρετώ.

 

  • Ο πιο πρόσφατος προσωπικός σας δίσκος είχε τον τίτλο «Ερωτογραφία». Μιλήστε μας για το ευγενές συναίσθημα της αγάπης που αναδεικνύετε με πολύ όμορφο και λυρικό τρόπο στα τραγούδια σας και τι ρόλο πρέπει να έχει στη ζωή μας.

Η «Ερωτογραφία» είναι το ταξίδι του συναισθήματός μας στον κόσμο του έρωτα, της αγάπης, της νοσταλγίας, της χαράς, της θλίψης, της προσμονής, της λαχτάρας… Ένας δίσκος πολυσυλλεκτικός συνθετικά και στιχουργικά που μου έδωσε την ευκαιρία, για ακόμα μια φορά, να μοιραστώ αλήθειες και συναισθήματα. Η αγάπη έχει πρωτεύοντα ρόλο στη ζωή μου. Χωρίς αυτήν αισθάνομαι ότι δεν μπορώ να «κινηθώ». Θεωρώ πως είναι το υπέρτατο συναίσθημα που μας κάνει να ανθίζουμε και να πορευόμαστε ήρεμοι, πλήρεις και ευτυχισμένοι. Η αγάπη για τους ανρθώπους, για τη δουλειά μας, για ό,τι μας περιβάλλει.

 

  • Έχετε κάποια σχέδια που ετοιμάζετε και μπορείτε να μας ανακοινώσετε;

Μόλις κυκλοφόρησε ένα καινούργιο τραγούδι με τίτλο «Είσαι το κύμα». Προκείται για ένα ντουέτο, ενός πολύ αγαπημένου φίλου και πολύ ιδαίτερου νέου τραγουδοποιού, του Καλογιάννη Βεράνη, το οποίο είχα τη χαρά να ερμηνεύσω μαζί του. Επίσης είναι στα σκαριά μια καινούργια δισκογραφική συνεργασία, με έναν τραγουδοποιώ που εκτιμώ πολύ και θα είναι ανακοινώσιμη σε λίγο καιρό.