Παρασκευή 18.09.2020 ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ

Ιερές Σιαγόνες, εμβάδες και θαυματουργά κάστανα

18.12.2019

Του Χρήστου Κοντού

ΘΕΣΑΛΛΟΝΙΚΗ: Την Ιερά Σιαγόνα της Αγίας Παρασκευής από την Ιερά Μονή Αγίου Διονυσίου Ολύμπου θα υποδεχθεί στα μέσα της επόμενης εβδομάδας ο Σεβασμιότατος Μητροπολίτης Νεαπόλεως & Σταυρουπόλεως, κ. Βαρνάβας.

ΞΑΝΘΗ: Ο Ιερός Μητροπολιτικός Ναός Του Τιμίου Προδρόμου Ξάνθης , υποδέχεται το Σάββατο 3 Νοεμβρίου 2018 την Ιερά Σιαγόνα του Αγίου Ιωάννου Του Προδρόμου από την Ιερά Μονή Σταυρονικήτα του Αγίου Όρους .

ΑΓΡΙΝΙΟ: Σε προσκύνημα τέθηκαν μια εικόνα του Αγίου και λείψανά του Αγίου Παΐσιου, καθώς και ένα κάστανο… το οποίο ο Παΐσιος πριν από 27 χρόνια είχε δώσει σε έναν φοιτητή.

ΤΡΙΚΑΛΑ: Με κάθε μεγαλοπρέπεια και ιδιαίτερη λαμπρότητα τα Τρίκαλα τίμησαν την μνήμη του εν Αγίοις Πατρός ημών Διονυσίου Αρχιεπισκόπου Αιγίνης του Θαυματουργού. Στον Ιερό Ναό του Αγίου Αθανασίου στις Καρυές Τρικάλων φυλλάσεται η Ιερά Εικόνα και η Ιερά Εμβάδα (παντόφλα) του Αγίου.

Αλήθεια που ζούμε και τι ζούμε; Σε μια κοινωνία όπου υπάρχουν ιερά σαγόνια, παντόφλες και θαυματουργά κάστανα τότε η λογική τείνει να εκλείψει παντελώς.

Σκοπός του άρθρου δεν είναι προφανώς να ειρωνευτούμε την πίστη των πληθών που θα συρρεύσουν για να πάρουν τη χάρη της θείας σιαγόνας της Αγίας Παρασκευής. Το πρόβλημα δεν είναι (μόνο) το ειδωλολατρικού τύπου προσκύνημα στο υπόλειμμα ενός σκελετού και η πίστη πως αυτό μπορεί να ευλογήσει το πιστό ποίμνιο -ενάντια σε κάθε δοξασία του χριστιανικού δόγματος.

Το πρόβλημα είναι ο μεσαίωνας που επιστρέφει στην Ελλάδα, με μοναδικό στόχο το κέρδος κάποιων που καλλιεργούν και εκμεταλλεύονται την πίστη και την αφέλεια του κόσμου, για να κάνουν χρυσές ιερές μπίζνες.

Αν ψάξει κανείς στο διαδίκτυο θα βρει ένα μακρύ κατάλογο με τα δεκάδες άκρα, χέρια και κρανία των ίδιων αγίων, που θα έπρεπε να ήταν Λερναία Ύδρα με εκατό κεφάλια να φτάνουν να πάρει από ένα ο κάθε ναός και εκατόγχειρες.

Λίγο σεβασμό στην πίστη τούτου του λαού που περνά τα πάνδεινα μέσα στην κρίση και ψάχνει κάπου να εναποθέσει την ελπίδα του. Λίγο, μόνο λίγο σεβασμό. Δεν διδάσκει πουθενά αυτό το πράγμα ο Χριστιανισμός…